Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-01-29, 08:37 Wycena samochodu
Ktoś ma dostęp do jakiejś wyceniarki Info-Expert czy Eurotax?
Bo miesiąc wcześniej ubezpieczałem auto, a teraz przymierzam się do zakupu nowego samochodu (zapewne Peugeot 3008) i mam możliwość pozostawienia Dustera w rozliczeniu, ale ponoć z Eurotaxu wychodzi wartość o 10% niższa niż wyszła do ubezpieczenia miesiąc temu, więc chciałbym to zweryfikować.
Pewnie jak zwykle wartość do ubezpieczenia jest z innej książki niż wartość do odkupu.
Wszelkie potrzebne dane auta w sigu, I rejestracja grudzień 2013.
A może ktoś byłby chętny na zakup?
Na ten moment wszystkie możliwe usterki wieku dziecięcego usunięte, dodatkowa gwarancja na jeszcze 2 lata, przebieg 59 tys.
Tyle że jeszcze nie w tej chwili, bo czas oczekiwania na nowe auto to minimum 3-4 miesiące.
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-29, 10:13
Jak się ubezpiecza AC to warto najpierw sprawdzić jego teoretyczną wartość bo ubezpieczyciel chętnie weźmie składkę od wyższej wartości ale w przypadku szkody wypłaci od tej teoretycznej. W przypadku aut rozliczanych jako środki trwałe z odpisem vat ubezpiecza się od netto bo ubezpieczyciel i tak wypłaci kwotę netto.
Auto w rozliczeniu wyjdzie też taniej niż sprzedając samemu bo salon za darmo nie pracuje.
Wysłany: 2017-01-29, 10:17
mojo napisał/a:
Jak się ubezpiecza AC to warto najpierw sprawdzić jego teoretyczną wartość bo ubezpieczyciel chętnie weźmie składkę od wyższej wartości ale w przypadku szkody wypłaci od tej teoretycznej. W przypadku aut rozliczanych jako środki trwałe z odpisem vat ubezpiecza się od netto bo ubezpieczyciel i tak wypłaci kwotę netto.
Spokojna Twoja rozczochrana, wszystko sprawdzone, auto ubezpieczone tak jak trzeba, netto+50% vat.
Ale teraz pytam o wartość brutto, bo tylko za taką muszę sprzedać.
A do wyceny nawet nie doszło, bo już wartość odczytana z Eurotaxa sprawiła, że nie byłem nią zainteresowany.
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2017-01-29, 20:45
Cav napisał/a:
Kubuch napisał/a:
Z infoexperta wychodzi 33000 zł.
Za Dustera Prestige 1.5 dci 4x4, wersja poliftowa, z grudnia 2013?
Niemożliwe.
Chyba że to netto.
Na otomoto, ceny stoją od :
-39 tys za sprowadzony, wersja przedliftowa (czyli dużo gorsza i uboższa), nawet nie zarejestrowany,
-45 tys za wersję Prestige, też sprowadzaną.
Obie pewnie po przejściach i z dużo większym przebiegiem.
Więc zdecydowanie coś Ci nie wydało z tym odczytywaniem tabelek.
Samochód jest tyle wart ile chce za niego zapłacić kupujący. Jak takie są sumy w ogłoszeniach to wystaw za 47 ( plus za pochodzenie z polskiego rynku) i czekaj na odzew.
Dealerzy w salonach często wyceniają za mało, a szczególnie w "obcych" i to nie tylko w Polsce - dlatego jak np szukasz dla siebie używanego samochodu w de to omijaj sprzedawców marki której szukasz - w innym salonie trudniej znaleźć, ale za jak już znajdziesz będzie tańsza.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2017-01-29, 20:45, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005 Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Sty 2013 Posty: 326 Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-01-29, 21:17 Re: Wycena samochodu
Cav napisał/a:
mam możliwość pozostawienia Dustera w rozliczeniu
To opcja dobra tylko dla bogatych, którzy nie mają czasu czy chęci samodzielnie sprzedać auto. Dla dealera jest to podwójny zysk, sprzeda nowe auto i szybko zarobi na tym pozostawionym w rozliczeniu (żeby je szybko sprzedać, to dealer zaproponuje za nie niską cenę odkupu). Lepiej samemu sprzedać samochód.
P.S. Znajomy ostatnio kupując nowe auto zostawił swój używany samochód w rozliczeniu. Cena rynkowa (w ogłoszeniach) dla jego auta wynosiła ok. 18 tys. zł, w salonie zaproponowali mu 10 tys. zł i się zgodził. Po dwóch dniach ktoś kupił je za 14 tys. zł (szybki zysk dla dealera).
Wysłany: 2017-01-29, 21:18
PiotrWie napisał/a:
Cav napisał/a:
Kubuch napisał/a:
Z infoexperta wychodzi 33000 zł.
Za Dustera Prestige 1.5 dci 4x4, wersja poliftowa, z grudnia 2013?
Niemożliwe.
Chyba że to netto.
Na otomoto, ceny stoją od :
-39 tys za sprowadzony, wersja przedliftowa (czyli dużo gorsza i uboższa), nawet nie zarejestrowany,
-45 tys za wersję Prestige, też sprowadzaną.
Obie pewnie po przejściach i z dużo większym przebiegiem.
Więc zdecydowanie coś Ci nie wydało z tym odczytywaniem tabelek.
Samochód jest tyle wart ile chce za niego zapłacić kupujący. Jak takie są sumy w ogłoszeniach to wystaw za 47 ( plus za pochodzenie z polskiego rynku) i czekaj na odzew.
To to ja wiem, chciałem tylko zweryfikować, na ile dealer próbuje mnie oszukać już na samej wycenie z katalogu, niby że z Eurotaxu.
Nie bardzo wierzę w aż takie rozbieżności w tabelkach.
Wysłany: 2017-01-29, 21:20 Re: Wycena samochodu
BogdanK napisał/a:
Cav napisał/a:
To opcja dobra tylko dla bogatych, którzy nie mają czasu czy chęci samodzielnie sprzedać auto. Dla dealera jest to podwójny zysk, sprzeda nowe auto i szybko zarobi na tym pozostawionym w rozliczeniu (żeby je szybko sprzedać, to dealer zaproponuje za nie niską cenę odkupu). Lepiej samemu sprzedać samochód.
Wiadomo.
Ale Peugeot daje dodatkową zniżkę 5 tys przy zakupie nowego auta, gdy im zostawisz w rozliczeniu stare.
Staram się więc oszacować ile trzeba stracić, żeby niby oszczędzić te 5 tys.
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2017-01-29, 21:27 Re: Wycena samochodu
Cav napisał/a:
BogdanK napisał/a:
Cav napisał/a:
Wiadomo.
Ale Peugeot daje dodatkową zniżkę 5 tys przy zakupie nowego auta, gdy im zostawisz w rozliczeniu stare.
Skoro widzisz jakie są ogłoszenia to odejmij od tego jakieś 10% i porównaj z tym co zaoferował Ci dealer - jak będzie 6000 to szkoda się zmagać z szukaniem klienta, jak kilkanaście - może być opłacalne.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2017-01-29, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-01-29, 21:36 Re: Wycena samochodu
PiotrWie napisał/a:
Cav napisał/a:
Skoro widzisz jakie są ogłoszenia to odejmij od tego jakieś 10% i porównaj z tym co zaoferował Ci dealer - jak będzie 6000 to szkoda się zmagać z szukaniem klienta, jak kilkanaście - może być opłacalne.
Te 10 % właśnie zakładałem.
Ale właśnie nic konkretnie nie zaproponował, bo do tego musiałbym mu zostawić auto na cały dzień.
A skoro już z Eurotaxu wychodzą mu totalne bzdury, a więcej nie da na pewno, to nawet nie mam ochoty i czasu żeby to robić.
Niemniej chciałbym wiedzieć, czy kłamie, czy mówi prawdę - a to Eurotax jest jakąś totalną ściemą.
Marka: Reanult
Model: Trafic
Silnik: 2.0
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-01-29, 22:49
moja Lodgy - wycena do ubezpieczenia była 23500 (Eurotax), dealer Renault zaproponował 18500, Peugeot 17000 - pewnie sprzedadzą drożej, ale wiadomo że za darmo nie trzymają
wystawiłem ogłoszenie, brak odzewu (wiadomo, rumuńskie auto z dużym przebiegiem nie do przekręcenia bo serwisowane w ASO
ceny w internecie to też nie są ceny transakcyjne - minimum 10% trzeba odjąć
dałbym ogłoszenie i sprawdził - u mnie jak mówiłem zainteresowanie zerowe więc auto pójdzie do dealera w rozliczeniu (przepraszam, był bardzo zainteresowany gość z Białorusi, ale chciał od ręki a ja muszę rozliczyć kredyt)
no i stara prawda na koniec - tyle coś jest warte ile chce za to klient zapłacić
Wysłany: 2017-01-31, 06:09
damiaszek napisał/a:
I módl się aby kupiec nie przeglądał forum przed kupnem - tak pechowego egzemplarza nie sprzedaż za rozsądną cene.
Żaden pech - tylko typowe auto z grupy Renault.
Większość napraw, to usterki występujące nagminnie w innych Daciach.
Na szczęście udało się je zwalczyć.
Wysłany: 2017-01-31, 22:26
BogdanK napisał/a:
Fotorobart to jest wycena do naliczenia składki i nie ma nic wspólnego z wyceną w razie ew. szkody (do wypłaty odszkodowania)
Ale tylko wtedy gdy ubezpieczyciel świadomie oszukuje.
Podstawa tych wyliczeń ma być taka sam, każdy inny przypadek jest oszustwem.
Tak jak istnienie dwóch książeczek Info-Expert - jednej do pobierania składek i sprzedawania samochodów, drugiej do wypłacania odszkodowań i skupowania samochodów.
I módl się aby kupiec nie przeglądał forum przed kupnem - tak pechowego egzemplarza nie sprzedaż za rozsądną cene.
Ciekawe, czy ma lepkę DKP na aucie... Mina klienta PO ZAKUPIE i rejestracji na forum - bezcenna...
48piotr napisał/a:
Cav napisał/a:
Większość napraw, to usterki występujące nagminnie w innych Daciach.
Znalazł się statystyk "mądry inaczej"
Przecież i tak wie lepiej, a my tylko "splonkowanymi pyskaczami" jesteśmy.
Wie lepiej, co siadło w Twojej, mojej i setce innych dusterów na forum. Ty tego nie wiesz, ja nie wiem i inni nie wiedzą ALE ON WIE. Na pewno też wie, co jeszcze siądzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum