Potrzebuję wymienić przełącznik zespolony świateł w Dokkerze (2013 r.).
Szukałem na Allegro jakiegoś zamiennika ale widzę, że wszystkie dźwignie posiadają dodatkowe ustawienie na światła przednie przeciwmgielne. W moim przełączniku jest w tym miejscu tylko włączanie świateł tylnych przeciwmgielnych. Czy jeśli wymienię przełącznik na zamiennik z tym dodatkowym ustawieniem to będzie on działał?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-11-23, 14:19
Ciekawe czy w wersji bez przeciwmgłowych jest już okablowanie pod ich montaż ? Kiedyś miałem Asconę gdzie wystarczyło zdjąć zaślepkę na desce, włożyć przełącznik i przykręcić reflektory do których elegancko sięgały złączki z przewodami podczepione do wiązki oświetlenia przedniego. Czas montażu 15 minut :)
Wysłany: 2018-05-13, 21:32 Przełącznik zespolony 8201167982 a 8201167988
W moim dokkerze naprawiałem trzy razy przełącznik lewy ale przyszedł na niego czas. Mój ma oznaczenie 8201167982 (cztery przewody: żółty, szary, niebieski, czerwony) i nowy kosztuje około 250 zł. Ale na allegro dostępny jest też zamiennik o numerze 8201167988. Kosztuje 90 zł ale ma pięć przewodów (żółty, czarny, niebieski, brązowy, czerwony) i przylutowane są w innych miejscach niż w moim (zgadza się tylko przewód żółty i niebieski).
Czy ktoś ma za sobą zamianę jednego na drugi? Czy wiecie które przewody odpowiadają za jakie funkcje? No i najwazniejsze: czy jeśli przelutuje przewody w zamienniku na miejsca z oryginalnego to czy auto nie wybuchnie?
Dajcie znać. Bo światła mijania się czasem przydają i jazda bez nich przez kilka dni powoduje szybsze bicie serca :)
IMG_20180509_102210.jpg
Plik ściągnięto 6050 raz(y) 102,9 KB
IMG_20180512_140814.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 211,64 KB
Ostatnio zmieniony przez GalAnonim 2018-05-13, 21:33, w całości zmieniany 1 raz
Wygląda, że ten drugi ma pozycję przednich świateł przeciwmgłowych i za to pewnie odpowiada dodatkowy przewód. Bez pomierzenia ciężko powiedzieć.
Ja, jak pewnie i sporo osób, wymieniałem przełącznik z drugiej strony, żeby mieć regulację trybu przerywanego wycieraczek. Pomierzyłem z ciekawości oba - wszystko tak samo z wyjątkiem dodatkowego wyprowadzenia pierścienia (zmiana oporu na stykach w zależności od pozycji) i dodatkowego przewodu od komputera. Co jeszcze - te wyprowadzenia przewodami odpowiadają za przekazanie pozycji pierścieni i przycisków, natomiast pozycja samej dźwigni jest od razu na stykach wtyczki.
Niestety, można tylko dywagować, ale pomyślałem, że podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Stawiam, że raczej się nic nie popsuje, spora szansa, że będzie działało bez przeróbek. Żeby miec pewność to trzeba by było wykonac kilka prostych pomiarów omomierzem.
Dzięki kolego.
Podłączyłem nowy w miejsce starego wszystko działa.
Mam jeszcze tylko pytanie: jeśli wszystkie kabelki z tyłu odpowiadają klaksonowi i kierunkom to co służy do przekazania informacji o włączonych światłach mijania lub drogowych? Wiem, że w środku są suwnice ale do kierunków też są a przy nich są kabelki.
Może to i śmieszne ale nie wiem jak to działa.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-05-15, 10:30
Kabelki widoczne to klakson i pierscien z halogenow.
Na filmie widac jak zalaczanie swiatel mijania, drogowych i kierunkow odbywa sie jak to zauwazyles przez zespol suwakow.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum