Witam,problem dotyczy tego że zamykając auto z pilota nie zawsze zamykają mi się tylne drzwi za pasażerem logan 2005.wie ktoś może jak się do tego zabrać?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2018-02-22, 09:23
czy rygiel w tych drzwiach usiłuje wykonać jakiś ruch czy pozostaje nieruchomy? Jeśli to pierwsze, to miałem taki przypadek w polo żony - poluzowała się jedna z nakrętek śrub trzymających siłownik, ten się przesunął i całość już "nie zaskakiwała". Jeśli to drugi, to pewnie problem z dopływem prądu do samego siłownika. Te raczej się nie psują. Po zdjęciu boczka będzie można ustalić więcej. Ostatecznie elektryk samochodowy.
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2018-02-22, 19:07
jeśli rygiel się rusza, to znaczy, że siłownik działa i dostaje prąd. czyli problem jest raczej mechaniczny, zakładam, że wystarczy poprawić mocowanie
Dokładnie. Może być zabrudzony (czy raczej zatarty przez brud), lub tak wyrobiony, że części ruchome się blokują. Cewka napędzająca też może się teoretycznie zepsuć. Jeżeli doszło do zwarcia, to albo się przepala (ale wtedy nie byłoby żadnej reakcji), albo część zwojów nie pracuje i siła działająca na rdzeń może być zbyt mała do zadziałania zamka.
Wysłany: 2018-11-23, 18:59 Nie działa zamek centralny drzwi bocznych tylnych
Witam
Przestal mi dzialac centralny w tylnych drzwiach.
Czy trzeba kupic silownik z dacii sandero czy poerwszy lepszy z renault bedzie pasowac?
2 pytanie czy dam rady to rozebrac bez problemow? zebym nie pourywal plastikow
Plastikowe spinki lepiej puszczają jak jest ciepło (teraz to najlepiej w ogrzewanym garażu). Na zimno łatwiej połamać. Co do centralnego, to w Dacii pewnie jest tak, jak ma większość, czyli nie ma osobno siłownika, tylko jest zabudowany w zamku. Jak chcesz sam siłownik, to możesz dołożyć uniwersalny. A sprawdziłeś, że na pewno padł siłownik? Może np. jakiś kabelek się urwał/ułamał?
Zauważam tylko że podcza zamykania cypelek lekko się rusza ale nie zamyka i nie otwiera.
Z tego co mi odpisali ze sklepów pasuje siłownik tylko z dacii.
To co twiedzisz że nie wymienie siłowniczka i lepiej zamontowac uniwersalny?
Nowy dacii z przesyłką 46zł.
Ostatnio zmieniony przez ricken 2018-11-27, 11:55, w całości zmieniany 1 raz
I czy moze ktos potwierdzic czy moge kupic silownik do renault czy musze ten drozszy do dacii jak podal jeden sprzedawca. Na obrazkach wygladaja tak samo... w czym jest różnica?
Ostatnio zmieniony przez ricken 2018-11-27, 20:38, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-11-28, 07:07
Ja do lodgy kupowalem od clio 4. Roznica byla tylko w kolorze plastikow i nr reno tez byl inny. Reszta pasowala.
Jezeli wyglada tak samo to raczej to jest to.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
To co twiedzisz że nie wymienie siłowniczka i lepiej zamontowac uniwersalny?
Wcale tak nie twierdzę. Napisałem, że zapewne tak jest, bo w większości aut tak się robi. Ciesz się, że jest osobny siłownik i mniej kasy wydasz. A obecność siłownika poza zamkiem nie wyklucza użycia uniwersalnego. Kwestia znalezienia odpowiedniego miejsca do zamocowania i dobranie cięgna. Ale jeżeli koszt Daciowego mieści się w 50zł, to ja bym się nie bawił w uniwersalny. Tylko ponownie zadam pytanie: czy na pewno padł fabryczny siłownik? Jeżeli problem jest w zasilaniu lub cięgle (tak to się odmienia?), to tylko stracisz kasę i czas.
Wysłany: 2018-11-28, 19:18
jeśli się rusza a nie zamyka, to być może poluzowało się mocowanie , minimalnie się przestawił i nie daje rady zamknąć, trzeba zdjąć boczek i sprawdzić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum