Wysłany: 2023-03-19, 09:53 Termin pierwszego badania technicznego auta z fabrycznym LPG
Witam przejrzałem forum i jest kilka tematów o LPG i przeglądzie ale mój jest z goła inny :)
Auto nowe z salony seryjny gaz LPG Dacia Jogger i moje pytanie, według polskiego prawa:
po 1. Auto powinno przejść przegląd techniczny na stacji diagnostycznej do dnia w dowodzie rejestracyjnym.
po 2. w polskim prawie jest napisane że pojazdy z LPG muszą przechodzić przegląd na stacji diagnostycznej co roku.
I teraz tak auto nowe seryjne LPG więc przegląd powinien być po roku
w dowodzie wbili mi 3 lata i w mObywatel widnieje również 3 lata (tam są chyba dane z cepiku)
no i co teraz? Przegląd obowiązkowy czy nie? Co w razie stłuczki np po 2 latach? Czy ubezpieczyciel może uznać jako auto bez przeglądu?
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1955 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2023-03-19, 10:25
Dokładnie jest tak jak przedmówca napisał. Urzędnik popełnił błąd. Rób przegląd techniczny i tyle. W przypadku kolizji i braku aktualnych badań technicznych nie otrzymasz odszkodowania. Nawet jak udowodnisz że winę popełnił urzędnik wpisujący dane do systemu. Nieznajomość przepisów nie zwalnia z odpowiedzialności.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2023-03-22, 10:17
ja zapytam inaczej - auto dostałeś z fabrycznym gazem czy dokładanym po rejestracji??
Jeżeli fabryka, kwity, rejestracja to w dowodzie co jest wbite jako rodzaj paliwa? Ta strona z właścicielem i masami i ilością osób które można przewozić.
Jeżeli dokładanym po rejestracji - to musisz to zgłosić w WK żeby wbili.
Jak nie patrzył dowód do wora przy pierwszej kontroli za to że dane w dowodzie różnią się od stanu faktycznego w pojeździe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum