Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
przeliczenie GJ na MW
Autor Wiadomość
jurek 


Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wiek: 72
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 1002
Skąd: krakow
Wysłany: 2020-03-23, 17:53   przeliczenie GJ na MW

Moja Wspólnota Mieszkaniowa zużyła za 2019 r 1020 GJ / jak myślę to giga joule/ Moc zamawiana to 0,1671 MW . Ktoś pomoże przeliczyć ile to jest tych 1020 GJ na MW /megawaty?/ Patrzyłem już na kalkulatory w sieci ale dla mnie czarna magia. Ktoś może pomóc? pozdr
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 65kkm
Wersja: Laureate
Wiek: 43
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 466
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-03-23, 19:09   

Nie znam się to się wypowiem.
Jedno nie ma nic wspólnego z drugim?

0,1671 MW czyli 167kW wygląda mi na max jaki wspólnota/budynek może pociągnąć z sieci. Trochę jak z Twoją thalią.. możesz z niej pociągnąć 55kW max.
Idąc dalej taką analogią, 1020GJ to miara (pośrednio) ile paliwa spaliłeś przez rok. Jedno z drugiego nie wynika.
_________________
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3158
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2020-03-23, 20:12   

Dokładnie.
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
jurek 


Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wiek: 72
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 1002
Skąd: krakow
Wysłany: 2020-03-23, 22:43   

Wygląda na to, że macie rację. A umowy wyglądają jak wyglądają, żeby odbiorca nie mógł nic zrozumieć, bo obie wielkości to zupełnie co innego. pozdr
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 65kkm
Wersja: Laureate
Wiek: 43
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 466
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-03-24, 01:35   

Złe założenie chyba zrobiłeś na samym początku, że zamawiacie z góry jakąś "ilość prądu" (wtedy miałbyś podaną wartość w watogodzinach, a masz w watach).
_________________
 
GRL 


Marka: Dacia => VW
Model: Duster II => Golf
Silnik: 1.6sce => 1.0tsi 115
Rocznik: 2018 => 2019
Wersja: Comfort
Dołączył: 20 Lip 2016
Posty: 1138
Skąd: ZS
Wysłany: 2020-03-24, 01:38   

0,1671 MW to jest powiedzmy przybliżona wartość zapotrzebowania na moc grzewczą budynku przy -20st.C (dla Krakowa).

1020GJ to w przeliczeniu 283,3MWh czyli megawatogodzin, a nie megawatów.
Czyli jakaś tam średnia moc razy jakaś tam ilość godzin grzania w ciągu roku.
 
jurek 


Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wiek: 72
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 1002
Skąd: krakow
Wysłany: 2020-03-24, 11:46   

Dzięki. Tu mi pomogłeś laikowi. Takie dane dostałem z administracji. Ponieważ chcemy zmniejszyć opłatę stałą za moc zamawianą dlatego próbuję to rozgryzć. Chyba trzeba zajrzeć do przeprowadzonego parę lat temu bilansu cieplnego dla naszego budynku. pozdr
 
AndrzejW 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.5 dCi 68KM
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate
Dołączył: 26 Cze 2009
Posty: 112
Skąd: Rogoźno Wlkp
Wysłany: 2020-03-24, 12:06   

Moc zamawiana, to nie jest średnia moc, ale maksymalna moc jaką możesz pobierać z sieci. Jeżeli zamówisz za małą, to w najzimniejsze dni nie dogrzejesz budynku.
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 65kkm
Wersja: Laureate
Wiek: 43
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 466
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-03-24, 13:29   

Jeśli dogrzewa teraz, to dogrzeje i po zmniejszeniu zamówionej mocy, ale zapłaci karę jeśli przekroczy? Nie tak to działa? https://www.korporacjasys...cy_umownej.html
Informacji o faktycznym poziomie mocy może znajdziesz na liczniku? Ale to by chyba wymagało dłuższego, systematycznego monitorowania, by mieć pełen obraz https://www.youtube.com/watch?v=fIaufD4C-6o ,a z serwisu, do którego prowadzi pierwszy link wynika, że można taki monitoring/pomiar kupić (to są całkowicie przypadkowe strony z googla)
_________________
 
jurek 


Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wiek: 72
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 1002
Skąd: krakow
Wysłany: 2020-03-24, 17:01   

Dzięki za pomoc. Administracja ma mi podesłać ostatni bilans cieplny, spróbuję coś z tego zrozumieć. Mam w bloku wymiennikownię i pewnie mozna sprawdzić. Do tej pory nie byłem w zarządzie Wspólnoty, więc muszę to ogarnąć. Nawiasem mówiąc, nie ma chętnych młodych do działania na rzecz innych. A jak wiadomo pańskie oko konia tuczy. pozdr
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne