Za kółkiem niedawno wyprodukowanych Loganów zasiadają głównie starsi obywatele z ich sędziwymi towarzyszkami. Młodym nawet przez myśl nie przejdzie kupno tego auta.
Sugerowałbym się zapoznać z faktami, a nie wyłącznie z opiniami najbliższych znajomych (albo własnym palcem przy ssaniu go <;) - np średnia wieku na większości daciowych for internetowych jest mniejsza od 40 lat...
Cytat:
Z nieprzeciętnego pod względem formy zderzaka [...]
???
Cytat:
wnętrze Sandero w odróżnieniu od Logana, chociaż nadal słabo wykonane,
Coś skrzypi? Trzeszczy? Czy może jest źle spasowane? Albo niedokładnie obrobione? Jakośniewydajemisię...
Cytat:
przyciski [...] otwierania szyb przednich. Do takiego rozwiązania musimy się przyzwyczaić.
(...co trwa jakieś 5 min...)
Cytat:
Przechodzimy do foteli. Ustawiamy manualnie odległość, kąt pochylenia oparcia i wysokość. Optymalne ustawienie jest trudne do urzeczywistnienia.
Czy fotel w Sandero różni się jakoś drastycznie od tego w MCV-ce?
Ja mam 187 cm wzrostu, moja żona 161. Ja preferuję pozycję wyprostowaną, żona - "półleżącą". Oboje jesteśmy w pełni zadowoleni z możliwości regulacji fotela...
Cytat:
Fotele jak większość elementów wyposażenia pozostawiają wiele do życzenia. Słabe trzymanie boczne scala nas z rytmem samochodu. [...] Po dalszej podróży zaczyna doskwierać nam twardość siedzeń.
J.w. - MCV-ką najdłużej jechałem "za kółkiem" nieco ponad 12 godz. plus w sumie 2 godz. przerw i nie miałem najmniejszych zastrzeżeń co do komfortu siedzenia.
Cytat:
Jeśli chodzi o ilość miejsca, [...] Z tyłu natomiast ciężko o swobodę ruchów.
To już jakieś wręcz kuriozalna opinia - Daćki są w tym miejscu jednymi z największych aut w swojej klasie...
Cytat:
Spalanie w mieście utrzymuje się na poziomie 10,4 l co również nie jest najlepszym wynikiem.
MCV-ką 1.6 8v nie jestem w stanie tyle wykręcić - w korkach, zimą i z klimą...
Może przydałoby się podszkolić umiejętności jazdy? Ten skrajny prawy pedał naprawdę działa także nie wciśnięty całkowicie... <;
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-03-11, 12:41, w całości zmieniany 1 raz
Myślę, że Internet już się na tyle upowszechnił, że różnice statystyczne są niewielkie - ale gdyby nawet były spore, powiedzmy: 20%, to i tak dopiero tak naprawdę oscylujemy w okolicach faktycznej "40". Moim zdaniem to wciąż jeszcze bardzo daleko od "starsi obywatele z ich sędziwymi towarzyszkami". Tym bardziej, że nieprawdą jest, jakoby "młodym nawet przez myśl nie przejdzie kupno tego auta" - przynajmniej jeśli chodzi o rodziny, bo do osób samotnych być może faktycznie przemawia dopiero Sandero. Chyba że dla autorki tekstu młodość kończy na 20 latach - to wtedy zapewne ma rację, ale przypuszczam, że w takim razie tacy młodzi w ogóle mało kupują samochodów... <:
Bzdury - mam 18lat kupiłem Sandero, wielu moim znajomym się podoba. Wykończenie wnętrza (przynajmniej w mojej "loretce") niczym nie odbiega od clio (nawet troche ładniej.
Btw jaka jest średnia wieku dla zakupu samochodu - po mojemu to grubo po 30, bo kupuje się zazwyczaj w przedziale 25- 55 - zakładając równe rozłożenie kupujących to 40lat...
Moje tam pali max 8l/100 i to po mieście więc 10.2 to bujda
No i samochód gabarytowo podobny do Megane II, w cenie Clio...
Fotele odrobinę za wysokie, jednak kierowcy z regulowaną wysokością na minimalnej wysokości jest ok. Jedyne do czego w pierwszym tygodniu nie mogłem przeboleć to podgrzewanie foteli - na 3 dni nawet bezpiecznik wywaliłem, ale wróciłem do tego bo okazało się być fajne. Fotele wygodne przynajmniej przez 5h jazdy (więcej nie jeździłem w ciągu)
Motyw z tym że sprzęgło za późno odpuszcza to też jakieś pierdoły - przecież jak za późno odpuszcza to samochód nie stoczy się na wzniesieniu - osobiście sprzęgło u mnie rewelka, gaz na początku nie odpuszczał "w momencie" (pierwsze 300km). W ogóle dane ze świadectwa homologacji takie jak 13s do 100, Vmax 161, czy 10.4l/100 są śmieszne.
Przetrenowałem to w poprzedni weekend na stosunkowo równej drodze w bezwietrzny dzień. Moje wyniki 11.2s do 100, Vmax 180 i w trakcie tego rozpędzenia i dohamowania do przepisowych 110 średnie spalanie (wg komputera - u mnie wskazania zużycia paliwa pokrywają się z tym co tankuję (+- 200ml) 10.0/100 jednak po 20min jazdy 110km/h już okazało się że jest 7.4. Wróciłem do domu ze wskazaniem 6.4l/100.
BTW gdybym miał wybierać samochód do 15k też pewnie byłoby to 8 letnie Audi, naszczęście miałem trochę większy portfel akcyjny :D
Cytat:
Tuż pod nim mieszczą się cztery przyciski, świateł awaryjnych, blokady drzwi i otwierania szyb przednich. Do takiego rozwiązania musimy się przyzwyczaić. Intuicyjnie szukamy ich w boczkach drzwi i mamy niespodziankę.
W jakich samochodach elektryczne otwieranie szyb znajduje się w drzwiach? Osobiście w tym czym jeździłem zazwyczaj było to za dźwignią hamulca postojowego. Jedynie w deawoo spotkałem się z rozwiązaniem w drzwiach. Testujący jeździł mniejszą liczbą samochodów ode mnie chyba - żenada
No bez przesady także w drugą stronę - sterowanie przednimi szybami (na tylne jakoś chyba nigdy nie zwróciłem uwagi) jest właśnie na drzwiach np chyba we wszystkich "normalnych" (; renówkach. I być może można by nawet zaryzykować twierdzenie, że czyni tak większość producentów - ale to jeszcze wcale automatycznie nie oznacza, że inne rozwiązania są nieergonomiczne.
no ok, szczerze mówiąc jest to nietypowe rozwiązanie, jednak to że sterowane jest z drzwi nie jest ogólnoświatowym standardem. Mnóstwo samochodów (np. Seat Cordoba kolegi, Suzuki, Toyoty chyba też) mają tam gdzie ja mam sterowanie tylnymi szybami.
Ogólnie ten zapis jest zbędny moim zdaniem.
Korzystając z okazji - nadal w Sandero wycieraczka kierowcy rysuje maskę? nie wiem czy to reklamować, ale pewnie w trakcie przeglądu coś powiem...
Z moich obserwacji wynika że Dacie kupują przede wszystkim wykształceni ludzie bez uprzedzeń, w wieku 18 - 60 lat, obu płci, mieszkańcy miast powyżej 50 tys mieszkańców Na wsi wolą .........no wiadomo co
Z moich obserwacji wynika że Dacie kupują przede wszystkim wykształceni ludzie bez uprzedzeń, w wieku 18 - 60 lat, obu płci, mieszkańcy miast powyżej 50 tys mieszkańców Na wsi wolą .........no wiadomo co
No, tą końcówką, to kolega przesadził
Wyciągnę zaraz widły z gnoju i najadę na Warszawę
Ale tak serio (z tą wsią), to kolega ma rację. Widocznie ja się wyłamałem.
Do sprzegla faktycznie musialem sie przyzwyczaic - chodzi inaczej niz w innych autach. Ale czy to wada ?
Co do przyciskow szyb - ich umieszczenie w drzwiach moze powodowac ryzyko, ze bawiacy sie w aucie dzieciak moze wychylic glowe za szybe i niechcacy wcisnac taki przycisk np noga...
Co do wygladu Sandero juz sie wypowiedzialem w innym watku. Ciekawe jaka malina kare dla mnie przygotuje.. ;)
Generalnie to w zasadzie wszystko sa odczucia subiektywne, wiec tak jak o wygladzie nie pownno sie o tym dyskutowac :)
Tak, sprzęgło jest bardzo "wysoko" tj blisko, ale tak jest w większości nowych samochodów, już na nauce jazdy miałem problem jak przesiadłem się z kilkuletniego Swifta i wcześniej ze starej corsy
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1109 Skąd: krakow
Wysłany: 2009-03-13, 13:39
Takie statystyczne z wiekiem to po prostu bezsens. Tak jak - właściciele BMW częściej uprawiają seks. Ja jestem młody duchem, i chciałbym mieć BMW - jak myslicie - po co? pozdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum