Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-03-07, 01:31
BICUŚ - interfejs dla MNE (czujniki, ECO, 4x4, temperatura)
Autor Wiadomość
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-09-30, 22:12   Własny BIC MediaNav dla temperatury, trybu ECO i 4x4

Szukam kogokolwiek chętnego z modułem czujników cofania z wyświetlaniem na MediaNav do podsłuchania komunikacji czujników. (lub chociaż numer modułu, może uda się zdobyć) Może dałoby się w plikach MNE odszukać?



W MediaNav Evo mamy kilka opcji, które bez dodatkowego BIC nie będą działały:
-ECO
-4x4
-temperatura

Część z nich da się odczytać z OBD po CAN i wysłać do CAN2 (multimedia CAN MediaNav). Radio sobie odczyta i wyświetli.

Znając adresy jednych i drugich jesteśmy w stanie sobie zrobić własny BIC.

Co będzie potrzebne:
-Arduino - dowolne z logiką 5V, nie polecam pro mini bo trzeba mieć adapter USB -RS232:
https://abc-rc.pl/arduino-nano-v3-piny-do-zalutowania

-dwa moduły CAN-BUS na MCP2515 - CAN - SPI TJA1050 - Arduino
https://abc-rc.pl/modul-can-bus-mcp2515

-żyroskop 3 osiowy dla funkcji 4x4
https://abc-rc.pl/mpu-6050

-przetwornica napięcia: z max 16V do 5V lub max 12V i do pinu z przetwornikiem w arduino:
https://abc-rc.pl/przetwornica-dc-dc-mini-360-1-8a-1-17v
-jakaś obudowa

Schemat dla eco, 4x4 i temp:

Kod z dodatkowym przyciskiem do zerowania żyroskopu i resetowania danych ECO (brakuje rebootu MediaNav):
https://pastebin.com/9Gvcy0Vz
źródło:
https://www.drive2.ru/l/501559547391903063


Tutaj kamery z każdej strony razem z ECO, 4x4 i temperaturą:
Schemat:

Kod:
https://pastebin.com/Jnxj2Xb5
źródło:
https://www.drive2.ru/l/507583771600486491/




Pomysły:
1. Można dodać przycisk do przełączani odczytu temperatury silnika / zewnętrznej
Temperatura silnika: 0x5DA
Zewnętrzna temperatura: 0x3B7
Lub dodatkowy wyświetlacz, lub automatyczną zmianę odczytów, ogranicza nas wyobraźnia :)


Skąd brać adresy?

Najprościej z plików ECU w ddt4all. Trudniejszy sposób to podsłuchiwanie magistrali CAN np. splitterem do gniazda OBD i podsłuchiwanie komunikacji CLIPA lub zapytań sterowników. Jakiś CAN sniffer jest w ddt4all lub canhacker i połącznie przez arduino z tym kodem:
https://pastebin.com/s7UkDJJS
schemat:

źródło: https://www.drive2.ru/l/473317766598754620/


Nie każdy elm327 jest w stanie przejść do trybu monitorowania.
 
SWilk 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Sie 2017
Posty: 183
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-10-01, 11:59   

Super sprawa.
Sam ostatnio zacząłem grzebać po sieci jakie są możliwości podpięcia arduino do CAN. Niestety, elektronik ze mnie żaden i choć z oprogramowaniem sobie poradzę, to albo coś przy lutowaniu zepsuję, albo zapomnę najważniejszego opornika/diody/czegoś-tam i układ wykorzysta cały dymek z ECU. A wiadomo, że każdy mikroprocesor jest zasilany zgromadzonym w sobie zapasem dymu. Jak ten dym ucieknie, to procesor nie będzie działać.

Dlatego sam nie podjąłbym się wykonania tego typu projektu, ale może spróbuję wykonać zaprojektowany przez kogoś z forum układ i pomogę testować/programować.

Ciekawe, czy udało by się napisać program, który uruchamiałby się podobnie jak "menu" Anioła z pendriva i dodawał na górnym pasku MNE dodatkowe informacje - choćby tą temperaturę silnika na stałe obok temperatury zewnętrznej. Wszystko zależy od tego, czy z poziomu MNE możemy sami czytać wszystko co przychodzi przez CAN multimedia do radia.
Chyba pora zainteresować się programowaniem WinCE.

Odnośnie systemu wielu kamer - ten schemat pozwala na wybór kamery z MNE, czy wymaga wyprowadzenia przycisków na deskę rozdzielczą?
 
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 66
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-10-01, 16:30   

świetna sprawa! :)
Co to za dodatek lub soft dodający te 3 mniejsze przyciski pod standardowymi :?:
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 13 razy
Wiek: 38
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 919
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-10-01, 16:34   

Jak można zrobić, żeby na MNE pod godziną wyświetlała się data? :shock:
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3285
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-01, 17:00   

Tak to tylko w mediapiku
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-01, 17:25   

Adamerio napisał/a:
Co to za dodatek lub soft dodający te 3 mniejsze przyciski pod standardowymi

Taki dodatek, nakładka Mediaskin podobny też do mediapik, ale umieszczone na stałe w MN. IPT Daje różne funkcje podobne do LiteMenu plus ingerencje w parametry mapy , skiny, także zmiany w Micom itp. Także używanie różnych map w tym 7ways. Mediapiki jas_pik to miały.
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2018-10-01, 20:04   

SWilk, nie prościej włączyć sobie AIR w micomie i przez CAN wysyłać temperaturę silnika jako klimy np. gdy jest zimny i gdy się przegrzewa w takim pasku u góry się pojawia? Taki system COOL Engine jak w dieslu, na zimnym i na przegrzanym :)


W jakich samochodach fabrycznie są wizualizowane czujniki w medianav i nie tylko?

Bo w Clio IV mamy sterowniki starsze boscha z biały złączem 0263014045 - te raczej odpadają.

Nowsze sterowniki PDC 259904115R dają nadzieję na wizualizację o ile BIC przetłumaczy i o ile łącza się z canem:
https://www.drive2.ru/l/468877388889981781/
Dwie opcje, podsłuchiwanie lub znajdziemy w bazach ddt4all :)
 
kiniu_tar 


Marka: Ranault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 74
Skąd: Małopolska
Wysłany: 2018-10-02, 15:11   

@tosiek możesz podać link do strony z której jest to zdjęcie z temperaturą. Bo linku który podałeś tego nie ma. Z góry dzięki.
 
masterczerwi 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 2 razy
Wiek: 39
Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 163
Skąd: LU
Wysłany: 2018-10-08, 07:20   

Odnośnie multiview:
na początku ogromny szacunek dla osoby która opracowała rozwiązanie oparte na Ardunia i zgranie z fabrycznym rozwiązaniem;
jednakże funkcjonalność fabrycznego rozwiązania wydaje mi się mało funkcjonalna:
- zmniejszenie obrazu na rzecz panelu z przyciskami;
- sterowanie kamerami za pomocą panelu (a moim zdaniem jest to bardzo nie intuicyjne i wymaga skupiania uwagi na dodatkowej czynności jaką jest obsługa panela);

dlatego chińskie rozwiązanie ze sterowaniem kamerami za pomocą kierunkowskazów jest moim zdaniem wygodniejsze.

Osoby które zamontowały sobie kamerę z przodu lub w bocznym lusterku, posiadają już solidną podstawę do dołożenia dodatkowych kamer.

Zasada działania:
- uruchamiamy guziczkiem multiview (jak na filmie);
- przełączamy boki manetką kierunkowskazów;
- wsteczny - nadrzędny w każdym przypadku;
- wyłączamy multiview guziczkiem.

(guziczek potrzebny, tak jak w nowym Dusterze; chińskie gotowce działają na pilocie);
 
SWilk 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Sie 2017
Posty: 183
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-10-08, 07:52   

W tego typu własnym rozwiązaniu to już tylko kwestia oprogramowania - nad którym masz kontrolę.
 
masterczerwi 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 2 razy
Wiek: 39
Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 163
Skąd: LU
Wysłany: 2018-10-08, 13:38   

I tak i nie.
Nie wiem jakie są ustawienia i czy wogóle są (np: jasność, kontrast, kolor - tak jak to ma miesce w przypadku wstecznego).
W rozwiązaniu z Arduniem (bardzo fajna rzecz i przede wszystkim rozwojowa) sygnał przełączania realizowany jest poprzez wyprowadzenie tego z MN, zaadresowanie i wykonanie funkcji. I tu jest jeden wielki minus: MN ma ograniczoną użyteczność a Ardunia trzeba oprogramować. Większość użytkowników poprostu nie chce tego robić.

Rozrysowałem sobie układ 4 kamer (ale niestety mam cholernie długie terminy realizacji - przekaźnik do MNE zakładałem od czerwca do września :D). W moje rozwiązanie w całości opiera się na realizacji sprzetowej.
Niewątpliwym plusem jest konkret czyli natychmastowe zadziałanie układu, bez konieczności programowania. Minusem mimo wszystko słaba skalowalność.

Guzik musi być tak czy inaczej.
Chińskie gotowce (już za około 100 zielonych) mają dodatkowo złożenie obrazu i wygenerowanie widoku z góry lub już 3D (ale to już prawie 300 $).

Taki Qashqai (czy jak to tam się pisze) wyświetla obraz z 4 kamer naraz (ekran podzielony wzdłuż przekątynych) lub jeden duży obraz. A to już nie do przecenienia. I tak dochodzimy do meritum:

żeby złożyć obraz z 4 kamer, potrzebne jest jakieś urządzenie zewnętrzne które to zrobi, bo MNE samo sobie z tym nie poradzi (o generacji 3D nie wspominając).

PS Qashqai też ma guzik do uruchomienia.
Mam już wstępną koncepcję zautomatyzowania uruchamiania widoku z kamery przedniej.
Ale jak już wspomniałem: elektronikiem nie jestem a
Cytat:
... terminy realizacji to masz zajebiste ...
Ostatnio zmieniony przez masterczerwi 2018-10-08, 13:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-03-07, 00:46   BICUŚ - interfejs dla MNE (czujniki, ECO, 4x4, temperatura)

BICUŚ
Jako, że jestem w trakcie budowania interfejsu to podzielę się wstępnie co i jak. Sprawdzam czy byliby chętni :)
Szukam osoby z Poznania i okolic co ma fabrycznie zamontowane czujniki oraz 4x4 - chciałbym sprawdzić fabryczną częstotliwość aktualizacji danych.

Kiedy będzie gotowy?
Jak nauczę się projektować płytki drukowane :( lub znajdzie się samarytanin co przerzuci wszystkie prawa do płytki na wykorzystanie w dowolnym celu (w tym komercyjne)

Jak to podłączyć?
Rozważam opcję wpięcia przedłużką OBDII lecz zasilać i tak by trzeba po zapłonie. (nawet jak uśpię lub wysteruję cześć modułów przekaźnikiem to i tak szkoda prądu z aku)

Jako, że stracę możliwość edycji swojego postu aktualne informacje będę umieszczał tutaj:
https://tosiek.pl/bicus/

Czym jest/będzie BICUŚ?
-Interfejs zbudowany na Arduino
-umożliwia wizualizację chińskich czujników na fabrycznej nawigacji
-uruchomienie 4x4 dzięki żyroskopowi
-standardowy tryb ECO Spalanie (BIC)
-jeśli sie uda to sterowanie włączniem trybu ECO i wyłączanie
-wyświetlanie temperatury (BIC)
-wyświetlanie temperatury w formie pop-up przy niedogrzanym silniku i przegrzaniu

Na płytce będą dwa przekaźniki. Myślałem co wysterować. Można czujniki jeśli ktoś by chciał na żądanie uruchamiać oraz kamerkę.

Sterowanie czyli zerowanie żyroskopu i inne opcje po montażu z użyciem jednego przycisku :)

Jakie czujniki będą działać?
Najtańsze z wyświetlaczem odległości :) Jeśli nie będą to trzeba będzie je rozgryźć, chińczyk chińczykowi nierówny... Zrobię bazę płytek centralek, które działają (obecnie uruchomiłem dwie)

Czy udostępnię kod?
Tak pod warunkiem porzucenia przeze projektu.

Zdjęcie prototypu:


Interfejs w działaniu:
_________________
Duster to sandero na lewarku
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-07, 12:00   

Projekt godny poparcia. Polak potrafi. Elementy wydają się ogólnodostępne. Coś podobnego na stronach ruskich było. Ale to ruskie.
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-03-07, 12:38   

Już nie mogę edytować pierwszego postu ;/

paul7, ja widziałem tylko kamerki dookoła, 4x4, eco a nie widziałem żeby ktokolwiek podpiął jakieś gotowe czujniki :)

Jak wygląda wizualizacja?
Wyświetla kreski zielone, pomarańczowe, czerwone + dźwięk w zależności od odległości od przeszkody.
Tak jak na obrazku:


Działa jednocześnie z kamerką cofania (tutaj akurat mam niepodłączoną):


Można podłączyć również czujniki z przodu samochodu :)

Jakie czujniki działają?

Musza mieć wyświetlacz z odległością, wtedy się da ;) Koszt od 30-80zł
np.:




Konfiguracja
Mamy dostępne 3 dźwięki, głośność.

Możliwe, że da sie podmienić w medianav pliki :)
_________________
Duster to sandero na lewarku
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2019-03-07, 12:45, w całości zmieniany 2 razy  
 
SWilk 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 21 Sie 2017
Posty: 183
Skąd: Lublin
Wysłany: 2019-03-07, 15:52   

Tosiek,

a czy fabryczne czujniki (montowane po trzy), które teraz nic nie wyświetlają, mają szansę zadziałać, czy centralka żadnej informacji z siebie nie da?
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-03-07, 16:01   

SWilk, potrzebowałbym numer modułu czujników, przynajmniej zdjęcia płytki drukowanej z obu stron oraz złącza z wtyczką (czy są jakies puste niewykorzystane piny od CAN?). Nie mam pojęcia jak wyglądają oryginalne, może da się odczytać a nie jest podłączone? :) Zastapienie chińczykami nie jest drogie, zależy od średnicy czujników też.
_________________
Duster to sandero na lewarku
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2019-03-07, 16:14, w całości zmieniany 2 razy  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 295 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15660
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-07, 16:57   

tosiek napisał/a:
potrzebowałbym numer modułu czujników (...) złącza z wtyczką

http://www.tech-accessoir...ocument_id=4618

http://www.tech-accessoir...ocument_id=4653

http://www.catcar.info/renault/?lang=en / Lodgy / JSAV / Upholstery - Electricity / 83 Instrument panel / Proximity radar

http://www.daciaklub.pl/f...1735651#1735651 (lodgy nie ma, ale elektryka powinna być bardzo podobna we wszystkich nowych modelach).
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-03-07, 17:10   

laisar, dizęki ale chyba by trzeba porównać centralke z tymi z renualt co wpięte są do CANa (chbya kadjar ma?). Wygląda jednak że daciowe fabryczne skrojone na miarę i obsługują tylko głośniczek, nie da rady odczytać czy piszczy środek, czy boki (bo odległość z głośniczka dałoby radę).

Fabryczne nie ruszyłyby na chińskiej centralce?
_________________
Duster to sandero na lewarku
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2019-03-07, 17:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 295 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15660
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-07, 19:27   

tosiek napisał/a:
chyba kadjar ma

Kadjar jest w CatCarze, może sprawdzić numer, poguglać jak wygląda i za schematami.


Na resztę pytań odpowiedzi nie znam, chciałem tylko podpowiedzieć jeden z możliwych kierunków poszukiwań.
 
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 66
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2019-03-07, 19:29   

jestem chętny :)
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1183
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-07, 22:52   

To pomysł dla tych, co będą jednocześnie montowali czujniki. A to trochę chybione, bo jeśli ktoś ma MNE to raczej ma już fabryczne czujniki i nie będzie chętny na montaż chińszczyzny. Przynajmniej ja prędzej bym wymieniał centralkę na taką z obsługą CAN niż ruszał czujniki (w przypadku Sandero 4szt, w dodatku niejednakowe).
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-03-07, 23:02, w całości zmieniany 2 razy  
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-03-07, 22:58   

Dymek, pasuje plug and play? Jakiejś różnicy nie będzie, nawet najdroższe czujniki okrągłych słupków nie zaczna odnajdować między czujnikami :P Tylko kamerka + czujniki
_________________
Duster to sandero na lewarku
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1183
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-07, 23:06   

W jakim sensie? Żadnych problemów ze słupkami nie stwierdzam.
 
tosiek 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 K7J 714 LPG
Rocznik: 2010
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 07 Sie 2015
Posty: 418
Skąd: wlkp
Wysłany: 2019-03-07, 23:20   

Dymek, nie zauważyłeś bo czujniki nie wykryły :P mając na stole bawiłem się dużo czujnikami, każde maja problem z okrągłymi słupkami. Zwłaszcza jak trafi się idealnie między dwa :) Fizyki nie da się oszukać.

Nie tylko ja to zauważyłem:
https://www.youtube.com/watch?v=aZQJ5sVZo1k
_________________
Duster to sandero na lewarku
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2019-03-07, 23:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1183
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-07, 23:41   

Mam pewnie szczęście, bo parkuję akurat na ulicach, które są "zmorą słupkową i muszę szczególnie uważać. Wiem, że skrajne czujniki radzą sobie doskonale z każdym słupkiem więc narożniki samochodu są doskonale pilnowane. Czujnik skrajny wykrywa każdy słupek- np jadąc wzdłuż chodnika obstawionego słupkami. A kamera? Kamera z bliska widzi tylko wycinek pomiędzy wewnętrznymi czujnikami i absolutnie nie jest w stanie zobaczyć rogów zderzaka i przeszkód bocznych. Nieważne- bardziej chodzi mi o to, że np Sandero ma skrajne czujniki inne niż wewnętrzne, mają inny kąt patrzenia. A w uniwersalnych zestawach widzę wszystkie czujniki identyczne.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-03-07, 23:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne