Wysłany: 2016-04-20, 12:53 wspomaganie układu kierownicy
Dzień dobry. Niedawno kupiłam Dacia Sandero 1,4 z 2008r. Wszystko jest super, za jednym wyjątkiem, samochód nie posiada wspomagania układu kierownicy. Czy jest jakaś możliwość założenia go, albo podkręcenia, by lżej ta kierownica się kręciła szczególnie przy cofaniu i skręcaniu?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-04-20, 13:22
oczywiście,że jest taka możliwość, są przecież identyczne egzemplarze z tym układem. Tylko wymaga wymiany paru i dodania kilku kolejnych podzespołów (np wymiana kolumny kierowniczej,tzw. maglownicy, dodanie pompy wspomagania, mocowań itd.) Warto najpierw pogadać z jakimś zaprzyjaźnionym i solidnym mechanikiem, żeby skalkulować koszt takiego zabiegu. Pewne (niestety nie wszystkie - żadne związane bezpośrednio z układem kierowniczym) elementy dla oszczędzenia na kosztach można by zastosować używane lub po regeneracji Jedno jest pewne - zlecanie tego ASO kompletnie się nie opłaca. Sama nowa pompa to koszt circa 600-700 zł i więcej
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-04-20, 13:29, w całości zmieniany 4 razy
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3770 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-20, 13:26
Nawet bez ASO taka zabawa jest kompletnie nieopłacalna - to Sandero golas jest warte z 8 - 10 tys. a koszt przeróbki nawet na używkach to pewnie z połowa tej kwoty.
Dużo tańszym rozwiązaniem jest wymiana felg na 14 i założenie opon 165/80 R14 - będzie dużo łatwiej manewrować niż na standardowych 185/65 R15
Po pierwsze podnieś cały przód i sprawdź jak się kręci , być może powodem jest zatarcie łożyskowania w kolumnach McPersona.
Koszt ewentualnej naprawy to około 200 zł za oba ( nowe częsci to max 100 zł)
Tak to wygląda dla Peugeota nie wiem jak dla R/D
Wielkie dzięki za odpowiedź. Spiszę sobie Wasze rady i przekażę mechanikowi, niech się "męczy".
Czytając Wasze rady, zastanawiam się czy warto wybrać się na złomowiska, może tam znalazły by się części niezbędne do wykonania pracy. Dzwoniłam do ASO Dacia, ale oni się nie podejmą takie pracy, więcej, jeden mi odpowiedział, że nigdy czegoś takiego w firmie nie robili.
Ja złomowisko bym sobie darował, jest to jednak układ kierowniczy co = bezpieczenstwo.
Nad przeróbką też bym się zastanowił i to nie ze względów ekonomicznych. Nie lepiej kupić już ze wspomaganiem.
Szkoda, że przy zakupie nie skorzystało się z osoby bardziej obeznanej z samochodami. Jest dużo daciek na rynku oferowanych do sprzedaży. Ale bez wspomagania i sprawnej klimatyzacji auto jakby z innej epoki.
Jolanta-Co się dokonało, to nie znaczy że nie można tego zmienić.
Nawet sprzedaż z niewielką stratą będzie bardziej ekonomiczna, niż ten sam model już z orginalnym wspomaganiem.
Dzień dobry. Udało mi się poszukać w okolicach Warszawy mechanika i chyba się uda. Otóż serwisant sprawdził do jakiego samochodu pasuje ten silnik i okazało się, że do clio II i do kangoo no i oczywiście do Daci 1,4. Potrzebne jest mechaniczne wspomaganie. Zobowiązał się, że poszuka takiego silnika (dawcę) ze wspomaganiem i przełożą do mojego. Czas ok. 1-2 miesiące czekania ale i koszta nieporównywalnie mniejsze. Więc bardzo Wam dziękuję za pomoc i dobre rady. Odezwę się jak już będzie wszystko zrobione. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-21, 21:37
Jolanto, kto Cie namówił do kupna samochodu wielkości Sandero bez wspomagania ? W moim Sandero 1.5 dci Laureate czasem narzekam, że na parkingu ciężej się manewruje. Bez wspomagania to bym chyba się zachetał ;-( Jaki jest orientacyjny koszt przekładki wspomagania oraz modernizacji układu kierowniczego, którego podjął się zaprzyjaźniony mechanik ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum