EBmazur dokładnie tak samo ten tekst odebrałem , ale sądząc po komentarzach pod tekstem to wiele ludzi ma problem z poczuciem humoru jak i czytaniem ze zrozumieniem. Mi się teks bardzo podoba
Ostatnio zmieniony przez boban666 2019-04-19, 06:03, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-04-19, 08:38
Lubię taki jędrny język. Ten artykuł podprogowo potwierdza wartość Dustera i to dlaczego jest hitem sprzedaży. Poza tym kpi ze "starych mądrości" Polaków.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
To też zależy. Kilkuletnie używki od pierwszego właściciela z klimą i wolnossakiem schodzą na pniu. No może logan sedan trochę gorzej.
To prawda, tylko w jak mocno zaniżonej cenie. Porównaj ceny np Skoda Fabia do Sandero II / Logan II
No to bardzo ciekawy temat.
Powiedzmy 4 letnia fabia le kosztuje PROCENT nowej a 4 letnie sandero czy logan - ile PROCENT nowego (oczywiście o podobnym wyposażeniu fabia/fabia i dacia/dacia)
Na oto moto oferty fabii 2015 rok zarejestrowanych w PL i bezwypadku. Odciąłem 20 % najtanszych i 20 % najdroższych - 27 - 35 tysięcy. Średnia 31.
To samo dla sandero 24-30 tysięcy, Średnia 27. dustera 35-44 tysiące średnia 39.5
Zakładając, żę fabia to punkt odniesienia, sandero 4 letnie kosztuje 77 % ceny fabii a duster około 125 % ceny fabii.
Dla rocznika 2019 i tej samej metodologii - duster 55-70 tysiecy średnia 62.5 , fabia 49 - 62 średnia 55.5, sandero 36 - 50 średnia 44.
Sandero 79 % fabii; duster 113 %.
Wniosek: sandero minimalnie gorzej trzyma wartość od fabii (w granicach błędu pomiaru, ale niech będzie, że gorzej), duster wyraźnie lepiej trzyma wartość od fabii i sandero.
Ostatnio zmieniony przez pikodat 2019-04-19, 10:47, w całości zmieniany 2 razy
No to bardzo ciekawy temat.
Powiedzmy 4 letnia fabia le kosztuje PROCENT nowej a 4 letnie sandero czy logan - ile PROCENT nowego (oczywiście o podobnym wyposażeniu fabia/fabia i dacia/dacia)
Na oto moto oferty fabii 2015 rok zarejestrowanych w PL i bezwypadku. Odciąłem 20 % najtanszych i 20 % najdroższych - 27 - 35 tysięcy. Średnia 31.
Nie można otomoto i statystyk brać za wyrocznie. W tym roku sprzedałem i kupiłem Dacie. Podobnie mój kolega z pracy. Teraz szukając ubezpieczenia to wycena na podstawie czegoś tam była dużo wyższa niż realnie za nią zapłaciłem. Wyznacznikiem może być też np. ile taka 4 letnia Dacia stoi w komisie a ile Skoda.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-04-19, 12:16
Dustera zabójczo trzyma cenę. Stepway tak samo jeśli mówimy o stosunkowo niskim zakupie nowego. Sprzedaż Daci z klimą to okres tygodnia i jest kupiec. Wielu handlarzy wspomina mi że mając na placu ponad 50 aut głównie telefony za daciami. Sam na jesień będę sprzedawał swojego i zastanawiam się tylko jak szybko mi to pójdzie.
Wniosek: sandero minimalnie gorzej trzyma wartość od fabii (w granicach błędu pomiaru, ale niech będzie, że gorzej), duster wyraźnie lepiej trzyma wartość od fabii i sandero.
A jeśli teraz wezmę se wypasionego używanego merca S-klasę o średniej cenie, powiedzmy 200k PLN i odniosę go do fabii, to otrzymam współczynnik 200000/55500 = 360% i wniosek, że merc trzyma cenę 3.6 razy lepiej niż fabia?
Gdzieś tu się chyba zgubiła cena nowej fabii/sandero/dustera w tych procentach.
A jeśli teraz wezmę se wypasionego używanego merca S-klasę o średniej cenie, powiedzmy 200k PLN i odniosę go do fabii, to otrzymam współczynnik 200000/55500 = 360% i wniosek, że merc trzyma cenę 3.6 razy lepiej niż fabia?
Gdzieś tu się chyba zgubiła cena nowej fabii/sandero/dustera w tych procentach.
NIe czytaleś ze zrozumieniem. Policzyłeś procenty dla używanego a nie podałeś dla nowego.
Jeśłi nowy jest 360 % fabii, to trzymaja cenę tak samo dobrze. Jeśłi nowy jest ponad 360 % fabii, to trzyma wartosć gorzej. Jeśli jest poniżej 360 % totrzyma wartość lepiej.
Jeśłi auta trzymają tak samo wartość, to w każdym momencie życia jeden jest np. 4 x droższy od drugiego.
Wróć, Ty podzieliłeś cene używki przez cene nowego... To zupełnie bez sensu. Jeśłi bierzesz używany za 200 000 to bazą jest 31 000 fabii czyli ( w zakrągleniu ) 700 %.
Skoro bazą dla nowego jest 55.5 to nowe auto powinno zatem kosztować 55.5*7 = (w zaokrągleniu 385 000.
Czyli porównywać moze tylko procenty - nie kwoty.
Skoro w fabiize 100 procent po 4 latach mam 100 procent a w sandero z 77 dostaję 75 , to jakaś minimalnie szybsza utrata wartości PRZY TEJ METODOLOGII jest
Skoro w dusterze z 110 dostaję 125 - to utrata jest mniejsza.
A że metodologia nie bierze pod uwagę
cen aut 4 lata temu (mogły byc inne proporcje)
zmian średniego wyposażenia w dacii i fabii w ciągu 4 lat
różnicy miedzy ceną wywołąwczą na oto moto a ceną zakupu
kosztu czasu, o czym ktoś pisał...
Niemniej nie robie raportu płatnego dla jakiegoś magazynu motoryzacyjnego a jedynie wchodzę w polemikę kogoś, kto napisał, że fabia ma mniejszą utratę wartości od sandero. NIe widzę tego, by to zdanie było prawdziwe. I nie została przedstawiona ŻADNA metodologia.
A ze użyłem meodologii, któa zrobiłęm jedząć śnaidanie w pracy i kilka razy klikając w oto moto... Jaka ranga publikacji taki wysiłek pracy:)
Ostatnio zmieniony przez pikodat 2019-04-19, 15:01, w całości zmieniany 1 raz
Koledzy to o czym dyskutujecie nazywa się wartość rezydualna samochodu i jest wyliczana przez różne niby fachowe instytucje wiec poszukajcie sobie konkretnych wyliczeń dla konkretnych samochodów i nie męczcie się dyskusją.
Fajny artykuł. A tak z życia wzięte. Każdy się mnie pyta o te plastiki, a ja z uporem maniaka tłumaczę, że nic mi nie trzeszczy, a jeśli już to na wertepach i dziurach. Uważam, że pod względem funkcjonalności, przynajmniej mój model mi odpowiada.
Plastik - fantastik. Nikt lepszych plastików nie ma jak Dacia
Dacia zyskuje na popularności a "nosacze" pomału zaczynają zazdrościć to fakt
Mam Lodgy od marca i już ze 4 postronne osoby zaczepiały mnie i pytały jak się auto sprawuje.
Ostatnio zmieniony przez cowcar 2019-04-19, 18:23, w całości zmieniany 2 razy
Plastik - fantastik. Nikt lepszych plastików nie ma jak Dacia
Dacia zyskuje na popularności a "nosacze" pomału zaczynają zazdrościć to fakt
Mam Lodgy od marca i już ze 4 postronne osoby zaczepiały mnie i pytały jak się auto sprawuje.
mam dustera od 30000km. trzeszczą troche plastiki, i łomocze nieco zawieszenie tył (przód napęd, może z 4x4 jest trwalsze).
przy moim braku poszanowania dla samochodu i traktowania go użytkowo -> nie mam z tym problemu. dzielnie się sprawuje w błocie i po gruzie. ostatnio na dachu przewiozłem 170kg. troche trzeszczało, ale finalnie nic się nie poddało :) całkiem dzielny samochód w tych pieniądzach.
zwracam uwagę na delikatny plastik na lusterkach -> przeczołgałem samochód przez chaszcze i się mocno porysowały.
_________________ =nie znam się, ale chętnie doradzę=
U mnie przy 900 km zaczyna coś terkotać za zegarami, ale codziennie przemieszczam się 2 km szutrową drogą z tarką, gdzie cała karoseria wpada w rezonans.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2019-04-23, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Przecież to taki żart, a że mało zabawny... inna sprawa. Poza tym o każdym samochodzie można coś takiego napisać. Powiem wam, że zanim padła decyzja, że duster, to sporo czytałem na forum skody (bo rozważałem fabię lub rapida) i co tam o tych autach ludzie wypisują to tragedia jakaś. Sami niezadowoleni, że syf, gówno, plastik, silniki od kosiarek, że nigdy więcej nie kupią. A ja ze swojej byłem zadowolony. Także społeczność na tym forum wyróżnia się na plus pod tym względem i nie wiem z czego to wynika.
Może każdy spodziewa się najgorszego i potem zaskoczenie pozytywne?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum