DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia i zainteresowanie przechodniów
Autor Wiadomość
gigi303 

Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011
  Wysłany: 2009-03-20, 20:03   Dacia i zainteresowanie przechodniów

Mimo że Marka Dacia nie jest może u nas popularna ale zauważyłem że wzbudza mimo to duże zainteresowanie przynajmniej gapiów. Gdzie nie pojadę to ludzie się oglądają zostawię auto na chwilę to zaraz ktoś przyjdzie je oblukać. I człowiek nie wie czy to złodziej ogląda czy po prostu jakiś widz :mrgreen: No ale złodziej i dacia czy to możliwe :-P Ostatnio się uśmiałem siedzę sobie w barze autko zaparkowane i podchodzi gościu rozgląda się do okoła a potem ogląda auto z przodu z tyłu z boku :mrgreen: Jak w salonie tylko do środka nie mógł wejść. Miałem już nawet wyjść do niego i mu pokazać środek lepiej no ale pogoda brzydka i moje lenistwo też odegrało tu dużą rolę :lol:

Czy wy też macie takie wrażenie że patrzą na was inni użytkownicy tudzież przechodnie :?:

Ja w poprzednim aucie nie miałem takiego wrażenia dopiero doświadczyłem tego w dacii :mrgreen:

A może po prostu mi się wydaje :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-04-07, 08:27, w całości zmieniany 1 raz  

GeRRaD 

Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate
Wysłany: 2009-03-20, 21:21   

.........a powiem Ci że na Dacię stuningowaną (w granicach zdrowego rozsądku) to się dopiero patrzą 8-) co najmniej jak na nowe BMW :lol: Moim zdaniem wynika to z przeświadczenia, że Dacią to emeryci....itp, a tu niespodzianka .....i jeszcze szybko jeździ :lol:

Beckie 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2009-03-20, 21:26   

gigi303 napisał/a:
Miałem już nawet wyjść do niego i mu pokazać środek lepiej no ale pogoda brzydka i moje lenistwo też odegrało tu dużą rolę

Jakbym w takiej sytuacji do ciekawskich wyszedł to nie wiem czy bym ich nie wystraszył wyrazem twarzy - wiesz, zawsze choćby podświadomie jestem nieufny gdy ktoś interesuje się moim mieniem. No ale to już raczej nie moja wina.

Endi85 

Model: Lodgy
Silnik: 1,6 MPI + LPG
Rocznik: 2015
Wysłany: 2009-03-20, 21:26   

ja mam tak od samego początku jak tylko ją odebrałem, czasami mnie to wkurza b nie wiadomo czy kolesiowi zaje.... czy on chce tylko pogadać i popytać, tak swoją drogą to ja jeżdzie w pracy namiętnie po całej Warszawie i bliskiej okolicy i szczerze powiem że dopiero widziałem dwie sandero jedna była czerwona na praskich blachach a druga granatowo na żoliborskich, a tak to tylko logany najczęściej spotykam

Seal 

Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Wysłany: 2009-03-20, 22:24   

Koledzy nie powinni się dziwić.Ja sam któregoś dnia z moją panią latałem jak wariat w koło MCVki.Oczywiście mogło to wyglądać na parę złodziei.Endi85 te Sandero z Żoliborza jest dokładnie z Bielan.

Gość

Wysłany: 2009-03-20, 22:51   

:-) Zgadzam się z poprzednimi rozmówcami-moją Sandero też często oglądają, jak parkuję na mieście,podczas jazdy również.Kiedyś, jak zbliżałem się do wjazdu na A2,na rondzie pędziło Seicento(przedstawiciela handlowego),to pan za kierownicą o mały włos nie wypadł z trasy,patrząc na Dacię.Na parkingu pod blokiem,już nie raz widziałem,jak panowie i panie przechodnie podchodzą i oglądają auto z każdej strony,i w środku też. :-D

wieza 

Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
  Wysłany: 2009-03-21, 08:20   

No to ja tez cos napisze.
Jak zakupilem autko to codziennie mialem po kilka osob ktor sie pytaly i ogladaly i zdziwiene ze to dacia a jeszcze wieksze zdziwko lapalo jak mowielm ze 7 os :)
Ostatnio jak kupowalem CB kolejne ;) umowilem sie z kolesiem na odbior osobisty i jak podjechalem to facet nie mogl uwierzyc ze to dacia :) i strasznei zachwalal i mu sie podobala, A sam jezdzil i tu uwaga GOLFEM :).
I powiedzial ze teraz ma do myslenia bo chce zmienic auto :)

gigi303 

Wysłany: 2009-03-21, 09:02   

w sumie też prawda jak jeszcze nie miałem MCV też latałem na parkingu OBI na ursynowie jak głupi w koło zaparkowanego auta i patrzyłem jak to coś rumuńskie się prezentuje :mrgreen: ale jako jej użytkownik nie skojarzyłem już tego faktu :mrgreen:

wieza 

Wysłany: 2009-03-21, 09:07   

no coz ja przed zakupem z paroma uzytkowniami daci rozmawialem bo oprocz forum chcialem sie dowiedziec czegos wiecej :)

gigi303 

Wysłany: 2009-03-21, 09:21   

ja to pamiętam że w owym czasie polowałem na użytkowników dacii żeby z nimi porozmawiać ale zawsze miałem pecha że akurat nigdzie nie mogłem spotkać :-) a przy rozmowach np w serwisach i rożnych złotych mechanikach to zdania były podzielone, no ale co może powiedzieć mechanik który nigdy nie miał w swoim warsztacie MCV, Panie to dacia ja bym kupił na pana miejscu Niemca albo Japończyka :mrgreen: . Więc wyszedłem z założenia cena a moje możliwości, bagażnik i to że mcv podoba mi się wizualnie :mrgreen:

Seal 

Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Wysłany: 2009-03-21, 13:05   

gigi303 napisał/a:
ja to pamiętam że w owym czasie polowałem na użytkowników dacii żeby z nimi porozmawiać ale zawsze miałem pecha że akurat nigdzie nie mogłem spotkać :-)

Masz rację ciężko jest upolować jakąś Daćkę a co dopiero pogadać z jej użytkownikiem.Jak jadę do pracy i mocno wytężam wzrok to morze trzy,cztery Logany zauważam nie wspominając o Sandero.

loganik 

Model: Logan
Silnik: 1.4
Wysłany: 2009-03-21, 17:45   

W 2005 r jak kupiłem daćkę, przejeżdżając bardzo wolno obok robotników układających chodnik usłyszałem '' Ty, patrz, patrz, ku..a jaka dacia, ja cię pie....ę" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jarecki 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2009-03-21, 19:35   

Też tak mam. Jedni pytają z niedowierzaniem, czy to napewno Dacia, a inni są zdumieni, że Dacia zrobiła takie fajne autko.

wieza 

Wysłany: 2009-03-21, 19:43   

no coz jestesmy Gwiazdami w nich, wszyscy sie za nami ogladaja :)

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2009-03-21, 23:16   

Ciekawe dlaczego tak jest?
Przypuszczam, że im bardziej cywilizowane obszary, tym lepiej ma się Dacia. Ja - oczywiście - potwierdzam zainteresowanie Dacią, ale tylko jednostek. Największe zdziwienie zawsze wywołuje to, że jest to 7 osobowe auto. W rejonie Nowego Sącza może nie jest jeszcze tak źle, ale na Podhalu (gdzie prawdziwe auto, bez względu na wiek, to albo "niemiec", albo "japończyk") ... Dacia to totalny szajs. Niejednokrotnie słyszałem pogardliwe opinie (począwszy od dzieci, a - niby - na wykształconych osobach kończąc).

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wysłany: 2009-03-21, 23:27   

loganik napisał/a:
W 2005 r jak kupiłem daćkę, przejeżdżając bardzo wolno obok robotników układających chodnik usłyszałem '' Ty, patrz, patrz, ku..a jaka dacia, ja cię pie....ę" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak to czytam, Loganik ta mam deja vu :mrgreen:
Wczoraj moja Żona pojechla na szkolenie, umytą daćką i...parę osób się dopytywało ile taki nowy kosztuje. Jeszcze więksez zdziwienie było, gdy powiedziała, że ro egzemplarz 4+ letni 8-)

Gość

Wysłany: 2009-03-22, 08:12   

Jak przyprowadziłem swoją dacie pod blok na parking to mój sąsiad mało sobie zębów nie wybił o schody jak szedł do domu tak się obracał i oglądał myślałem wtedy wtedy że zleje się ze śmiechu

gigi303 

Wysłany: 2009-03-22, 08:24   

wox napisał/a:
Ciekawe dlaczego tak jest?
Przypuszczam, że im bardziej cywilizowane obszary, tym lepiej ma się Dacia. Ja - oczywiście - potwierdzam zainteresowanie Dacią, ale tylko jednostek. Największe zdziwienie zawsze wywołuje to, że jest to 7 osobowe auto. W rejonie Nowego Sącza może nie jest jeszcze tak źle, ale na Podhalu (gdzie prawdziwe auto, bez względu na wiek, to albo "niemiec", albo "japończyk") ... Dacia to totalny szajs. Niejednokrotnie słyszałem pogardliwe opinie (począwszy od dzieci, a - niby - na wykształconych osobach kończąc).

bo Polacy są wychowani na niemieckiej motoryzacji auto z tego rejonu to był zawsze rarytas i szczyt luksusu, komu nie powiedziałem że kupuję dacie to była taka reakcja cytuje: daciaaaaaaaa i krzywy uśmiech :mrgreen:

No i tego u nas się nie wykorzeni, jaka by ta dacia nie była to zawsze to będzie rumun a nie niemiec czy japończyk.

Inny przykład osoba która kompletnie się nie zna na autach, sytuacja opowiadam że nowe autko, zachwalanie itp, mała awaryjność, gwarancja, nawet niezły wygląd i taka osoba jest zachwycona wow fajne auto kupiłeś prawdziwa okazja a jak pojawiła się marka..... daciaaaaaaaaa i niedowierzanie jak można jeździć dacia w dzisiejszych czasach :mrgreen: Nie wolałeś używanego opla :mrgreen:

Co do rejonów nazwijmy to wiejskich nie chcąc nikogo obrazić oczywiście, większą furorę i zaciekawienie robi 10 letnia Vectra niż nowiutki np logan znam też z autopsji :mrgreen:

Niestety u nas jest inna mentalność i ten stereotyp niemieckiej motoryzacji jeszcze długo będzie w naszym kraju, tak że mam też tą świadomość że osoby które oglądają się za autkiem mają też myśli typu o rany ale gościu jedzie w rumuńskim aucie :mrgreen:

No ale świadomość tego że ja mam auto nowe w jedym kawałku a większość rarytasów z za odry jest składana z 5 innych jest bezcenna :mrgreen:

Mogę się założyć że jakby dacia była "by Volkswagen" tak jak skoda to by biła rekordy sprzedaży :-P

wieza 

Wysłany: 2009-03-22, 08:29   

No ja jakis czas temu pojechalem do Wawki i aby nie parkowac pod blokiem skorzystalem z parkink strzezonego wiadomo dla czego ;)
No i zaparkowalem i wszyscy wysiedlismy ja szedlem ujscic oplate i pan sie patrzyl z niedowierzaniem ile osob wysiadlo i wszyscy zadowoleni :) poprostu powiedzialem to jest dacia 7 os. :)

Endi85 

Wysłany: 2009-03-22, 08:36   

wox napisał/a:
Dacia to totalny szajs. Niejednokrotnie słyszałem pogardliwe opinie

tia skąś to znam pewien pan notabene mój dozorca przestrzegł mnie żebym sprawdził czy przypadkiem nie mam tekturowych klocków chamulcowych (oczywiście z lekką nutką sakrkazmu)

gigi303 napisał/a:
komu nie powiedziałem że kupuję dacie to była taka reakcja cytuje: daciaaaaaaaa i krzywy uśmiech

znajomi też mi odradzali, ale jak ją zobaczyli, przejechali się to nie jednoktortnie zwracali chonor...

gigi303 

Wysłany: 2009-03-22, 08:52   

Endi85 napisał/a:

znajomi też mi odradzali, ale jak ją zobaczyli, przejechali się to nie jednoktortnie zwracali chonor...

u mnie też ale tylko ci co mieli pojęcie o motoryzacji (czyli zdecydowana mniejszość) inni to zatwardziali fani 10 letnich składaków zza odry którym nigdy nie dorównamy :-P .

wieza 

Wysłany: 2009-03-22, 09:01   

Ja wole im nie dorownywac skladakom i innym zloma za odry ;) ja mialem do wyboru kupic 3 letnia octavie tdi z przebiegiem 150-200tys/km lub nowke dacie wybor oczywisty :)

gigi303 

Wysłany: 2009-03-22, 09:11   

wieza napisał/a:
No ja jakis czas temu pojechalem do Wawki i aby nie parkowac pod blokiem skorzystalem z parkink strzezonego wiadomo dla czego ;)

dlaczego :?: :-P ;-)

Endi85 

Wysłany: 2009-03-22, 09:46   

gigi303 napisał/a:
skorzystalem z parkink strzezonego

no ja też swoją przez trzy miechy trzymałem na strzeżonym a potem jakoś tak przeszło mi...

najbardziej zagorzałym przeciwnikiem tego bym kupił Dacie był mój znajomy jeżdżący starym volvem 850 combi, ściągnięty z włoch samochodzik miał na szafie 190k km jak się okazało po zwarciu paru pinów komputer wykazał 438k km, jak się chłopak ogarnął ile jego auto ma przejechane faktycznie to od razu przypomniał sobie cały słownik łacińskich wyrazów, a ja jestem pewny że jak do Daćki wsiadłem i miała 6km to tyle było :-D

GeRRaD 

Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Wysłany: 2009-03-22, 11:57   

Wracając do tematu używanych aut :lol: :lol: :lol: może nawet bym i kupił przykładowo tego Opla lub VW ale od rodziny i wóz z pewną przeszłością kupiony w kraju no i z małym przebiegiem - ma sie te wymagania :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz do tematu