Wysłany: 2008-12-03, 17:21 Wymiana żarówek w tylnych światłach sedana
No i stało się, jakiś Dobry Człowiek wiechał mi pod pracą (chyba lusterkiem bocznym)
w lewą tylną lampę. Trochę pokleiłem ją z kawałków z pomocą kleju cjanoakrylowego,
a pozostałą dziurę zakleiłem taśmą.
W poniedziałek zamówiłem części.
Cena bloku świateł tylnych do sedana w ASO: 196,72 * 1,22 = 240 PLN .
Po wymianie lampy, na pozostałych ( tanich? ) plastikach przećwiczyłem wymianę żarówek. Postanowiłem się podzielić tym doświadczeniem, więc zamieszczam poniższy fotoreportaż:
zatrzaski.jpg Powiększenie obszaru mocowania oprawki i konektora
Plik ściągnięto 167 raz(y) 95,51 KB
lewa_lampa_small_1.jpg Wymiana, żarówek w sedanie czyli Jak to SIĘ robi w Rzeszowie ;-)
Plik ściągnięto 188 raz(y) 86,02 KB
Gość
Wysłany: 2010-10-12, 10:47 Wymiana żarówki z tyłu Logana sedana
Witam,
Podepnę się pod temat czy ktoś mógłby opisać jak wymienić tylną żarówkę świateł mijania w Loganie bo po zdjęciu tapicerki bagażnika jestem w stanie tylko wyjąć złącze a dalej....mhhh lipa
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-10-12, 18:34, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-10-12, 11:38
Astar a instrukcję czytałeś ?
Zanim zadasz takie pytanie, proszę cię o przeczytanie instrukcji obsługi auta. Wszystko w niej dokładnie wyjaśnili podpierając się rysunkami.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-10-12, 11:39, w całości zmieniany 1 raz
Witam mam Logan 2005 i nie mam pojęcia jak wymienic żarówkę z tyłu która sie przepaliła dodam że jestem zielony w tych sprawach proszę o pomoc jakaś instrukcję może z góry dziekuje za pomoc
Czy ktoś już nagrał filmik z takiej wymiany (interesuje mnie Dokker), bo nie znajduje w sieci? Źle szukam?
Instrukcję oczywiście mam, ale nie chcę czegoś wyłamać, uszkodzić.
Jestem już po wymianie żarówki stop (prawa strona) Dokker więc podaję dla potomnych.
1. Otwieramy drzwi i krótkim śrubokrętem z gwiazdką odkręcamy 2 śruby
2. zamykamy drzwi
3. szarpiemy (z wyczuciem) całą lampę zaczynając od strony gdzie były śruby (lampa trzyma się na 2 plastikowych złączkach, które wchodzą w otwór karoserii)
4. gdy cała lampa wyjdzie zdejmujemy podstawkę żarówek odchylając 6 plastikowych zaczepów
5. teraz mamy dostęp do żarówki, więc wymieniamy ją i składamy lampę w kolejności odwrotnej do jej rozbierania
Najtrudniejsze jest wyszarpnięcie lampy po jej odkręceniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum