Czy ktoś z WAs ma problem tego typu?
Dacia ma 45 tyś km, gwarancja mi sie już skończyła, bo jest 2 letnia..
Męczę się z tym, jak zmienili raz i ruszała mniej szarpiąc to przy zmianie biegów szarpało.
Czy ktoś ma 0.9 TCE z automatyczną skrzynią biegów?
Czy ASO umie to zrobić? Wymienili ponoć mi już sprzęgło i koło dwumasowe.. i dalej..
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2020-09-28, 12:44
Znany problem to samo się dzieje w 301 1.2 ETG, sprzęgło do wymiany jest palone od jazdy na półsprzęgle w tej skrzyni. Poczytaj forum niemieckie dacii: dacianer. Dlatego Dacia jak i peugeot wycofały te skrzynie.
Nie wiem, kilka razy zmieniani mu juz w ASO sterownik od wtrysku paliwa i mówiono ze to jest to. Ale nie możliwe że tak będzie cały czas..Ktoś myślał czy nie zepsuje nie ta skrzynia biegów? Ma ktoś automat długo już??
Marka: Dacia
Model: Logan II
Silnik: 0.9 TCe Easy-R
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Mar 2016 Posty: 248 Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-10-05, 17:15
Mówimy o Easy-R ? Jak tak to więcej gazu i zdecydowanie
Ta skrzynia/sterownik tak ma że jak się toczysz pod lekką górkę to może tak szarpać lub w korku przy podobnym nachyleniU. Przy dojeździe do ronda jak nie trzeba się zatrzymać tylko można jechać to robię 2x na gaz i wtedy zredukuje bieg i nie ma efektu szarpania jak skrzynia za wszelka cenę stara się nie zmieniać biegu zanim nie będzie musiała w celu ratowania się przed zgaszeniem silnika. Przy pozostałym użytkowaniu nie powinno szarpać.
Taki algorytm.
Zrób sobie test i sprawdź czy na ręcznym wybieraniu biegów joystickiem M + / - jesteś wstanie jeździć tak żeby było ok. Jak szarpie to sprzęgło do wymiany może być.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum