Wysłany: 2020-05-27, 09:36 Co warto zrobić po zakupie używanego auta
Witam
Mam pytanie może dla wielu banalne choć niekoniecznie. Jeździłem ostatnie 12 lat Passatem B4 1,9 TDI z 95 roku i gdy przyszła kolej na zmianę auta zauważyłem że motoryzacja zmieniła swoje oblicze i dzisiejsze samochody trochę już inne są niż dekadę temu ... :)
Kupiłem jednak wspaniały prosty samochód koncepcyjnie pamiętający chyba te lepsze czasy motoryzacji czyli Dacie Logan I MCV 2012 z silnikiem 1,6 MPI 8V 84 konie przebieg 80 tyś.
Moje pytanie jest takie co muszę teraz zrobić po kupieniu. Dodam że poprzedni właściciel kupił go w salonie ale go nie serwisował w salonie.
Ostatnio zmieniony przez Ostatni Mohikan 2020-05-27, 10:02, w całości zmieniany 2 razy
Ja, w czasach gdy kupowałem używane auta to pierwsze co robiłem to wymianę oleju, filtra oleju, filtra powietrza i dla świętego spokoju pasków i rozrządu. Choćby nie wiem jak zaklinał się poprzedni właściciel, że zrobił to niedawno przed sprzedażą. Jeśli były by pieczątki ASO może jeszcze miałbym zaufanie, ale jeśli poza ASO - pieczątkę można zawsze jakąś wbić do książki, wpisać przebieg i jakieś wymiany cześci.
p.s.
Jeśli masz na liczniku 80.000km to zacząłbym od ssrawdzenia stanu pasków i rozrządu bo tak koło 90 tys. powinno się je wymienić, (albo po 6 latach) - zależy co wystąpi pierwsze...
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-27, 10:06
Przy tym przebiegu i roczniku trzeba koniecznie już wymienić rozrząd jeśli poprzedni właściciel tego nie zrobił. No a poza tym wtedy płyn do chłodnicy idzie do wymiany bo i warto zmienić pompę , płyn hamulcowy no i filtry i olej.Co 60 kkm powinno wymieniać się świece zapłonowe. Jeśli przy wrzucaniu biegów są jakieś opory czy zgrzyty wymieniłbym też olej przekładniowy. No a poza tym klocki i tarcze do kontroli i ewentualnej wymiany i warto też zajrzeć do bębnów i oczyścić je z pyłu. Jeśli masz klimatyzację to zmierz temperaturę powietrza na wylocie i gdy będzie słabo chłodziło to warto skontrolować i dobić czynnik klimatyzacji z olejem.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2020-05-27, 10:08, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum