Wysłany: 2020-11-12, 19:36 Dacia Duster zapalają się kontrolki
Takie dwie kontrolki zapalają się od czasu do czasu, po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu auta gasną... miał może ktoś podobny problem, drugie zdjęcie odczyt po podpięciu komputera.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-11-12, 21:21
Tak w ogóle to dobry wieczór.
Według wujka gugla pierwszy błąd to wynik drugiego którym jest problem z :
DF771 Flow regulation adaptive
czyli albo pompa CR albo wtryskiwacze
Tu jest dość ciekawy wątek z podobnymi problemami:
U mnie bardziej chodziło o kontrole trakcji. Znajomy mechanik polecił mi zmianę akumulatora bo czasami ma wpływ na błędy. Tak też zrobiłem i od tego momentu jeszcze nic nie wyskoczyło.
Wysłany: 2020-11-19, 21:43 Re: Dacia Duster zapalają się kontrolki
markopolo napisał/a:
Takie dwie kontrolki zapalają się od czasu do czasu, po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu auta gasną... miał może ktoś podobny problem, drugie zdjęcie odczyt po podpięciu komputera.
Miałem podobny przypadek w poprzedniku. Mnie dodatkowo do kolekcji doszła jeszcze kontrolka ABS. Program wskazywał czujnik kąta skrętu kierownicą, abs i świateł stop - brak spójności.
Błąd oczywiście pokazywał się sporadycznie w pewnych okolicznościach, przy ostrym skręcie i dohamowywaniu w miedzy czasie.
Problem stwarzał luz (wcale nie taki duży) na drążkach kierowniczych. Następnie kalibracja czujnika stopu, bo go rozregulowałem.
Wiem, że temat z 2020, ale staropolskim zwyczajem "nie znam się na tym, to się wypowiem"
W Kia cee'd takie kontrolki wskazywały na uszkodzony czujnik świateł stop (inni mówią czujnik hamulca). Położony w okolicy pedału hamulca, ruch pedalu powoduje zapalanie się świateł. Czujnik był uszkodzony i wysyłał sprzeczne sygnały do ECU.
Dla potomnych.
_________________ I would if I could, but I can't, so I won't.
To może też informacyjnie - a może coś się dzieje? U mnie po tygodniu postoju auta na dworze podczas niedawnych silnych opadów w górach, po przekręceniu zapłonu pojawiła się kontrolka „klucz” oraz komunikaty brak: ABS, kontroli trakcji oraz napędu 4WD, a także komunikat „sprawdź hamulce”. Podejrzewałem rozładowanie akumulatora i wilgoć, więc pozwoliłem chwilę pochodzić silnikowi. Nie pomogło, ale potem wpadłem na pomysł zastosować się do ostatniego komunikatu. Ruszyłem (na podwórku) kawałek do przodu i mocno nacisnąłem hamulec, ponieważ była trawa poczułem zadziałanie (szarpanie) ABS i wszystkie kontrolki zniknęły. Od tego czasu (2 tygodnie) jest spokój. Nie wiem, czy to jakiś problem, czy chwilowe „zakłócenie”? W poprzednim Dusterze, zdarzało się zapalenie kontrolki „elektroniki” po jeździe w deszczu, kałuże itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum