Cześć.
Mam pytanie o lokalizację czujnika wyboru biegu/położenia wybieraka. W Loganie żony, podglądając programem samochód "wie" czy bieg jest do przodu, do tyłu, czy neutralny (hill holder). Gdzie znajduje się ten czujnik, bo jak sądzę, nie jest to realizowane przez czujnik wstecznego. Jakiś schemat?
Ostatnio zmieniony przez ex_perimental 2020-08-21, 08:59, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2024-07-14, 09:23
Nie dawno zepsuł mi się czujnik biegu wstecznego. Czujnik wymieniony na taki sam dziala, ale .... Po wymianie czujnika i skasowaniu bledu w UCH pojawily sie jescze 2 błędy. Czyjnik otwarcia maski którego nie ma ( błąd dal sie usunąć no i drugi błąd neutralnego położenia lewarka zmiany biegów, ktorego usunac nie można. Wiedzac o tym, ze czujnik obsługuje te dwie funkcje myślałem że nowy czujnik jest uszkodzony, ale nie działa prawidłowo. Do czujnika, który ma 3 piny dochodza tylko 2 kable odpowiadające za bieg wsteczny. Sprawdzilem również czarna wtyczke z UHC pin A 27 odpowiedzialny za informację o położeniu lewarka w pozycji N - brak podłączonego przewodu. I tu nasuwa sie pytanie czy jest jescze jakis inny czujnik, czy poprostu UCH zaczyna świrować. Dołączam foto z wypalonymi stykami biegu wstecznego.
20240714_084518.jpg
Plik ściągnięto 28 raz(y) 53,18 KB
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum