Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Medianav one 2.09 nie można zrobić update
Autor Wiadomość
boneksl 
Zielony listek


Marka: renault
Model: captur
Silnik: 0.9tce
Rocznik: Kobylnica
Dołączył: 19 Lis 2020
Posty: 8
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2020-11-19, 08:56   Medianav one 2.09 nie można zrobić update

Witajcie!
Wprawdzie post dotycyz renault captur 2013 z jednostką medianav one ale widzę, że Wasza społeczność jest obcykana i być może mi pomożecie.

Mam problem z dokonaniem upgrade z wersji 2.0.9 na 4.10.

Całość wygląda w skrócie tak:

https://youtu.be/_l5JUTTGFE0

Update stoi a na pendrive pojawia się plik log z błędem zapisu.
Próbowałem na pendrive verbatim 16gb, kingston 4, 8, 16, 32 GB, sandisk 16GB itd itp.
Ciągle to samo. Pliki update także, z różnych źródeł. Czy ktoś może mi pomóc?
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 62 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 09:27   

Uszkodzona pamięć na płycie navi.
Można wlutować adapter kart SD.
 
boneksl 
Zielony listek


Marka: renault
Model: captur
Silnik: 0.9tce
Rocznik: Kobylnica
Dołączył: 19 Lis 2020
Posty: 8
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2020-11-19, 09:51   

Jakaś instrukcja jest gdzieś dostępna?

ok. chyba chodzi o to prawda?

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=14694
Ostatnio zmieniony przez boneksl 2020-11-19, 09:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3827
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 10:19   

Zacznij od wyczyszczenia pamięci w SC2 i SC3 .
Wymiaa karty pamięci to dopiero wtedy jak stwierdzimy że pamięć padła
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
boneksl 
Zielony listek


Marka: renault
Model: captur
Silnik: 0.9tce
Rocznik: Kobylnica
Dołączył: 19 Lis 2020
Posty: 8
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2020-11-19, 10:27   

Rozumiem, że mam wejść w tryb testowy i wyczyścić foldery storage card 2 i 3?
Po czym poznać, że pamięć padła?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3827
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 10:32   

Tak . Trzeba wejść do windowsa i wyczyścić te dwie pamieci.
Najłatwiej to stwierdzić jak nie da się niczego na wewnetrznych kartach pamięci wgrać /skasować.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
boneksl 
Zielony listek


Marka: renault
Model: captur
Silnik: 0.9tce
Rocznik: Kobylnica
Dołączył: 19 Lis 2020
Posty: 8
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2020-11-19, 10:37   

Jasne, a wlutowanie karty microsd(mmc) powoduje, że oryginalny system zostaje i pamięć ta wykorzystywana jest jako "magazyn" na mapy, czy taką kartę trzeba programować w cały system i po prostu radio wykorzystuje ją jako tą główną? (firmware+mapy) ?
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 62 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 10:44   

Odcinasz całkowicie pamięć na płycie i wszystko idzie z karty SD.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3827
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 11:02   

boneksl napisał/a:
mapy, czy taką kartę trzeba programować w cały system i po prostu radio wykorzystuje ją jako tą główną? (firmware+mapy) ?

Tak . Cały system i mapy jest wtedy na karcie SD.
Jest to o tyle lepsze że zamist 4GB mamy 16/32GB czyli bez problemu możemy wrzucić sobie znacznie więcej map .
Po drugie zazwyczaj nowoczesne karty SD są znaczaco szybsze niż oryginalna kośc pamieci i system działa dużo szybciej .
Wciąz w sieci są moje opisy jak to zrobić oraz obraz systemu ( co prawda sprzed kilku lat ) ale zestarzały się tam tylko mapy które bez problemu można wymienić.
No i może ktoś w końcu napisze ( przygotuje jakiegoś androida/linuxa) bo mając cały system na karcie w ciągu kilku sekund można sobie podmienić wszystko ( robiąc gniazdo pamięci gdzieś łatwo dostepne)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 62 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 3123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 12:57   

Android pod MIPS zdechł gdzieś tak osiem lat temu ZTCW, linux też nie bardzo jest rozwijany.
 
boneksl 
Zielony listek


Marka: renault
Model: captur
Silnik: 0.9tce
Rocznik: Kobylnica
Dołączył: 19 Lis 2020
Posty: 8
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2020-11-19, 19:09   

Jaki jest kod by wejść do Windowsa?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3827
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 19:55   

No i z tym może być problem bo udało się odkryć kody dla wersji 4.x.x ale dla wczęsniejszych wersji nie .

Dla wersji 4.X.X były to takie jak dobrze pamiętam 8005 0362
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
boneksl 
Zielony listek


Marka: renault
Model: captur
Silnik: 0.9tce
Rocznik: Kobylnica
Dołączył: 19 Lis 2020
Posty: 8
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2020-11-19, 22:20   

Kody niestety nie chodzą. Wyjąłem navi i jutor lutuje kartę. Podepnę radio w pracy na stole i zobaczymy co się z tego urodzi.
Kartę mam już przygotowana, wystarczy że ją wlutuje i powinno śmigać, czy jeszcze są jakieś wymogi?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3827
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-19, 23:42   

To nie zawsze tak łatwo zadziała.
Zanim zaczniesz zabawy z kartą sprzwdź za pomoca konwetera USB-TTL czy uda Ci się wjeść do Windowsa za pomoca mtty podłączonego do portu przy procku ( jak dbrze pamiętam Tx do 5 , Rx do 4 i GND do 1)
USatw pradkośc transmisji na 115000 , I odpal zasilanie . Zobacz co Ci się wyświetla na ekranie.
Jesli przechodzi cała procedurą botującą .
Jesli prcedura działa to można jeszcze uratować sprzęt.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
boneksl 
Zielony listek


Marka: renault
Model: captur
Silnik: 0.9tce
Rocznik: Kobylnica
Dołączył: 19 Lis 2020
Posty: 8
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2020-11-20, 10:05   

Nie posiadam usb-ttl
Przylutowałem kartę zgodnie ze schematem, zworka pin 3-6 z kartą pojawia się logo renault i po 30 sekundach radio się wyłącza (pobór 0.00A). Bez karty mruga logo renault.
Po odlutowaniu i wstawieniu zworek zamiast rezystorów radio działa jak poprzednio.

Odnośnie procedury botującej przecież oprócz tego, że radio ma soft 2.09 nic mu nie dolega.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3827
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-20, 11:01   

Czyli nie bootuje się ? Bo nie zrozumiałem z twojej odpowiedzi co znaczy że radiao dziaa jak poprzednio.
Jesli nie odpala to oznacza że problem może być albo w szybkości karty pamięci albo w bootowaniu.
A bootloader jest umieszczony w innym miejscu.
Wrzuć plik nk.bin na pendrive
Z tego linka : https://mega.nz/file/k4dXBCjZ#CljvXX6SH4CWOiyybYf3nUpwjftePDUL761oo2htpK4
A następnie zrób tuż po podaniu napięcia zasilania krótkie zwarcie na spodniej stronie płyty głównej ( jak na złączonym zdjeciu) .
Powinno odpalić w Windowsie .
Jesli odpali to problem leży w szybkości karty

boot mn1.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 72,09 KB

_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
boneksl 
Zielony listek


Marka: renault
Model: captur
Silnik: 0.9tce
Rocznik: Kobylnica
Dołączył: 19 Lis 2020
Posty: 8
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2020-11-20, 11:05   

Ok ruszyło, dopiero jak wstawiłem inny adapter microsd->sd. :mrgreen:




Teraz kwestia map, te są z 2015 roku.
Ostatnio zmieniony przez boneksl 2020-11-20, 11:06, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3827
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-20, 11:45   

Podmieniasz same mapy . FBL, pliki POI i spc .
To jest wersja uwolniona :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne