Wysłany: 2018-07-13, 18:22 Nowa DD i stalowe felgi Fidji - drgania całego auta.
Mam problem z pojawiającymi się drganiami auta w przedziale 85-95 km/h - byłem w ASO wyważono mi opony (dwa razy), drgania nasilają się kiedy auto jest mocno obciążone. Za pierwszym razem byłem w ASO podczas podróży w Holandii na „stanowisku szybkiego serwisu Renault” pokazano mi na maszynie do wyważania iż wszystkie koła owszem potrzebowały wyważenia (auto z marca 2018) ale koła mają tendencje bicia pionowego. Wyglądało to na źle wycentrowaną felge lub jajowatą oponę (w co wątpie) - problem taki był na wszystkich kołach. W Polsce wyważono mi ponownie koła-zwracałem uwagę na info z poprzedniego serwisu ale to zignorowano , nie miałem już okazji oglądać kół na maszynie...problem nadal jest. Czy ktoś z Was miał problemy z tymi felgami a może problem drgań jest gdzieś w innym miejscu - np: uszkodzony amortyzator. Dodam że auto zadbane bez jazd w terenie z równo zużytym bieżnikiem - przebieg 3 tys. ale problemy były już na początku - tyle iż jeździło po mieście dopiero na trasie „wakacyjnej” po załadowaniu auta to mocno odczułem.
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2018-07-13, 18:27, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Wysłany: 2018-07-13, 18:38
u mnie przy 150-160 zaczyna troche telepac. rzadko jezdze autostrada wiec nie interesowalem sie zbytnio tematem. gdzies na forum czytalem ze pare osob mialo taki problem i ze to wina felgi. musialbys poszperac po wiecej szczegolow.
Gość
Wysłany: 2018-07-13, 18:42
Tak z opisu i przedziału prędkości nasuwa mi się analogiczna sytuacja z mojego fiata. Co prawda w dieslu u mnie moment większy, ale powodem są uszkodzone przeguby wewnętrzne. Może warto sprawdzić w ASO, czy tam przypadkiem jakiś luzów nie ma? Wady fabryczne przecież się zdarzają.
Na forum ktos pisal ze fabryczne stalowki dustera sa do bani i tak sie wlasnie dzieje. Najprosciej bedzie sie dogadac z kims i podmienic kola i zrobic jazde probna.
Auto wróciło po 4h w ASO.. z tego co widziałem zrobiono jazdę testową na moich kołach a potem na "alu" z innego auta... rezultat, do wymiany moje wszystkie 4 felgi, na gwarancji.
Z kilka dni powinny być dostarczone nowe zobaczymy efekt...ale chyba się potwierdza opinia o słabej jakości stalowych-fabrycznych.
Bez przesad, nie jestem jedyny z tymi felgami- może miałem tylko pecha. Mam 5 lat gwarancji na auto- więc będę obserwował co się z nimi i układem jezdnym dzieje. Zobaczymy jak będą nowe, jakościowo wykonane.
Witam! Wcześniej na forum pisałem że ostrzegam wszystkich przed stalówkami z dustera. Sam dokonałem testu na 3 autach i w każdym aucie koła biją. Reklamacja nic nie da bo i tak dadzą Ci nowe, które biją. Główna ich wada to bicie promieniowe czy góra dół. Ja kupiłem felgi firmy alutec i problem się skończył. Dodatkowo zleciłem montaż na maszynie z testem drogowym aby odpowiednio ułożyć opony i odpowiednio je pozycjonować - te o najmniejszym biciu poszły na przód a te najgorsze na tył.
Podsumowując wcześniej poruszałem temat ostrzegając przed felgami stalowymi. Proszę się nie zdziwić jak te po reklamacji przyjdą tak samo krzywe...i nie odbierać ich bez osobistego sprawdzenia. Serwis zna ten problem i twierdzi że wiedzą "ale to nie tylko u nas tak jest"...pakujemy odważniki 50 g i auta jeżdżą..."takie słowa usłyszałem od doradcy serwisowego...
oto link do mojego tematu http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=16159
Ostatnio zmieniony przez Jacenty85 2018-07-16, 23:24, w całości zmieniany 1 raz
Podsumowując wcześniej poruszałem temat ostrzegając przed felgami stalowymi. Proszę się nie zdziwić jak te po reklamacji przyjdą tak samo krzywe...i nie odbierać ich bez osobistego sprawdzenia. Serwis zna ten problem i twierdzi że wiedzą "ale to nie tylko u nas tak jest"...pakujemy odważniki 50 g i auta jeżdżą..."takie słowa usłyszałem od doradcy serwisowego...
oto link do mojego tematu http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=16159
Dziękuje za informacje, zobaczymy jak serwis do tego podejdzie, ale nie zamierzam odpuszczać dopóki nie będę miał w 100% sprawnych felg, chyba na ich produkcji mają jakąś kontrolę jakości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum