Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Prąd gniazda USB w MediaNav
Autor Wiadomość
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 58
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 667
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2020-05-18, 15:03   Prąd gniazda USB w MediaNav

Mam do kolegów pytanie, czy ktoś z was wie lub może sprawdzał, jaka jest moc ładowania w tym oryginalnym gnieździe USB, które mamy wmontowane w naszych Media Naw obok wejścia AUX, konkretnie chodzi mi o Duster II? Mam takie urządzenie,które na ogół ładuję w domu oryginalną ładowarką na 230V, która była do niego dołączona, jednak dołączony był też kabel USB i w instrukcji info, że można ładować również przez USB. Wiadomo, że czasem może wyskoczyć taka potrzeba doładowania w podróży, więc dobrze byłoby to wiedzieć. Z tego co odczytałem na naklejce tej ładowarce 230V wynika, że prąd ładowania powinien wynosić chyba min. 500mA, a max. prąd ładowania nie może przekraczać 1A. Nie za bardzo wiem, czy mogę to zmierzyć multimetrem a jeżeli tak to jak to zrobić. Zastanawiałem się nad montażem koło gniazda zapalniczki takiego dodatkowego gniazda z 2 wyjściami USB: jedno o mocy 1A oraz drugie 2,1A, gdzie to drugie byłoby dobre do ładowania telefonu, ale mnie głównie zależy na tym 1A , do ładowania tego mojego urządzenia.. Czytałem gdzieś w necie, że te gniazda USB oryginalnie montowane w samochodach mają moc ładowania gdzieś około 500mA, ale nie wiem, czy to prawda. Bardzo bym prosił o sprawdzone informacje, gdyż sprzęcik który bym tym ładował jest dość kosztowny i nie chciałbym mu zrobić krzywdy, pozdrawiam.
 
BLACHA_997 



Marka: Dacia
Model: Comfort
Silnik: 1,6 SCe
Rocznik: 2019
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Sie 2011
Posty: 673
Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2020-05-18, 17:34   

A czy aby nie jest to li tylko gniazdo "wejściowe" do którego możesz podłączyć pendriva żeby odtwarzać muzykę. Jeśli tak to prąd jaki "daje" takie złącze może mieć ok. 0,5 A lub nawet mniej ponieważ ma on jedynie zasilić właśnie "pena". Nie ryzykowałbym podłączenia tam jakiegoś prądożernego urządzenia bo możesz narobić sobie szkody w odtwarzaczu. Sprzętu podłączonego do gniazda na pewno nie uszkodzisz gdyż jest tylko "biorcą" tego co wyprodukuje zasilacz więc wcale się nie naładuje z powodu niskiego prądu - ryzyko uszkodzenia elektroniki w obwodzie zasilającym USB.
Nie prościej kupić za parę złotych ładowarkę z USB pod gniazdo zapalniczki?
_________________
Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2020-05-18, 17:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-18, 18:05   

W Dusterach II byly montowane zarówno MN2 jak i MN3.
Nie wiemy jaka masz wersję MN.
Podaj wersje systemu (softu)
MN2 ma standardowy prąd 500 mA
MN3 ma prąd 1,5A
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 58
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 667
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2020-05-18, 21:39   

BLACHA_997 napisał/a:
Jeśli tak to prąd jaki "daje" takie złącze może mieć ok. 0,5 A lub nawet mniej ponieważ ma on jedynie zasilić właśnie "pena". Nie ryzykowałbym podłączenia tam jakiegoś prądożernego urządzenia bo możesz narobić sobie szkody w odtwarzaczu.


Właśnie chodzi o to, że to urządzenie moje nie jest prądożerne, gdyż potrzebuje do ładowania jedynie 0,5A a maksymalny prąd nie może przekraczać 1A. Nie zaryzykowałbym podłączenia tego Streamera do wyższego prądu np. 2,1A tak jak jest w typowych ładowarkach , gdyż na pewno mogłoby uszkodzić akumulatorek.
Co do pytań kolegi jas_pik , to mam wersję MN2 z softem 9.1.3. gdyż auto odbierałem w sierpniu 2018r.
Dzisiaj byłem dodatkowo w sklepie elektronicznym u siebie w mieście i chłopaki zmierzyli mi gratisowo ten prąd w gnieździe USB. Wykazało, że napięcie na tym USB jest 4,9V bez względu czy auto jest zapalone czy tylko na zapłonie, natomiast prąd wykazało 0,5A .Skoro na oryginalnej ładowarce pisze, że prąd musi być w granicach 500mA, to wydaje mi się, że to gniazdo na MN raczej da radę. Tak czy siak i tak chyba zamontuję to dodatkowe gniazdo ładowarki, gdyż przyda mi się ono chociażby do ładowania telefonu. Jeszcze raz dziękuję kolegom za odzew i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez jammo 2020-05-18, 21:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2119
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-19, 09:02   

Dla jasności. Jeżeli urządzenie pobiera przy ładowaniu 0,5A, to absolutnie nie znaczy, że uszkodzisz je podłączając do gniazda USB o wydajności prądowej 2,1A czy 3A. Ładowarka (gniazdo USB) zawsze może mieć (a nawet powinna mieć zapas) maksymalny prąd większy niż potrzeba, natomiast nie może mieć prądu mniejszego. W tym wypadku to ładowane urządzenie "decyduje" o tym jaki prąd płynie a nie ładowarka. Jeżeli urządzenie potrzebuje 0,5A, to tylko tyle weźmie z gniazda USB, choćby nawet przy gnieździe było napisane 5A.
Znacznie gorsza sytuacja jest w drugą stronę- gdy urządzenie pobiera np. 700mA a gniazdo ma maksymalną wydajność 500mA, to się może skończyć uszkodzeniem gniazda/ładowarki jeżeli jest słabo zabezpieczone przed przeciążeniem. W Twoim wypadku wygląda na to, że masz prądy "na styk".
Powinno się zmierzyć rzeczywisty prąd, jaki Twoje urządzenie pobiera przy ładowaniu oryginalną ładowarką, najlepiej przy pełnym rozładowaniu akumulatora. Bo może się okazać, że będzie to jednak ponad 500mA.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-05-19, 09:18, w całości zmieniany 2 razy  
 
HWfreak 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 100TCe + LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 15 Lip 2020
Posty: 63
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-07-20, 13:30   DD2 MediaNav - ładowanie z USB

Cześć.
Jako, że dopiero czekam na swojego DD2 zaczynam kompletować akcesoria i mam pytanie. Jaki prąd podaje Media Nav Evo z gniazda usb?
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 348 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16547
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-20, 14:20   

http://www.daciaklub.pl/forum/search.php + medianav usb = http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=18921


http://www.daciaklub.pl/f...1807747#1807747
jas_pik napisał/a:
MN2 ma standardowy prąd 500 mA
MN3 ma prąd 1,5A


(MN2 = MediaNav 2 Evo, MN3 = MediaNav 2 Evolution 2).
 
HWfreak 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 100TCe + LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 15 Lip 2020
Posty: 63
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-07-20, 14:30   

Ok już wiem dużo. Niestety brakuje mi do szczęścia jeszcze informacji który MN jest montowany w DD2 Prestige :-(
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 348 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16547
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-20, 14:44   

Skoro kupujesz nowe auto, to zapewne MN3:

http://www.daciaklub.pl/f...1810415#1810415
jas_pik napisał/a:
MN2 - MediaNav Evolution (...) Zakończono ich montaż z końcem 2018 roku ze względu na zakończenie suportu przez Microsoft.
 
HWfreak 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 100TCe + LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 15 Lip 2020
Posty: 63
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-07-20, 15:11   

Ok, jeśli ma android auto to musi być MN3. Super dzięki. Nie będę musiał robić pajęczyny kabli żeby dołożyć "prądu" do kabla.
 
Łukasz_M 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 12 Lis 2019
Posty: 75
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-07-23, 23:27   

Na zdrowy rozsądek gniazdo w mn3 musi być nie tyle zabezpieczone na wypadek przeciążenia co dawać prąd do limitu 1.5 A i nie więcej by to przeciążenie nie następowało. Wszelkiej maści bezpieczniki niekoniecznie są w stanie ochronić elementy półprzewodnikowe. Spodziewałbym się w takim MN3 układu ograniczającego prąd z racji tego że wiele urządzeń może dopuszczać prąd większy niż 1.5 A wtedy to gniazdo by sìę zbyt często paliło.
 
Łukasz_M 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 12 Lis 2019
Posty: 75
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-07-23, 23:31   

Jeśli chcesz używać Quick Charge to bez ładowarki do gniazda 12V się nie obejdziesz. MN3 nie obsługuje tej technologi. W MN3 jest stałe napięcie w okolicach 5V. Jeśli chcesz używać Android Auto to niemsz wyjścia bo to oprogramowanie działa tylko po kablu. Warto nadmienić że Android Auto wymaga 'odpowiedniego' telefonu ze względu na to że nie z każdym telefonem działa to dobrze. Przykładowo LG G3 pomimo że ma wyświetlacz o wysokiej rozdzielczości to działa słabo z Android Auto na MN3 prawdopodobnie ze względu na problemy ze skalowaniem na niższą rozdzielczość. LG G3 to starszy model ale na swoje czasy był topowym modelem, a jednocześnie tańsze modele sprzed kilku lat działają z Mn3 lepiej tj. Android auto szybciej się ładuje..
Ostatnio zmieniony przez Łukasz_M 2020-07-23, 23:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
HWfreak 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 100TCe + LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 15 Lip 2020
Posty: 63
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-07-24, 10:08   

Łukasz_M napisał/a:
Quick Charge
bardziej chodzi mi o brak zjawiska rozładowania przy używaniu google maps i spotify podczas używania AA + logowanie wartości z Torque Pro niż o ładowanie ;-)

Łukasz_M napisał/a:
Android Auto wymaga 'odpowiedniego' telefonu

Mam Xiaomi Redmi Note 5 Pro więc ma już kilka lat ale Android 9 jest więc powinno być bez problemu.

Łukasz_M napisał/a:
W MN3 jest stałe napięcie w okolicach 5V

Bardziej chodziło mi czy prąd ładowania jest powyżej 1A. Rozważałem też zrobienie "custom" kabla gdzie prąd dostarczany byłby z ładowarki a dane szły do MN.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3785
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-24, 14:20   

HWfreak napisał/a:
bardziej chodzi mi o brak zjawiska rozładowania przy używaniu google maps i spotify podczas używania AA + logowanie wartości z Torque Pro niż o ładowanie ;-)

Po co używasz google maps skoro Waze jest lepsze a korzysta z danych GM bo G jest włascicielem Waze
HWfreak napisał/a:

Mam Xiaomi Redmi Note 5 Pro więc ma już kilka lat ale Android 9 jest więc powinno być bez problemu.

Potrzebujesz Androida 10

HWfreak napisał/a:

Bardziej chodziło mi czy prąd ładowania jest powyżej 1A. Rozważałem też zrobienie "custom" kabla gdzie prąd dostarczany byłby z ładowarki a dane szły do MN.

Pradu wystarczy
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2020-07-26, 16:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
HWfreak 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 100TCe + LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 15 Lip 2020
Posty: 63
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-07-24, 14:37   

jas_pik napisał/a:
Po co używasz google maps skoro Waze jest lepsze

wiem, że bigG jest właścicielem Waze, kwestia przyzwyczajenia :-D

jas_pik napisał/a:
Potrzebujesz Androida 10

a to dziwne, bo od roku używam AA jako aplikacji bez żadnej stacji multimedialnej a swego czasu bawiłem się robiąc ze starego HTC łączonego po USB ekran do AA :-? Nie chce mi się jechać i znęcać nad dealerem żeby sprawdzić czy zadziała :lol:
 
mcn 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 15 Lip 2020
Posty: 9
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-24, 23:27   

jas_pik napisał/a:
Po co używasz google maps skoro Waze jest lepsze a korzysta z danych GM bo G jest włascicielem Waze


Ale algorytmy wyznaczania tras się różnią. 2 razy testowałem Waze (jak już udało mi się go uruchomić, bo też MN3 lub mój Xiaomi Redmi Note 7 nie chciały współgrać w temacie tej apki, gdzie Google Maps działało zawsze) i za każdym razem niestety, ale na niekorzyść Waze. Dodatkowo odpalony Yanosik w tle na telefonie, bo jednak baza kierowców jeżdżąca na Waze również mniejsza - nie ostrzegł mnie przed wszystkimi 'złymi' rzeczami na drodze z ograniczeniami prędkości ;)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne