Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Własne Menu - Wersja Lite - import, eksport, uwolnienia ...
Autor Wiadomość
Aniol 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Lip 2018
Posty: 79
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-08-13, 22:58   Własne Menu - Wersja Lite - import, eksport, uwolnienia ...

Pozwoliłem sobie założyć nowy temat z nadzieją że pomogę szerszej publiczności w ułatwieniu wielu spraw. Temat częściowo widniał w dziale dla laików, jednak liczę na to, że zasługuje na osobny wątek.
Poświęciłem chwilę na napisanie prostego MENU ze wszystkimi podstawowymi algorytmami dla początkujących (takich jak ja) oraz dla tych, co wolą zautomatyzować pewne częste operacje.
Nie wiem na ile i komu się to przyda, ale parę funkcji jeszcze dopiszę aby zrealizować projekt. Obecnie przeklikam post napisany wcześniej.

Kolejna aktualizacja Menu:
Foto Menu 1
Foto Menu 2
Foto Menu 3

To, co na foto ma "--" to wyłączyłem
Jest:
- Automatyczne włączenie menu i rozłączenie bez wyboru
- Pulpit Windowsa
- Total Commander
- Core Player
- Sprawdzanie kodu radia
- Robienie dokładnej kopii plików radia
- Automatyczne uwolnienie z automatycznym rozpoznaniem wersji systemu

Nie mam siły dzisiaj robić instrukcji obsługi (może ktoś pomoże to opisać), jednak starałem się ładnie i czytelnie napisać menu i warunki krok po kroku ;)

Dopiero raczkuje na Waszym forum i od dobrego miesiąca mam samochód, więc muszę go poznać zarówno z menu, schematami itd. dlatego jak coś liczę na Waszą pomoc :)
Starałem się do ważniejszych pozycji umieścić logi w odpowiednim katalogu.
Jeśli pomysł się podoba mile widziane dobre słowo, jeśli nie można kontynuować go w zamkniętym gronie.

Osoby wzorujące się na moim pomyśle mile widziane zapytanie przed udostępnieniem kodu i nie podpisywanie się pod nim bez mojego udziału ;)

Wszystko pisane na szybko, więc spodziewam się wytykania błędów. Kod jawny i czytelny, myślę nawet dla początkujących, jak i dla tych, co mam nadzieje zarażą się pisaniem.

Pobierz
Ostatnio zmieniony przez Aniol 2018-08-13, 23:03, w całości zmieniany 4 razy  
 
marmar 



Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2014
Posty: 174
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-08-14, 09:44   

Cześć
Dobrze, że założyłeś, będzie w jednym miejscu.
Czy coś zmieniłeś, bo widzę tylko foldery bez recovery.
 
Aniol 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Lip 2018
Posty: 79
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-08-14, 10:25   

Może zacznę nazywać wersje :) to jest druga wstawiona czyli przyjmijmy 1.2. Tu głównie porównując z pierwszą doszło uwolnienie i player. Wiadome drobne poprawki porównując z pierwszym kodem. Plik nazywałem zawsze z datą wstawiania, czyli jeśli pobierasz plik i masz na dysku taką samą nazwę znaczy, że masz tą wersje.
 
marmar 



Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2014
Posty: 174
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-08-14, 11:18   

Nie o to chodzi.
Jeśli to ktoś pobierze, rozpakuje, skopiuje
to uruchomi na MNEvo. Mamy, zawartość trzy foldery: Soft. Filmy. Muzyka.
Skrypt do odpalenia jest teraz w folderze
!Soft. Nie mam możliwości sprawdzenia czy to faktycznie
działa
 
Aniol 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Lip 2018
Posty: 79
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-08-14, 11:30   

Sprawdzenie dla każdego czy działa potencjalnie jest możliwe i bezkolizyjne. Obecnie nie tykać tylko funkcji "Uwolnienia" ona jako jedyna powoduje faktyczne zmiany. Sam Player dogra pewne pliki do systemu jednak one są tymczasowe.
Foldery pokroju Muzyka można wykasować to tylko pokazanie, że można mieć Soft i muzyke w codziennym użytkowaniu auta. To nie Pen tylko serwisowy. W Playerku chciałem ustawić domyślnie te katalogi do odtwarzania ale w tej wersji tego nie ustawiłem jeszcze.

marmar dobrze zasugerował za co dziękuje.
Informuje, aby archiwum wypakować bezpośrednio na Pendrive. Nie wypakowywać wcześniej do katalogu na dysku twardym a następnie przegrywać. W archiwum znajdują się pliku systemowe i ukryte, których w zależności od ustawień zwykły manager windows`a może nie widzieć lub nie przegrać.
Oczywiście skutkiem tego będzie tylko brak działania menu-lite w aucie. Nie uszkodzi radia czy innych ustawień.
Ostatnio zmieniony przez Aniol 2018-08-14, 11:54, w całości zmieniany 5 razy  
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 75
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2018-08-14, 16:52   

Wielkie dzięki za pracę i podzielenie się z ogółem.
Jeszcze "tylko" wgrywanie map i będzie komplet.

Edit: dodaj jeszcze micomm - to na pewno się przyda.

Jeszcze raz dzięki.
Ostatnio zmieniony przez kiniu_tar 2018-08-14, 17:07, w całości zmieniany 3 razy  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-14, 17:08   

:idea: :idea: To trzeba wyróżnić w przyszłej instrukcji obsługi pendriva. :!:
Aniol napisał/a:
Informuje, aby archiwum wypakować bezpośrednio na Pendrive. Nie wypakowywać wcześniej do katalogu na dysku twardym a następnie przegrywać. W archiwum znajdują się pliku systemowe i ukryte, których w zależności od ustawień zwykły manager windows`a może nie widzieć lub nie przegrać.
Oczywiście skutkiem tego będzie tylko brak działania menu-lite w aucie. Nie uszkodzi radia czy innych ustawień.
:idea: :idea:
Co do uwolnienia, to chyba widziałem w programie jakąś kontrolę nawigacji, czy jest już uwolniona. Czy to już działa? Bo nie sprawdzałem.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-08-14, 17:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
Aniol 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Lip 2018
Posty: 79
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-08-14, 17:13   

Bardzo ładnie to podkreśliłeś. Planowałem to umieścić w pierwszym poście ale brak mi uprawnień do edycji starszego postu.
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 113
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2018-08-14, 17:59   

Super rozwiązanie :-) . Odtwarzanie filmów także działa ...może ktoś tylko podpowiedzieć jak obejść radio tzn. Po uruchomieniu włącza się ostatnia stacja radiowa i działa cały czas. Po włączeniu core player nadal ją słychać przez to nie ma głosu z filmu. Pewnie rozwiązanie jest banalne..ale jakoś nie mogę do niego dojść :-/
 
Aniol 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Lip 2018
Posty: 79
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-08-14, 19:03   

Jeszcze nie korzystałem z playerka tylko go uruchamiałem na Wasze potrzeby, więc nie wiem czy ma tam jest wyciszenie, nie zabijałem też procesu oryginalnej nakładki to i pewnie radio gra. Jednak tak na szybko można włączyć w oryginalnej zakładce multimedia dźwięk z aux`a i powinna być cisza :)
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 113
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2018-08-14, 20:05   

Niestety u mnie w zakładce multimedia opcja AUX jest "wyszarzona", może gdzieś w "micom" się ją odblokowuje ?
 
marmar 



Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2014
Posty: 174
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-08-14, 20:24   

może ktoś tylko podpowiedzieć jak obejść radio
Wykorzystałem stary sposób z MN1.
Musisz zrobić sobie w programie np. w audacity wyciszony plik mp3.
Bowiem trick z wyłączeniem i włączeniem MNEvo przyciskiem przy pauzie Odtwarzacza systemowego nie działa.
Taki plik o nazwie np. 1 coreplayer.mp3 kopiujesz na pendrive do Folderu Muzyka z Mp3.
Teraz jak uruchomisz MNEvo to najpierw włączy odtwarzacz z mp3.
Odtwarzać ma ten na maxa wyciszony plik "1 coreplayer" w pętli. Jedynka z przodu aby odpalał zawsze jako pierwszy ten utwór, wyłącz odtwarzanie losowe w ustawieniach.
Następnie odpala się Menu, wybierasz "Core Player" i masz głos zarówno dla filmów jak i mp3 tylko z coreplayera.
Pendrive musi mieć dużą prędkość odczytu danych bo inaczej
będzie się zacinać jak stara płyta z vinylu :-)
Jeśli jest szary to może, zadziała gdy podłączysz po kabelku z telefonem,
ale wtedy będzie jak z radiem lub odtwarzaczem.
Ale jutro sprawdzę czy aux zadziała ;-)
Ostatnio zmieniony przez marmar 2018-08-14, 20:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
Aniol 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Lip 2018
Posty: 79
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2018-08-14, 21:04   

Można kliknąć pauze na piosence i będzie cisza :)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3302
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-14, 22:47   

Albo uruchomić odtwarzanie muzyki przez BT , puścić muzykę z telefonu i w telefonie na odtwarzaczu wcisnąć pauzę .
Gdzieś powinien też być dostepny mój plik "cisza" - większość może nie pamiętać ale pierwsze wersje mediapika z tzw "żółta kropką" oparte były właśnie na takich pomysłach przekierowania dźwięku
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 113
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2018-08-14, 22:47   

Aniol napisał/a:
Można kliknąć pauze na piosence i będzie cisza :)


To nie tak...nie że miksuje się audio z radia czy odtwarzacza mp3 i filmu... słychać tylko radio lub odtwarzacz...nawet ciszę ;-) . Wygląda, iż core player "nie ma dostępu "do głosu".
 
marmar 



Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2014
Posty: 174
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-08-15, 07:31   

Jak słychać "ciszę" to znaczy, że nie jest to
wyciszony plik mp3.
jaś_pik kiedyś udostępniał taki gotowy plik dla MN1
jak ja oglądam teledyski, słucham mp3 stosując ten sposób
to znaczy, że działa.
Nie działa tylko wyszukiwanie satelit GPS w 7ways, sam program działa tak jak na MN1, jednak
na MN1 odpalany z pendrive łapał satelity a na MNEvo nie.
napisz na priv, podaj adres mailowy to Tobie podeślę, tutaj nie można dodać jako załącznik,
bo jest za duży.
Ostatnio zmieniony przez marmar 2018-08-15, 07:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 164
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-08-15, 11:07   

Aniol napisał/a:
Bardzo ładnie to podkreśliłeś. Planowałem to umieścić w pierwszym poście ale brak mi uprawnień do edycji starszego postu.

To może w kolejnych postach umieszczaj kolejne wersje.Chyba , że admin przyzna ci uprawnienia do edycji pierwszego postu w tym temacie.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-15, 14:40   

Mam uwagi do wersji z 1308. W każdym razie u mnie czytanie przebiega dość wolno, może np wina pena 8GB. Ale to ScanDisk męczony na filmach. Po drugie, wyjście z pulpitu także jest oporne, a nawet nie chce wyjść, dopiero po wył MN. Może warto by poprawić skrypty w miejscach wyjścia z danego menu. W player wchodzi się gładko i steruje , ale chęć wyjścia- pozostaje na playerze i nie udało mi się przejść do menu, trzeba było ponownie wkładać pena. Może to tylko u mnie, ale tak mi wyszło. :roll:
 
xarek 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 TCe
Wersja: Laureate
Dołączył: 06 Wrz 2017
Posty: 23
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-08-15, 17:39   

Panowie wielkie brawa za coś takiego :) zaraz muszę to sprawdzić na żywo.
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 164
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-08-15, 19:15   

Mp4, Mp3 działają ok na core player łącznie z głosem. Ja zrobiłem tak-wgrałem muzykę do folderu muzyka, po włożeniu pendrive radio otwiera z automatu odtwarzacz i od razu go pauzuję po czym wchodzi mi do menu. Wtedy wybieram core player, który odtwarza filmy,mp4. To wszystko działa ok. W menu jest opcja Micom Menager , którą wybrałem po naciśnięciu ok radio się zawiesiło / chyba, że za krótko czekałem lub ta opcja nie jest jeszcze aktywna/. Odczekałem chwilę i wyłączyłem. Następnie chciałem włączyć i tu czarny ekran, nic nie wyświetlało. Pomogło dopiero odłączenie zasilania. Resztę opcji nie próbowałem.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-08-15, 19:28, w całości zmieniany 4 razy  
 
xarek 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0,9 TCe
Wersja: Laureate
Dołączył: 06 Wrz 2017
Posty: 23
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-08-15, 19:24   

Koledzy jeszcze takie pytanko bo nigdzie nie znalazłem tu informacji czy to działa na wersji 6.0.4?
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-15, 19:30   

Tak , też działa, w procedurach jest także umieszczone uwolnienie od 6.0.4 wzwyż.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-15, 19:39   

gggg napisał/a:
Odczekałem chwilę i wyłączyłem. Następnie chciałem włączyć i tu czarny ekran, nic nie wyświetlało. Pomogło dopiero odłączenie zasilania. Resztę opcji nie próbowałem.

No właśnie należy postępować ostrożnie, bo to na razie wersja testowa i testujemy ją by pomóc Naszemu Programiście :lol: . Też zauważyłem, ze wyjścia z niektórych funkcji są utrudnione. Prawdopodobnie program jeszcze działa "w tle" i stąd kłopot. Muszę to przeanalizować z Task.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-08-15, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
marmar 



Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2014
Posty: 174
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-08-15, 19:45   

"po włożeniu pendrive radio otwiera z automatu odtwarzacz i od razu go pauzuję"
Pauza na odtwarzanym utworze i po chwili Menu - zgadza się
i słychać dźwięk w CorePlayer?
A na jakiej wersji sys?
jak tak zadziałałem to u mnie w Coreplayer, jak mi się wydaje była cisza na
sys 8.0.5.
Sprawdzę to raz jeszcze jutro i dam znak, to super wiadomość jeśli tak działa.

Micom Menager nie ruszać przecież nie jest ta funkcja udostępniona
jest w Menu ale nie działa, była o tym mowa, tam gdzie jest znak ---
to tej funkcji w Menu i Menu rozszerzonym nie ruszać!!!!
Ostatnio zmieniony przez marmar 2018-08-15, 19:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 164
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-08-15, 21:08   

Ja mam 9.1.3. Działa jak wcześniej pisałem.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-08-15, 21:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne