Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana radia na MediaNav
Autor Wiadomość
Matufa 


Marka: Dacia
Model: Sandero stepway
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wiek: 44
Dołączył: 28 Paź 2013
Posty: 15
Skąd: Walim
Wysłany: 2013-11-04, 11:09   

witam
czy jest możliwość wymiany fabrycznego radia na medianav mam Stepway 2013r
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 348 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16540
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-04, 12:16   

Matufa napisał/a:
czy jest możliwość wymiany fabrycznego radia na medianav

Tak.
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3033
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-04, 12:32   

laisar napisał/a:
Matufa napisał/a:
czy jest możliwość wymiany fabrycznego radia na medianav

Tak.


Niemożliwe to jest hełm założyć na drugą stronę :) , tyle że trzeba też wybebeszać deskę do instalacji anteny GPS.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2013-11-04, 12:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 348 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16540
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-04, 13:23   

DrOzda napisał/a:
trzeba też wybebeszać deskę

Też mi "wybebeszanie" d; - przecież panel konsoli i tak byłby zdjęty, żeby radio zamocować, to jaki problem jeszcze wcisnąć w czeluście jeszcze moduł...
 
Dacka 
Zielony listek


Marka: Citroen
Model: Berlingo
Silnik: 1.4
Rocznik: 2004
Dołączyła: 17 Wrz 2014
Posty: 7
Skąd: Kielce
Wysłany: 2014-09-17, 20:51   

Mam pytanie z innej beczki. Jestem przed zakupem Sandero Stepway :mrgreen:
W salonie uparcie twierdzą, że nie ma możliwości doposażenia gotowego auta w nawigację po zakupie. Wydaje mi się to trochę dziwne... Nie chciałabym stracić gwarancji na elektrykę, więc musiałabym dokonać montażu w ASO.
 
keretey 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0.9 tce
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 10 Cze 2014
Posty: 66
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-09-18, 10:21   

Faktycznie mogą nie oferować Media Nava do dokupienia później.
Więc:
- albo fabryczny,
- albo coś na szybę,
- albo utrata gwarancji i montaż poza ASO Media Nava uzyskanego skądś,
- albo kupno przez ASO Media Nav jako części zamiennej i instalacja przez elektryka w ASO - ale to raczej spooooro droższe niż zamówienie z media navem.

PS. Kupując Dacie obdzwoniłem salony w odległości < 200 km i kupiłem 100 km od Wrocławia z media navem w cenie Wrocławskiej bez media nava...
Ostatnio zmieniony przez keretey 2014-09-18, 10:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dacka 
Zielony listek


Marka: Citroen
Model: Berlingo
Silnik: 1.4
Rocznik: 2004
Dołączyła: 17 Wrz 2014
Posty: 7
Skąd: Kielce
Wysłany: 2014-09-19, 00:11   

keretey napisał/a:

- albo kupno przez ASO Media Nav jako części zamiennej i instalacja przez elektryka w ASO - ale to raczej spooooro droższe niż zamówienie z media navem.

PS. Kupując Dacie obdzwoniłem salony w odległości < 200 km i kupiłem 100 km od Wrocławia z media navem w cenie Wrocławskiej bez media nava...


Czy ja wiem czy kupno po zakupie auta jest takim drogim rozwiązaniem...? Pytanie tylko ile ASO by krzyknęło za taką przyjemność, bo samą nawigację można na szrocie upolować lub na alledrogo :mrgreen: Wiem, że najprościej byłoby zamówić, ale ze względu na cenę szukam demówki, a tu już się sytuacja komplikuje, bo mało która posiada media nav.

Mogę wiedzieć w jakim mieście dostałeś taki duży rabat?
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3033
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-09-19, 13:38   

Daćka napisał/a:
Nie chciałabym stracić gwarancji na elektrykę, więc musiałabym dokonać montażu w ASO.

Przestań słuchać tych bzdur które Ci ASO opowiada.
Gwarancję możesz stracić co najwyżej na zmodyfikowane przez Ciebie elementy oryginalnej instalacji. Jeśli wiązka do MediaNav jest identyczna z tą w Twoim samochodzie to nie ma wogóle tematu.
 
Cav 


Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wersja: [Inna]
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 3033
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-09-19, 18:16   

DrOzda napisał/a:
Daćka napisał/a:
Nie chciałabym stracić gwarancji na elektrykę, więc musiałabym dokonać montażu w ASO.

Przestań słuchać tych bzdur które Ci ASO opowiada.
Gwarancję możesz stracić co najwyżej na zmodyfikowane przez Ciebie elementy oryginalnej instalacji. Jeśli wiązka do MediaNav jest identyczna z tą w Twoim samochodzie to nie ma wogóle tematu.


Jeśli.
A jeśli nie?
Nie ma tam np. anteny do gps, która nie występuje w wersji bez Navi?
 
mileks 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2014
Wersja: Stepway2
Dołączył: 23 Wrz 2014
Posty: 1
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-09-23, 14:38   

Cav napisał/a:
DrOzda napisał/a:
Daćka napisał/a:
Nie chciałabym stracić gwarancji na elektrykę, więc musiałabym dokonać montażu w ASO.

Przestań słuchać tych bzdur które Ci ASO opowiada.
Gwarancję możesz stracić co najwyżej na zmodyfikowane przez Ciebie elementy oryginalnej instalacji. Jeśli wiązka do MediaNav jest identyczna z tą w Twoim samochodzie to nie ma wogóle tematu.


Jeśli.
A jeśli nie?
Nie ma tam np. anteny do gps, która nie występuje w wersji bez Navi?


Witajcie,
Sam ostatnio wymieniałem oryginalne radio na Media Nav zakupioną na A.....o.
Wszystkie wiązki są takie same, tylko wypiąć i wpiąć. Nie ma tylko anteny GPS, ja oryginalną ze stepwaya kupiłem takze na a.....o. Cała wymiana radia trwała może z 10 minut. Także śmiało i bez obaw.
Pozdrawiam
 
waldsz 


Marka: Clio IV
Model: Grandtour
Silnik: 0.9
Rocznik: 2013
Dołączył: 03 Maj 2014
Posty: 50
Skąd: Kujawy
Wysłany: 2014-09-23, 18:03   

To dbają o użytkownika, bo np. w Toyocie Yaris III mamy ekran, ale dla wersji bez navi brak
jest nie tylko anteny gps, ale i modułu gps za ok 2-3 tys zł.
 
DaroPasc 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V 4x4
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Dołączył: 18 Lis 2014
Posty: 2
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-03-31, 23:13   

Witam,
czy ma ktoś informacje producenta dotyczące MediaNav? Chodzi mi np. o moc radia bo nigdzie nie można znaleźć informacji na ten temat.
Z góry dziękuję :-D
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-03-31, 23:26   

Na razie jedyna dostępna oficjalnie serwisówka producenta LG/Renault jest na moim chomiku :
LINK
Wg niej moc max to 47W x 4 przy napięciu 13,8V i obciążeniu 4 Ohm.
 
DaroPasc 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V 4x4
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 5 os.
Dołączył: 18 Lis 2014
Posty: 2
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-04-01, 07:26   Media Nav

Super,dzięki wielkie :-D
 
wojtuq 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0.9 TCe
Rocznik: 2013
Wersja: [Inna]
Wiek: 26
Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 82
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2015-09-15, 02:03   

Komuś obiło się o uszy albo miał w ręku media nav evolution, bo zastanawiam się czy są takie same kostki co w normalnym media nav. Bo od serwisu nie umiem uzyskać odpowiedzi na ten temat a teraz kupując nowe clio z tego roku otrzymujemy już wersje evolutnion. Nawet serwis nie umie odpowiedzieć na pytanie czy kupując nowe radio u nich po moim nr. vin otrzymam normalną wersję czy już evolution
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-15, 09:42   

Odpowiedziałem Ci w sąsiednim wątku
Tak - podłączenia są te same
 
Joozwa 


Marka: jeszcze nie
Model: DUSTER?
Silnik: 1,6 ?
Dołączył: 18 Lis 2013
Posty: 20
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-10-07, 22:29   

Mam pytanie.
Może nie do końca o sam media NAV ale to chyba będzie najbliższy temat.

Czy da się podmienić media NAV na klasyczne radio w Dusterze?

Małżonka ma awersję do wynalazków typu tablet w samochodzie. Niestety najnowsza konfiguracja Dustera czyli "SL Urban Explorer" ma media NAV w standardzie i nie wiem czy uda się ją przekonać żeby to zostawić. (Auto dla Żony więc spełniam zachcianki :mrgreen: )

A może ktoś byłby chętny na wymiankę 8-)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-10-08, 00:23   

Da się :)
Możesz bez problemu zamienić na coś w tym stylu
Pasuje idealnie - bo samo radio to 1DIN - tylko przód jest większy.

Ale po co - MN naprawdę nie gryzie :-D
Ale jeśli chcesz zamieniać to ja bardzo chętnie.
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2015-10-08, 00:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
55Heniek22 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.5 Dci
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wiek: 51
Dołączył: 07 Lis 2015
Posty: 6
Skąd: Kedzierzyn-Kozle
Wysłany: 2015-11-08, 19:48   Zmiana radia na MediaNav

Ponieważ w mojej SanderoII Laureate chciałbym zamienic Dacia Radio na używany Media NAV mam pytanie do forumowiczów którzy mieli z czyms takim do czynienia czy jest to wielki problem tzn czy plastikowa ramka ta sama i czy wtyczki te same czy jakies inne problemy wynikają może ? W serwisie powiedzieli ze trzeba tez moduł ABS wymienic zeby dawał sygnały do Navi co wydaje mi sie troche dziwne . Za każdą podowiedź z góry bardzo dziekuje !!!!
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-08, 19:58   Re: Zamiana Dacia Radio na Media Nav w Sandero II

55Heniek22 napisał/a:
czy wtyczki te same czy jakies inne problemy wynikają może ?

Wtyczki są identyczne
55Heniek22 napisał/a:
W serwisie powiedzieli ze trzeba tez moduł ABS wymienic zeby dawał sygnały do Navi co wydaje mi sie troche dziwne

A to psotniki - chcą zarabiać - nie wystarczy dołożyć antenę GPS - bo mikrofon już masz
 
Dominus 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.5 dCi 90KM
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Pomógł: 19 razy
Wiek: 29
Dołączył: 01 Cze 2012
Posty: 1596
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-11-08, 19:58   

Zadna informacja nie jest wyswietlana z komputera na MediaNav ie nawet temperatura wiec wprowadzaja w blad.
Montaz MediaNav plug@play. Ramka i wtyczki te same. Bedzie Ci potrzebna tylko jeszcze antena gps. Zamontujesz ja za MediaNav em
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2015-11-08, 19:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
55Heniek22 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1.5 Dci
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wiek: 51
Dołączył: 07 Lis 2015
Posty: 6
Skąd: Kedzierzyn-Kozle
Wysłany: 2015-11-08, 20:38   

Nie spodziewałem się tak szybkich podpowiedzi. Dziękuję Wam za nie bardzo drodzy forumowicze !!! Co do tego modułu ABS to miał niby kosztowac 2500 PLN...Ja mam na oku Media Nav wraz z anteną GPS za 620 PLN i mysle ze warto za te cene ją kupic ...Miałem obawy co do jej montazu ale dzieki Wam już ich nie mam :-)
 
endrju 


Marka: fiat
Model: albea, panda
Silnik: 1400, 1200
Wiek: 61
Dołączył: 05 Sty 2013
Posty: 19
Skąd: Gorlice
Wysłany: 2015-11-08, 20:41   

Sygnał ABS może jest potrzebny do regulacji głośności ze wzrostem prędkości?
_________________
były: fiat 126p, ford capri, opel kadett, peugeot 205, fiat punto, ford mondeo, fiat seicento, multipla...
 
Karenzo 


Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 48 razy
Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 4553
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-08, 21:00   

chyba że taki bajer jak w volvo że po wypadku włącza sie radio żeby relaksować kierowce
_________________
Moje auto
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3033
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-09, 01:55   

Ja podmienilem radio CD na medianav - nic nie trzeba przerabiać wtyczki pasują .... antena gps musi być ze złączem typu FAKRA na allegro kupisz taką z magnesem za 30 pln .... w Lodgy można ją przymocować do płaskownika nad kolumną kierownicy i sygnał gps jest bezproblemowy. Jeśli ten medianav ma w miarę aktualne polskie mapy to cena ujdzie ....ja kupiłem za 200 ale z włoskimi z 2012 ...
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne