Witam, mam pytanie do kolegów, czego, czyli jakich środków używacie do odświeżania plastików kokpitu , drzwi , tunelu środkowego itp w swoich Dusterkach. W moim nowym Duster II praktycznie jeszcze nie napuszczałem tych plastików, ale szykuję się do generalnego sprzątania środka, więc myślę o jakimś odświeżeniu kokpitu, aby nabrał troszeczkę świeżości. W poprzednich autach używałem plak, ale tam miałem na kokpicie taką miękką powierzchnie (imitacja skóry) i nic plak temu nie robił. Tu niestety jest plastik, więc nie chcę pryskać plakiem , gdyż nie wiem jak te plastiki na niego zareagują, czy nie zostaną jakieś nacieki lub białe naloty a boję się coś zniszczyć. Może podacie jakieś konkretne środki których używacie lub linki do ich zakupu, pozdrawiam.
Używam husteczek nawilżonych do kokpitu zakupionych w Lidlu, całkiem fajnie się sprawdzają przy daciowych plastikach. Plak za bardzo nabłyszcza i kokpit będzie się świecił jak psu wiadomo co chyba że masz na myśli Plak matowy, ale tego nie stosowałam.
Plak jest tłusty i wszystko się klei do niego. Ja używam Carso Blak, tani, ale wg mnie dobry. Ładnie pachnie i nadaje półmat. Wycieram nim wszystkie plastiki oraz "skórzane" fragmenty foteli.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 639 Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-03-07, 18:21
Użyłem kiedyś K2 POLO "matowego", bo nie lubię jak się świeci ...i żałuję, bo się jednak świeci.
Poza tym żadne podkładki typu gekon/sticky mat mi się nie trzymają i nie wiem czy w dacii to norma, czy "popsułem" plastiki.
Od siebie plecam środki ADBL. Najpierw APC, najczęściej rozrabiam 1:10 i pędzelek, potem mikrofibra do sucha. Jako dressing to według mnie bardzo dobrze się sprawdza i świetnie wyglada Interior Wow, efekt satyny. Do aplikacji gąbka lub mikrofibra. Jak jest już w miarę czysto i chec szybko odświeżyć to zamiast APC używam quick detailera i mikrofibry. Warto wydać trochę więcej, te kosmetyki są bardzo wydajne.
Plaka też raczej unikam. Odkryłem natomiast ostatnio że całkiem dobrym środkiem do kokpitu jest spray z Orlenu z serii Platinum. Do Dustera wybrałem zapach ,,new car"
Ale warto wcześniej przetrzeć szmatką z czystą wodą aby zmyć brut
I to jest najlepsza metoda, nie są konieczne żadne inne upiększacze, takie jest moje zdanie.
Gość
Wysłany: 2019-03-11, 07:48
Hej. Też myślę, że woda i szmatka to jednak najbezpieczniejsze, najtańsze wyjście. Ale jednak moja deska się tak kurzy, że już nie mam siły. Dostanę jeszcze te ściereczki z lidla, ewentualnie coś podobnego na stacji? Nie wiem, czy w jednym, jedyny lidlu je znajde u siebie na wiosce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum