Czy ktoś z Was przy tych mrozów doświadczył bardzo mocnych drgań przy prędkościach powyżej 110km/h lub 120 km/h
Wczoraj jechałem rano autem po śniegu około 120-130 km/h i nie czułem żdanych drgań ale jak wracałem z pracy i śniegu na drodze było dużo mniej auto strasznie szybko ( powyżej 85km/h) wpadało w wibracje (takie że nawet wskazówka od licznika zaczynała drżeć).
Nie wiem czy się coś z oponami dzieje, czy moze drążki albo wahacze nawalają - ale coś jest nie tak z autem ( wszystko w środku drży , lusterko, wskazówka na liczniku prędkości, itp...) - jak nie było tych mrozów i śniegów auto jeździło płynnie i bez drgań nawet dużo większymi prędkościami...
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
auto strasznie szybko ( powyżej 85km/h) wpadało w wibracje (takie że nawet wskazówka od licznika zaczynała drżeć).
KaS602 napisał/a:
A czy nie jest to problem z niewywazonymi kolami?
Od niewywazonych opoan auto raczej w wibracje nie wpada. (chyba ze duze bable sa, uszkodzona opona)
Obstawialbym problem ze cos zamarzło, Gdzies dostało się trochę wodyi przymarzło.
IMHO
laisar napisał/a:
Postaw auto w jakimś ciepłym miejscu i sprawdź potem...
Znane sa przypadki, ze ludzie w zimie jezdzile do mechanika bo auto wpada w wibracje...
Mechanik wstawiał do garazu, cos pogrzebał, sam nie wiedział co, ale: "Panie naprawiłem..." I faktycznie po wyjechaniu od mechanika wsio oki, a na nastepny dzien od nowa :]
Na marginesie - wczoraj w fordzie zaobserwowałem drzenie wskazówki i to dosc dosc mocne. Drzenia samochodu nie zaobserwowałem - ale to mała prędkość była :]
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2009-01-06, 12:23
może wpadać w wibrację przez koła. zobacz, czy wewnątrz felg nie masz przymarzniętych nieregularnie na obwodzie brył zmarzniętego śniegu , lub lodu. pozdr
witam ja mialem kiedys taki problem w megance przy 120 w wibracje wpadala kierownica
Jaka przyczyna ??
Dosc prosta zdielismy kolpaki i wyczyscilismy felgi z blota i po robocie wszystko wrocilo do normy zapewne gdzies sie snieg przykleil i robi dodatkowo jako ciezarek
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Drgania z niewyważonych kół przenoszą się na kierownicę (wyrywa ją lewo-prawo) a nie na samochód (czyli budę).
Na samochód drgania przeniosą się wtedy, gdy nie ma dobrej amortyzacji (zamarznięty amortyzator???). I wtedy nie ma znaczenia czy opony wyważone czy nie - tak będzie trzęsło.
Chyba, że samochodem rusza lewo-prawo wtedy można podejrzewać bardzo uszkodzone opony - bąble, wystające druty.
Drgania z niewyważonych kół przenoszą się na kierownicę (wyrywa ją lewo-prawo) a nie na samochód (czyli budę).
Potwierdzam - miałem tak w Fusionie - partacze z ASO Forda nie mogli sobie z tym poradzić przez dwie godziny, a jeden dobry mechanik z serwisu GY problem rozwiązał w 15 minut (po prostu porządnie przyłożył się do roboty).
prawie na 100 %koło ci śniegiem czy lodem oblepiło i przymarzło ja zaliczyłem ten problem nawet latem oblepiło mi felgę glina i przyschło zgubisz ciężarek to samo nie wyważysz będzie to samo pogniesz trochę felgę też drgania pojawiają się mniej więcej i najczęściej od 100-120 km przy mniejszych prędkościach to trzeba mieć nieźle zdezelowana felgę czy oponę to jak mocno drga i przy jakiej prędkości się nasila zależy od masy brakującego ciężarka lub masy tego lodu na feldze oraz prędkości obrotowej koła czysta fizyka
najtaniej i najszybciej jest sprawdzic felgi tak jak pisalem , ps po co wywazac to normalna procedura a jesli zamarznie w jednym miejscu lod to robi sie dodatkowy ciezarek i trzesie autkiem :)
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2009-01-06, 22:29
kier napisał/a:
Drgania z niewyważonych kół przenoszą się na kierownicę (wyrywa ją lewo-prawo) a nie na samochód
Niby dobrze prawisz, tyle, ze pomiedzy ukladem kierowniczym a reszta samochodu nie ma amortyzowanych mocowan i co za tym idzie, jesli drgania przenosza sie na uklad kierowniczy jednoczesnie przenosza sie na caly samochod. Jesli jest to niewielkie bicie - masz racje - bedzie to odczuwalne tylko na kierownicy, co nie znaczy, ze tylko ona bedzie wprowadzona w wibracje. Jesli jest to duze niewywazenie (np. kilogram sniegu na jednej stronie kola) moze to skutkowac takim efektem, o jakim pisze autor tematu.
Auto było na myjni i nic nie pomogło, pojechałem na stacje diagnostyczną i wszystko super ... jak nówka nie śmigana... ale problem z drżeniem był dalej - pojechałem wczoraj do wulkanizatora na wyważarkę - opony były super wyważone więc to nie to - a w drodze powyżej 100km/h dalej to samo - ale wpadłem wieczorem na pomysł żeby zamienić opony - tył z przodem i co ... no i dzisiaj rano 150km/h i znowu nic nie drży...
Hurra
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum