Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc kogoś ze stolicy z MNE
Autor Wiadomość
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 716
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-10, 20:48   Pomoc kogoś ze stolicy z MNE

Cześć koledzy od 3 dni walczę z brakiem kamery cofania u siebie w aucie. Mój problem opisałem w temacie kamera cofania Media Nav. Wszystko sprawdzałem ze 100 razy oraz moi znajomi również. Doszliśmy do tego, że kamera jest wzbudzana po wbiciu wstecznego biegu i sygnał dochodzi do przejściówki montowanej w MNE oraz z niej wychodzi ale na odtwarzaczu cały czas pojawia się komunikat o uszkodzonej kamerze lub jej brak. Wszyscy piszą, że problem jest ze stykiem ale piny wyglądają ok, poza tym w poprzednim MCV II ze 100 razy wyciągałem tą przejściówkę i nigdy nie miałem problemów z kamera cofania wiec tutaj raczej też nie powinno być. MNE chyba też sprawne ale ciężko jest sprawdzić, wgrywałem aktualizacje pod kamerę PAL i z powrotem NTSC ale oczywiście problem nie został rozwiązany, dlatego też potrzebuję pomocy kolegów z forum , którzy mieszkają w stolicy lub okolicy i mogli by przetestować moja przejściówkę i MNE w swoim samochodzie lub na odwrót. Jestem w trakcie ogarniania nowego mieszkania wiec nie widzi mi się w ciemno wydawać minimum 75zł na kolejną przejściówkę gdy ta może byc sprawna . pozdrawiam i czekam na odzew chętnych
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2620
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-11, 08:53   

A jeszcze jedno. Otworz MN i zobacz czy masz sygnal " w srodku".
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 716
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-12, 20:50   

Na chwilę obecną nie chce grzebać w MNE. Wolałbym odesłać je robsonowi303 lub podrzucić do jas_pika aby oni zerknęli po swojemu ale na razie żaden się nie odezwał.

Ponawiam prośbę. czy nie ma nikogo w stolicy kto ma dokładaną kamerę cofania u siebie w dacii i mógłby podłączyć moje MNE do swojego auta i sprawdzic czy u niego będzie ten sam komunikat.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-14, 09:50   

Skontaktuj się ze mną w weekend . Może znajdę chwilę wolnego :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
ttedi 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: TCe 90 S&S
Rocznik: 2018
Wersja: Stepway Laureate
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Wrz 2018
Posty: 50
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-12-14, 10:31   

Tak przy okazji w tym temacie. Czy w przypadku oryginalnej instalacji kamerki również występuje wspomniana przejściówka ?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1386
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-14, 11:08   

ttedi napisał/a:
Czy w przypadku oryginalnej instalacji kamerki również występuje wspomniana przejściówka ?

Nie występuje. Kamery uniwersalne mają na swoim okablowaniu uniwersalne wtyczki, np. w sygnale wideo typu "Cinch" i trzeba jakoś przejść na standard danego samochodu bez wymiany i przerabiania wtyczek.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 716
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-14, 11:18   

Przejściówka jest stosowana po to aby nie dokładać dodatkowych pinów z kabelkami do wtyczki z oryginalnej wiązki auta wchodzącej do MNE. W mojej Lodgy z tego co zauważyłem w oryginalnej wiązce znajdują się już przewody od kamery cofania i jej wybudzenia czyli mógłbym po prostu wciąć się w odpowiednie kabelki przed wtyczkę i tyle ale nie chcę ciąć oryginalnej instalacji aby snie stracić gwarancji
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 902
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-14, 12:47   

dudu$ napisał/a:
............................

Sprawdź, jak zachowuje się kamera , gdy silnik jest wyłączony i potem włączony. W moim , zauważyłem pewne dewiacje, jak od razu wyjeżdżam z garażu do tyłu , to na ekranie znany komunikat. Jak sobie dalej pojeżdżę, to wszystko jest ok, obraz cofania jest. Wcześniej sadziłem , że kamerka fiksuje od niskiej temperatury. A teraz skłaniam się do zalezności napięcia w instalacji.
 
polon18 


Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wiek: 34
Dołączył: 11 Mar 2016
Posty: 123
Skąd: Holandia/ Chojnów/Radomsko
Wysłany: 2018-12-14, 16:35   

Potwierdzam. Kamera działa różnie od napięcia. Wcześniej gdy odpalałem auto to info po wyłączeniu pojawiało się (że kamera uszkodzoną) . po naładowaniu aku ta informacja już się nie pojawia
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 716
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-14, 18:44   

kamera była podłączana pod zewnętrzne zasilanie i obrazu również nie było. Na pierwszej zamontowanej kamerce nie miałem, żadnych problemów, działała zawsze kiedy tylko włączyło sie bieg wsteczny. Skorzystam z propozycji Jas-Pika i wybiorę się do niego, ale w ten weekend jak wcześniej napisał może znaleźć trochę wolnego czasu lub nie więc nie chce mu przeszkadzać i umówię się po świętach
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 902
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-14, 19:23   

dudu$ napisał/a:
kamera była podłączana pod zewnętrzne zasilanie i obrazu również nie było. Na pierwszej zamontowanej kamerce nie miałem, żadnych problemów, działała zawsze kiedy tylko włączyło sie bieg wsteczny

Zasilania powinny mieć przynajmniej wspólna masę. Ale rozumiem , że sprawdzałeś też na zasilaniu z samochodu. Może wróć do tej pierwszej kamerki?
Trzymam kciuki , pewnie jas_pik spojrzy na to świeżym okiem i dacie znać co to było.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 716
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-14, 19:47   

Niestety do pierwszej kamerki , która działała nie mogę wrócić bo odesłałem ja do sprzedajnego, który przysłał mi ta co teraz mam. Teoretycznie mógłbym ją odesłać i poprosić o przysłanie z powrotem tej co odesłałem ale tamta wyświetlała obraz fatalnej jakości a poza tym nie chcę wydawać kolejnych 20 zł na kolejną przesyłką. Na chwilę obecna muszę wstrzymac się z rozwiązaniem swojego problemu ponieważ nie mam przejściówki ( adaptera) , jeden uszkodziłem a drugi, który zakupiłem po w biciu biegu wstecznego nie powodował wzbudzenia kamery więc odesłałem go sprzedającemu ( ten sam u którego zakupiłem kamerkę). Kurcze w MCV II miałem ten sam zestaw czyli kamerka i adapter i tam nie miałem, żadnych problemów. Adapter muszę miec ponieważ w oryginalnej wiązce i wtyczce mam już okablowanie, ale nie chcę jej ciąć bo stracę gwarancje na wiazkę a tego nie chcę
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 902
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-14, 19:51   

dudu$ napisał/a:
ale nie chcę jej ciąć bo stracę gwarancje na wiązkę a tego nie chcę

Nie trzeba nic ciąć, wystarczy się wpiąć lub wlutować. Ale rozumiem Twoją ostrożność.
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 716
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-14, 20:29   

Oglądałem tą wtyczkę i tam jest tak mało miejsca, że ciężko było by wlutować dodatkowe przewody, poza tym lutowanie dodatkowych przewodów do oryginalnej wiązki to ingerencja w wiązkę czyli utrata gwarancji na ten element :/ A nie po to szukałem auta z gwarancją aby na niektóre elementy auta ją stracić - a mam ważną do marca 2021r
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne