Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Fabryczne mapy w MediaNav Evolution
Autor Wiadomość
Ikarusiarz 


Marka: Dacia
Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wersja: Laureate
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 294
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2017-09-27, 11:03   Fabryczne mapy w MediaNav Evolution

Może już gdzieś było, ja nie znalazłem, a raczej czasu brak:

W moim nowym, jeszcze niewyprodukowanym wozidle będzie MNE. Nie lubię komputerów w wozach, ale tu nie mam wyjścia (Outdoor). Moje pytanie brzmi:

Czy w standardzie wyznaczę sobie drogę do Holandii, albo innego kraju? Bo widzę różne interpretacje: W umowie jest napisane "mapa Europy- wersja podstawowa". Co to znaczy??? (Europa, to Europa) W cenniku napisane jest że za 300 zł mogę dokupić "Mapę Europy Wschodniej- wersja rozszerzona".
Sprzedający mówił, że mogę Europę Zachodnią trzeba dokupić...?

W końcu co będzie w standardzie? Jakie kraje?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2019-03-24, 14:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 423
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2017-09-27, 11:23   

Mapa podstawową, czyli Polska i jakieś kraje np. czechy, słowacja. Teraz Ci nie powiem dokładnie, bo nie wiem jak Ci to sprawdzić

Na stronie: https://renault.naviextras.com masz:
Europa wschodnia:
Austria, Belgia, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Republika Czeska, Dania, Estonia, Finlandia, Gujana Francuska, Niemcy, Grecja, Gwadelupa, Węgry, Islandia, Włochy, Kazachstan, Kosowo, Łotwa, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Martynika, Czarnogóra, Holandia, Norwegia, Polska, Réunion, Rumunia, San Marino, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Szwajcaria, Turcja, Miasto Watykan, Serbia.

Europa zachodnia: Andora, Austria, Belgia, Dania, Francja, Gujana Francuska, Niemcy, Gibraltar, Grecja, Gwadelupa, Irlandia, Włochy, Liechtenstein, Luksemburg, Malta, Martynika, Majotta, Monako, Maroko, Holandia, Portugalia, Réunion, Saint Pierre i Miquelon, San Marino, Hiszpania, Szwajcaria, Tunezja, UK, Miasto Watykan.

i inne dodatkowe rozwiązania, pojedyncze państwa, jak i grupy państw.
_________________
Moja galeria
Ostatnio zmieniony przez michele 2017-09-27, 11:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-27, 14:30   Re: MEDIA NAV EVOLUTION

Ikarusiarz napisał/a:
. Nie lubię komputerów w wozach, ale tu nie mam wyjścia (Outdoor).

To się zdziwisz jak sie dowiesz ile ich masz
- UCH
-Sterownik silnka
- Airbag
- ABS
- ASR
I pewnie wiele innych o których nie wiemy
Ikarusiarz napisał/a:
W umowie jest napisane "mapa Europy- wersja podstawowa". Co to znaczy??? (Europa, to Europa)

Poproś swojego dealera o wykaśnienie na piśmie - w razie czego będziesz mógł dochodzić swojej racji że powineneś mieć mapę całej Europy ( ale np bez punktów POI)
Ikarusiarz napisał/a:
W końcu co będzie w standardzie? Jakie kraje?

jw. Bo pewnie wg Reanulat to "chłyt marketingowy"
Ja kupując DD w 2014 mając opisane że Mapy Europy Wschodniej miałem następujące mapy : Polska, Litwa, Łotwa, Estonia,Czechy, Słowacja Węgry oraz ku swojemu zaskoczeniu Islandię która wg Reanult leży w Europie wschodniej. Gdybym dzisiaj kupował i miał taki zapis jak masz to zrobiłbym tak jak napisałem i miał niezłego haka - do zwrotu samochodu w dowolnym czasie jako ewidentnie niezgodnego z umową.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1292
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-09-27, 15:21   

To jest wg strony Dacia, mapa podstawowa Europy: EUROPA
Europa Zachodnia
Europa Wschodnia
Europa Północno-Wschodnia
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2017-09-27, 15:30, w całości zmieniany 2 razy  
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 423
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2017-09-27, 15:30   

Ale ta strona wymaga zalogowania, a po drugie widzę pustą stronę:/
_________________
Moja galeria
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-27, 15:33   

To nie jest strona Dacii tylko dostawcy map dla samochodów Dacia .
W identyczny spsób wchodzisz na portal zakupów danej marki pojazdów map zmieniając nazwę marki w adresie
www . MARKA . naviextras . com
wstawiaj:
LADA
KIA
OPEL,
RENAULT
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1292
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-09-27, 15:41   

Oczywiście wiem. Co nie zmienia faktu że mapy dedykowane MediaNav Dacia a nie Renault (choć pewnie mapy te same) a link do strony jest na stronie Dacii. Innego oficjalnego źródła map chyba nie ma?
michele-nie wiem- ja wszystko widzę bez logowania... Zawsze można kliknąć "Kontynuacja bez konta" i też mapy znajdziesz.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2017-09-27, 16:06, w całości zmieniany 2 razy  
 
Ikarusiarz 


Marka: Dacia
Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wersja: Laureate
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 294
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2017-09-27, 19:50   

jas_pik napisał/a:

To się zdziwisz jak sie dowiesz ile ich masz


Źle się wyraziłem. Oczywiście chodziło o szeroko pojęte multimedia.

Ja mam w umowie Europa mapa podstawowa. Europa to według mnie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Europa

Dla mnie to żenada. Telewizor w desce, a mapy Islandii. Papuę Nową Gwinee mogli dać.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-27, 20:15   

Dlatego napisałem abyś poprosił przed odbiorem o pisemne wyjaśnienie.
Jeśli nie dostaniesz podstawowych map Europy ( całej) to bedziesz mogł ( o ile będziesz chciał ) odstąpić od umowy uzasadniając to niezgodnością towaru z umową ( nmając w reku twarde dowody).
Gdybym teraz kupował Dacię z MN to tak właśnie bym zrobił .
Dlatego wiedząc jak jest kupiłem w lipcu samochód bez MN ( ze zwykłym radiem) które jest w cenie a MNE zamontowałem sobie sam .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 423
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2017-09-28, 09:04   

Próbuje w operze i w edge i nic, ale sobie przejdę do https://dacia.naviextras.com/shop/portal/newCatalog?selectedTab=3 i jest ok, ale to nie ważne, bo ja wiem czego nie mam :-?

Ogólnie rzecz biorąc wydaje mi się, że w programie do zarządzania mapami jest dopiero wyświetlone co to znaczy wersja podstawowa map i w każdym kraju, czy dla każdego kraju jest inaczej :-/
_________________
Moja galeria
Ostatnio zmieniony przez michele 2017-09-28, 09:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1292
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-09-28, 11:18   

Ja się tylko domyślam, że w "standardzie" siedzi mapa "Europa", czyli to, co na stronie Naviextras kosztuje jednorazowo 119 Euro.
Czyli:
Kraje: Andora, Austria, Belgia, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Republika Czeska, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Niemcy, Gibraltar, Grecja, Węgry, Islandia, Irlandia, Włochy, Kosowo, Łotwa, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Malta, Monako, Czarnogóra, Maroko, Holandia, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, San Marino, Słowacja, Słowenia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, UK, Miasto Watykan, Serbia
Pokrycie dróg: 10 532 536
Szczegółowe pokrycie (wg ludności): >99%,
Pokrycie numerów domów (wg ludności): >99%: Andora, Austria, Belgia, Chorwacja, Republika Czeska, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Niemcy, Gibraltar, Węgry, Islandia, Irlandia, Łotwa, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Malta, Monako, Holandia, Norwegia, Portugalia, San Marino, Słowacja, Słowenia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, UK, Miasto Watykan, 97%: Polska, 95%: Włochy, 79%: Grecja, 67%: Serbia, 66%: Czarnogóra, 50%: Rumunia, 32%: Maroko, 18%: Bośnia i Hercegowina, nie jest dostępny: Kosowo
Kody pocztowe: tak, z wyjątkiem: Maroko, Kosowo
Informacje o drogowskazach i pasach*: tak, z wyjątkiem: Gibraltar, Liechtenstein, San Marino, Miasto Watykan, Drogowskaz: tak: Andora, Kosowo, Malta
Interesujące miejsca: 5 229 726

A co w istocie dostanę, to mam nadzieję wkrótce się przekonać. Od sprzedawcy wiem tylko ustnie, że jeśli chodzi o mapę Polski, to wersja podstawowa Europa i rozszerzenie Europa Wschodnia to dokładnie to samo. Różnica jedynie w zestawie krajów.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2017-09-28, 13:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 423
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2017-09-28, 13:16   

Sprzedawca mi tak mówił, niestety nijak się to ma z prawdą, bo masz wybiórcze Państwa... i nigdzie informacji dokładnie jakie to ani możliwości wyboru np. Europy zachodniej przy zamówieniu.
_________________
Moja galeria
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1292
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2017-09-28, 14:02   

OK. Ale czy tego (jakie kraje) nie da się sprawdzić obserwując po prostu mapę na ekranie MediaNav?
Nie wiem jak to tam wygląda, ale w nawigacjach, z którymi miałem do czynienia po pomniejszeniu mapy widać było wyraźnie wykupiony obszar pokrycia map. Ciekawi mnie to tylko teoretycznie, bo nigdy poza Polskę własnym samochodem nie wyjeżdżałem i raczej się nie wybieram. Ale na wszelki wypadek chciałbym mieć przynajmniej mapę Słowacji, Czech, Niemiec i może Litwy.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 877
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-28, 16:42   

Dymek napisał/a:
OK. Ale czy tego (jakie kraje) nie da się sprawdzić obserwując po prostu mapę na ekranie MediaNav?
Nie wiem jak to tam wygląda, ale w nawigacjach, z którymi miałem do czynienia po pomniejszeniu mapy widać było wyraźnie wykupiony obszar pokrycia map. Ciekawi mnie to tylko teoretycznie, bo nigdy poza Polskę własnym samochodem nie wyjeżdżałem i raczej się nie wybieram. Ale na wszelki wypadek chciałbym mieć przynajmniej mapę Słowacji, Czech, Niemiec i może Litwy.

Jak pomniejszysz mapę (Polskę) do wielkości ekranu to zobaczysz granice europejskie wszystkich krajów, lecz tam gdzie mapy danego kraju nie będzie , nie będzie też szczegółów, czyli dróg. Mapa Niemiec jest w zachodniej części map Europy. Po uwolnieniu możesz dowolnie komponować mapy. Ja to robię doraźnie. Jak są państwa po których nie będziesz jeździć, to je wywalasz. Mniej jest zajętej pamięci i szybciej pracuje nawigacja.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2017-09-28, 22:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
Ikarusiarz 


Marka: Dacia
Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wersja: Laureate
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 294
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2017-09-28, 22:40   

Ja sprawdzę, przy odbiorze. Po prostu wpiszę ulicę w Hadze, czy tez w Berlinie. Jak przeliczy, to znaczy że jest. Na Watykanie mi nie zależy, ale wybieram się do Chorwacji i dziwnie będzie jechać z nawigacją na szybie, mając nawigacje w desce.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 877
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-09-28, 22:44   

Ikarusiarz napisał/a:
Ja sprawdzę, przy odbiorze. Po prostu wpiszę ulicę w Hadze, czy tez w Berlinie. Jak przeliczy, to znaczy że jest. Na Watykanie mi nie zależy, ale wybieram się do Chorwacji i dziwnie będzie jechać z nawigacją na szybie, mając nawigacje w desce.

Dobrze dedukujesz, w SZUKAJ wpiszesz adres, jak go nie wyświetli to nie masz wgranej tej mapy kraju. Proste. Poprawiam, nie da się wpisać.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2017-10-02, 12:32, w całości zmieniany 2 razy  
 
michele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Lodgy
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Cze 2017
Posty: 423
Skąd: Wilcza
Wysłany: 2017-10-02, 08:04   

Nie wpiszesz, bo nie będziesz umiał wpisać Państwa, więc już na tym etapie będziesz wiedział.
_________________
Moja galeria
Ostatnio zmieniony przez michele 2017-10-02, 08:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
Jacek79 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115 S&S LPG
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Dołączył: 03 Wrz 2017
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-10-22, 20:16   

Jak zamawiałem w sierpniu Dacie to sprzedawca informował mnie, że w wersji podstawowej map są następujące kraje: Białoruś, Republika Czeska, Estonia, Węgry, Łotwa, Litwa, Polska, Słowacja.
Natomiast mapa Europy Wschodniej - wersja rozszerzona według sprzedawcy miała zawierać kilka dodatkowych krajów w kierunku na południe od Polski. Jakoś szczególnie nie dociekałem ale zamówiłem poniekąd w ciemno. W tym tygodniu odebrałem Dustera ze swoją rozszerzoną wersją map i zostałem miło zaskoczony bo zawiera ona także kraje na zachód od Polski. Moja nawigacja ma mapy następujących państw:
Austria, Belgia, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Republika Czeska, Dania, Estonia, Finlandia, Gujana Francuska, Niemcy, Grecja, Gwadelupa, Węgry, Islandia, Włochy, Kazachstan, Kosowo, Łotwa, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Martynika, Czarnogóra, Holandia, Norwegia, Polska, Réunion, Rumunia, San Marino, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Szwajcaria, Turcja, Miasto Watykan, Serbia.

Jak to sprawdzić? Wprowadzając cel podróży pierwszym zapytaniem jest kraj/państwo - można wpisać ręcznie lub wybrać listę rozwijaną. Gdy się weźmie listę to są tam wszystkie dostępne państwa. Tak to można sprawdzić.
Z zawartości map - ich ilości jestem bardzo zadowolony. Zakładałem, że będzie mniej.
_________________
Jacek79
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-22, 20:42   

Sprawdzenie na jakie kraje masz jakie licencje :
Navig/opcje/mapa aktualizuj/mapy
Sprawdź czy masz licencje na tmc i jakie
Inna możliwość uruchamiasz tryb testu , wchodzisz w Windowsa i sprawdzasz jakie mapy sa w katalogu : StorageCard4/nng/content/map
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Ikarusiarz 


Marka: Dacia
Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wersja: Laureate
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 294
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2017-10-30, 21:58   

No i mam. Mapy Słowacji, Węgier i coś tam więcej. Najbardziej cieszę się Islandii. marzyłem o tym...
Powiedziałem sprzedawcy, że encyklopedię w sądzie mogę pokazać, a tam o Europie też napisane jest. Zażyczyłem sobie (bardziej żona) parasol, z nie włóczenie się po sądach... Zresztą, co ten biedny sprzedawca może, nawet nowych katalogów nie ma... Parasol dostałem.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3307
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-30, 22:41   

Przecież Ci to pisałem miesiąc temu :)
Ale nie ma problemu uwalniasz i po problemie :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1292
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2018-01-04, 12:57   

Temat stary, ale jak dotąd nikt nie chciał lub nie mógł potwierdzić na świeżo- mapy jakich krajów dostajemy obecnie po zakupie Dacii z MediaNav, czyli co się kryje pod hasłem "Europa-wersja podstawowa", bez dopłaty do "wersji rozszerzonej".
W związku z tym informuję wszystkich potomnych, w szczególności planujących zakup nowej Dacii, że w moim samochodzie odebranym w grudniu 2017, w standardzie znalazły się następujące kraje: Polska, Czechy, Słowacja, Litwa, Łotwa, Estonia, Węgry i Islandia. Czyli są dokładnie te same kraje, które podał jas-pik jako mapy "Europa Wschodnia" w 2014r. Moje mapy były z roku 2015, konkretnie wersja 2015Q4. :roll:
Darmowa aktualizacja pozwoliła na pobranie kolejno- najpierw wersji 2016Q4 a następnie 2017Q2. Zestaw map oczywiście ten sam.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-01-04, 13:22, w całości zmieniany 6 razy  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne