Zastanawiam się nad zakupem Dacia Dokker w wersji VAN. Samochód z rocznika 2017 w pięknym białym kolorze.
Co mnie zastanawia to Silnik 1.6 benzyna + LPG. I tutaj pytanie:
czy przy obecnym przebiegu (62 000) opłaca się zaryzykować i importować ten egzemplarz?
Samochód jak to z zachodu jest poprzycierany delikatnie, ale najważniejsze serce.
I tu drugie pytanie: jak jest z ładownością ? Zdarza nam się często przewozić wyroby o wadzę 600,700kg a nawet 800 jednorazowo.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2018-11-27, 23:45
TUTAJ podają ładowność 600 kg. Ale trzeba odjąc dodatki jeśli na nie się zdecydujesz, jak np. klimatyzację, chyba koło zapasowe. Nie wiem czy butla na gaz też. W dowodzie rejestracyjnym jest ostateczna masa pojazdu.
TUTAJ podają ładowność 600 kg. Ale trzeba odjąc dodatki jeśli na nie się zdecydujesz, jak np. klimatyzację, chyba koło zapasowe. Nie wiem czy butla na gaz też. W dowodzie rejestracyjnym jest ostateczna masa pojazdu.
Dziękuj eio. Jak najbardziej i znalazłem wcześniej te informację, ale bardzo często przewozimy wyroby z zakładu produkcyjnego do magazynu, który ma o wiele lepszą lokalizację i to właśnie waga jest ponad 700 kg dziennie. Chyba, że znana możliwość utwardzenia, czy wzmocnienia zawieszenia.
zawieszenie to jedno, układ hamulcowy to drugie, więc tej konstrukcji nie zmienisz...
Zostaje Ci w takim razie przyczepa na około 1400kg (B+C prawko) i dokker do ciągnięcia
albo inny samochód np. Citan, którego najdłuższa wersja ma ładowność na poziomie 740kg.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2018-11-28, 10:21
Dokkery VAN są w dwóch wersjach ładowności: 600 kg (base) i 750 kg (confort). TUTAJ w pdf znajdziesz kilka szczegółów dla aut z 2017 r. Wynika stąd że z Dokkerem musisz zrezygnować z ładunku 800 kg. Obliczając dopuszczalny ładunek powinieneś uwzględnić masy dodatkowych przewożonych elementów. Zgodnie z dyrektywą UE masa własna pojazdów powinna dodatkowo uwzględniać kierowcę (przyjęto 75 kg). Pytanie, czy podana dopuszczalna ładowność 750 kg uwzględnia kierowcę?
Ostatnio zmieniony przez eio 2018-11-28, 10:47, w całości zmieniany 2 razy
Dokkery VAN są w dwóch wersjach ładowności: 600 kg (base) i 750 kg (confort). TUTAJ w pdf znajdziesz kilka szczegółów dla aut z 2017 r. Wynika stąd że z Dokkerem musisz zrezygnować z ładunku 800 kg. Obliczając dopuszczalny ładunek powinieneś uwzględnić masy dodatkowych przewożonych elementów. Zgodnie z dyrektywą UE masa własna pojazdów powinna dodatkowo uwzględniać kierowcę (przyjęto 75 kg). Pytanie, czy podana dopuszczalna ładowność 750 kg uwzględnia kierowcę?
Dzięki za tak praktyczną informację. Model, który jak wspomniałem w pierwszej wiadomości mogę importować jest właśnie w werji confort. (Comfort??).
Tak, zgadza się, pomyliłem się odnośnie kategorii.
Czy tylko Dokker VAN ma podwyższoną wartość, bo sprawdzałem jak pisałem, czy są inne wersje, ale nie znalazłem. Tylko w tej broszurze, a w konfiguratorze, dopiero przy wersji comfort można sobie policzyć masa całkowita od masy własnej...
Szkoda, że tego gdzieś nie napiszą wyraźniej, ale i tak przy TMC już w dokkerze piszą funkcja niedostępna w Polsce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum