Sandra jest po grubszych naprawach i wymianach bo troche stala i zaczęło się zbierać. Zostały drobnostki ale i niestety skrzynia. Prawdopodobnie łożysko któreś poszło i buczy nie jest to jeszcze jakoś upierdliwe ale trzeba zrobić by szkód nie było większych.
Pytanie gdzieś macie doświadczenie okolice 3miasta Elbląg Olsztyn, bo jestem w stanie dojechać i dowieźć. Pytanie jaki mniej więcej koszt może być?
Z mojego doświadczenia ( co prawda w skrzyniach od samochodów EV) musisz liczyć się z kosztami które mogą przekroczyć koszt skrzyni używki.
Dla mnie tańszy był zakup używanej ( po małym przebiegu) niż naprawa . Same łożyska zawsze trzeba wymieniać komplet łożysk na wałku, nie były bardzo drogie ale robocizna w kliku zakładach do których zabijała opłacalność naprawy .
To zależy od tego co jest uszkodzone. Niedowiesz sie jak nie rozbierzesz skrzyni.
Dokładnie tak! Lata temu asystowałam przy demontażu i naprawie skrzyni od malucha (pomagałam mojemu chłopakowi). Najtrudniejsze to był chyba demontaż z samochodu i mycie obudowy - to drugie padło na mnie. Sama naprawa wnętrza była - o ile pamiętam banalnie prosta. Może kiedyś opisze jak to wyglądało bo moja pracę wykonałam w innowacyjny sposób.
Ad rem - jeżeli skrzynie biegów obecnie są podobnie budowane jak w poprzednich latach tzn. nie potrzeba specjalistycznych narzędzi do ich rozebrania to rada shreka jest najlepsza. Tam nic nie można popsuć.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-30, 10:32
Czasy malucha i części do skrzyni za czapkę śliwek niestety już nie wrócą.
Koszt zębatek i łożysk może kilkukrotnie przekroczyć koszt zakupu używanej skrzyni. Naprawa też nie jest prosta - trzeba mieć często dostęp do pieca żeby osadzić czy zdjąć kółka z wałków.
Generalnie lepiej znaleźć skrzynię po rozbitku niż bawić się w naprawy.
...
Koszt zębatek i łożysk może kilkukrotnie przekroczyć koszt zakupu używanej skrzyni. Naprawa też nie jest prosta - trzeba mieć często dostęp do pieca żeby osadzić czy zdjąć kółka z wałków.
....
Pamiętam, że w poprzednim aucie (Scenic) uszkodzona została zębatka koła biegu wstecznego (nie działał wsteczny). W warsztacie prywatnym powiedzieli, że nowa sama zębatka kosztowała bagatela 2300 zł.
Mi doradzili, abym poszukał używanej sprawnej skrzyni biegów. Znalazłem je za 300 zł i już dalej jeździła aż do sprzedania.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Niewątpliwie używana skrzynia (czy część) będzie rozwiązaniem najtańszym, ale być może to tylko łożysko, a nie koło zębate (tu np. różne koła i to w nie astronomicznych cenach , a łożyska powinny być tańsze https://www.eurofrance.pl...tan_towaru=2702 )
Natomiast jeżeli już kolega sam zdemontuje skrzynię do ew wymiany to grzechem byłoby do niej nie zajrzeć bo prawdopodobnie da radę samemu wymienić łożysko na nowe - chyba że są jakieś specjalnie utrudnienia jak pisał kol. DrOzda. Problemem może być natomiast zdiagnozowanie tego wadliwego. Kilka razy widziałam amatorskie naprawy skrzyń biegów (nie tylko w maluchu) i nie jest to rzecz niemożliwa do zrobienia w zwykłym garażu.
Jak się ma pojecie o działaniu skrzyni biegów oraz przy rozbiórce i ponownym montażu to czemu nie..
Inaczej to mogą zostać niektóre elementy nie złożone do skrzyni..
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum