Wysłany: 2021-09-19, 09:52 Włączanie MediaNav po otworzeniu drzwi
W Renault MN dostaje sygnał do włączenia w momencie otwarcia drzwi, w Dacia dopiero po załączeniu stacyjki. Czy ktoś wie o możliwości przełączenia tego ( po wejściu do autka na parkingu trzeba czekać aż w moim przypadku MN2 Windows zaskoczy i będzie np. kamera cofania, co trochę irytuje) ????
To czy właczy się w chwili otwarcia drzwi zalezy od ustaweń w Micom - funkcja nazwana jest WAKE
Zazwyczaj w Daciach WAKE jest ustawione na OFF a w Renault na ON
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-09-19, 20:40
Ja jestem pewien że u mojej teściowej w dusterze ta opcja jest włączona i po otwarciu drzwi startuje MNE które ma wersje softa 6.0.4. Oryginalne był soft 9.1.1 ale zrobiłem downgrad do jak wcześniej pisałem 6.0.4. Czy jest możliwe aby niektóre opcje które były aktywne w wersji 9.1.1 po obniżeniu softa które nie maja tych opcji w Micom test były nadal aktywne? Już kilka razy spotkałem się np z tym, że w wersji 6.0.4 nie mogę zmienić kolorystyki z Dacii na Renault, ale wystarczy, że zrobię to w wyższej wersji i następnie obniżę do 6.0.4 i kolorystyka renault będzie nadal aktywna mimo braku możliwości jej zmiany w Micom Test
Tak jest to możliwe bo obniżając wersję softu czyli wgrywając wersję niższą nie kasujemy wszystkich plików z wyższej wersji i one wtedy zostają i działają .
Już kilka razy mi się to zdarzyło .
Aby tak nie było trzeba by było mieć zgrane zawartości SC1 z poszczególnych wersji i najpierw wykasować zawartość a później wgrać daną zawartość
Witam.
Więc tak:
aktualizacja do 7x,
aktualizacja do 913,
wolność'
micom Wake on,
i kicha, różnice tylko w działaniu kluczyka ( przy każdym zapłonie mne wyłącza się i trzeba włączyć "z guzika")
przełączone w micom w renault, ale to chyba tylko skórka bez zmian.
włączane i wyłączane kilkukrotnie.
Może jest potrzebny jakiś bic lub inny dinks na kablach???
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-21, 20:46
Z tego co pamiętam, to funkcja jest uzależniona od innego podłączenia elektrycznego linii zasilającej w Daciach i ustawienia w micom MN to jest sprawa drugorzędna.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-09-21, 20:47, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co pamiętam, to funkcja jest uzależniona od innego podłączenia elektrycznego linii zasilającej w Daciach i ustawienia w micom MN to jest sprawa drugorzędna.
To by odpowiadało zachowaniu radia, jakieś rozwinięcie lub jeszcze lepiej schemat - różnice, rozważania ???
Ja w okablowaniu róznic nie widziałem . Bo złącza w Mn i sygnały sa bez zmian. Prędzej to inna wersja modułu UCH i wcześniejsze wysyłanie sygnału ACC na MN ( nie po stacyjce ) ale po otwarciu drzwi pilotem na odpowiedni pin w MN
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-09-22, 07:41
robk1 napisał/a:
To by odpowiadało zachowaniu radia, jakieś rozwinięcie lub jeszcze lepiej schemat - różnice, rozważania ???
jas_pik napisał/a:
Ja w okablowaniu róznic nie widziałem . Bo złącza w Mn i sygnały sa bez zmian. Prędzej to inna wersja modułu UCH i wcześniejsze wysyłanie sygnału ACC na MN ( nie po stacyjce ) ale po otwarciu drzwi pilotem na odpowiedni pin w MN
No właśnie... tak napisałem "inne podłączenie", ale faktycznie rzecz ogranicza się tylko do tego, że na MN trafia to "inne +12V" pojawiające się po odblokowaniu centralnego i zanikające po zablokowaniu. Pamiętałem że to kol. Shrek kiedyś rozkminiał to po swojemu w specjalnym wątku ale tam bez dodatkowego przekaźnika mu się nie obyło...
No i faktycznie: BYŁO TUTAJ
Jeżeli napięcie na tym PIN4 UCH pojawia się po odblokowaniu centralnego i zanika po zablokowaniu, to przecież o to chyba chodzi- PIN2 MN powinien być tam podłączony a nie pod ACC po stacyjce i chyba tyle?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-09-22, 08:29, w całości zmieniany 6 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum