Witam wszystkich i od razu zacznę od pytania - czy ktoś w swoim dusterze miał przypadek wycieku płynu chłodniczego? Dziś podczas wymiany żarówki zauważyłem nagle że silnik jest cały zalany płynem chłodniczym (rozbryzgany) a w zbiorniczku zdecydowanie go ubyło. Z czego może wynikać ten wyrzut? Uszkodzona chłodnica??? Czy jakie licho? Ale przecież mam dopiero 35 tyś?? Pozdrawiam
Marka: DACIA
Model: DUSTER 4X2
Silnik: 1.5 dCI
Rocznik: 2010 koniec KONIEC 2014 TERAZ 2018
Wersja: Prestige2 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 371 Skąd: WROCŁAW/BRESLAU
Wysłany: 2012-03-15, 19:30
no wlasnie benzyna...w cliowce 1,4 już to przerabiałem i byla to uszczelka pod głowica ale diesel???przecież to nie nagrzewa się tak szybko?????????????????????
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2012-03-19, 21:41
mnie po mrozach pociekło z pompy ... I nie uznali mi w serwisie tego jako wady produkcyjnej ! ( padł uszczelniacz łożyska - klasyka) i to przy 28 kkm.
Zreperowałem sam. Bardzo trudno się wymienia pompę , bo trzeba zdjąć rozrząd...
no i dorzuciłem profilaktycznie nowy pasek. W plecy ok 450 zł. Nie chciało mi się z serwisem w moim wspaniałym mieście szarpać ... aczkolwiek w Stolycy powiedzieli mi że przy okazji zrobią rozrząd za 1500 zł i też wcale nie musi to być naprawa gwarancyjna. Do bani z taką gwarancją ....
Marka: DACIA
Model: DUSTER 4X2
Silnik: 1.5 dCI
Rocznik: 2010 koniec KONIEC 2014 TERAZ 2018
Wersja: Prestige2 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 371 Skąd: WROCŁAW/BRESLAU
Wysłany: 2012-03-20, 19:30
zawsze warto postraszyć centrala w wawie tak zrobiłem w przypadku renówki tekst w stylu "to zadzwonie ze skarga do renault polska w warszawie" zadziałał
Witam, Zwracam się z prośbą o poradę.
Mam Dacie Duster 1,6 benzyna z LPG z roku 2013.
Moja sprawa dotyczy znacznego ubytku płynu chłodniczego.
Przeważnie dolewam około 500ml co 10-14 dni.
Byłem już 3 razy w ASO ale oni nie wiedzą co jest.
Czy może Panowie wiecie co może być przyczyną tego zjawiska lub mieliście podobne problemy i jak zostało to rozwiązane?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z poważaniem,
Dino
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-02-23, 07:14
Wlej sobie barwnik UV, kup latarkę UV i od razu znajdziesz co jest nie tak. Chyba, że jest to uszczelka pod głowicą, chociaż w rocznym aucie to dziwne by było.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Jak miałem LPG też zdarzały mi się ubytki ale nie aż takie. Mam nadzieję, że nie dolewasz płynu jak samochód jest zimny, bo generalnie wtedy wskazanie jest do du** i jak rozgrzeje się samochód, płyn się rozszerzy i to co dolałeś idzie na glebę.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-02-23, 08:06
Ten plyn renault tak brudzi jak wyschnie I ma taki kolor ze latwo znalezc wyciek. Mi kiedys ciekla w clio uszczelka obudowy termostatu. Tylko jak cisnienie w ukladzie roslo. Przy spokojnej jezdzie ani kropelka nie uciekla.
Plyn w zbiorniczku jest czysty? Nie ma zanieczyszczen?
LPG fabryczne czy diller dokładał ?
co do płynu na pewno jest coś nie tak bo ja 2 lata ani kropli nie dolałem
pewnie jakiś niegroźny wyciek bo coś nie do końca dokręcone
1.Dręczyć ASO o naprawę
2.Zmienić ASO
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-02-23, 13:49, w całości zmieniany 1 raz
Witam Panów,
Dziękuję za posty z odpowiedziami.
Spróbuję z płynem i latarką UV.
Sprawa uszczelki pod głowicą też raczej byłaby dziwna szczególnie że auto przejechało tylko 9700km.
Płyn zawsze dolewałem do połowy zbiorniczka wyrównawczego pomiędzy minimum a maximum.Wiem że raz dolałem za dużo pod maksimum ale po kilku dniach już było w połowie.
Nie zauważyłem żadnych zanieczyszczeń w płynie.Wyglądał zawsze klarowny.
Wąż instalacji LPG też warto będzie sprawdzić a co do samej LPG,to dopłaciłem 4000PLN aby zamontowali fabrycznie.
Jeszcze raz dziękuję i na pewno dam znać na forum jak sprawa potoczyła się dalej abyście wraz z innymi mieli jasność w tej sprawie.
Dino
Marka: była Dacia jest Nissan
Model: była Duster jest Pathfinder
Silnik: było 1,6 16V 4x4+LPG jest 2.5 dci 4x4reduktor
Rocznik: było 2010 jest 2006
Wersja: Laureate Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Maj 2012 Posty: 515 Skąd: Śląsk Cieszyński
Wysłany: 2014-02-24, 07:24
Wiem, że poprzednia właścicielka mojego Dustera dwa razy miała wymieniane na gwarancji przewody gumowe układu chłodniczego z powodu pęknięć. Samochód miał wtedy pół roku i rok. Może to to? Sprawdź też króćce przy chłodnicy.
Generalnie tak z typowych rzeczy powodujących ubytki to przeważnie jest obudowa termostatu lub pompa wody czasem króciec przy chłodnicy. Generalnie wszystko na gwarancji. Nie przydzwoniłeś gdzieś w terenie?
Ostatnio zmieniony przez Hakama 4x4 2014-02-24, 07:26, w całości zmieniany 2 razy
witam
mam fiata uno , po założeniu instalacji LPG zauważyłem to samo ubywało płynu , dolewam znowu mało, ale wycieku nigdzie nie było , po jakimś czasie sytuacja się ustabilizowała , instalka LPG potrzebuje do prawidłowej pracy płynu parownik trochę go zabiera no i następuję odparowanie technologiczne , myślę że ubyło go trochę z obiegu nawet w trakcie montażu LPG , proponuję odczekać i dolewać
Ja sprawdziłbym cybanty na wężach , czy są dokręcone . Następna ważna sprawa to to czy użyte trójniki są z aluminium ( ogólnie metalowe ) czy plastikowe , te plastiki potrafią strzelić tak że nawet tego nie widać , rozszerzają się przy ciśnieniu płynu chłodniczego . Jeżeli zobaczysz biały lub brązowawy osad przy wężach to tam ucieka ci płyn . Stawiam , jeżeli masz instalację "fabryczną" , że użyli plastikowych trójników .
Witam.
Od tygodnia jestem posiadaczem Sandero 1.4 MPI, rocznik 2010, przebieg 41000 km, pełen serwis i dokumentacja z ASO.
Zastanawia mnie ubytek płynu chłodniczego. Czy to jakaś znana przypadłość tego silnika?
Co może być przyczyną? Po przejechaniu 800 km musiałem dolać ok. 0,6 l płynu i wg mnie nadal go trochę ubywa. Na zimnym silniku ustalam stan na połowę skali pomiędzy min a max w zbiorniczku wyrównawczym.
Do tego w porównaniu do silnika VW 1.4 16V Sandero z 1.4 MPI jest bardzo słabe.
Macie jakieś podpowiedzi?
Ostatnio zmieniony przez Sandy 2014-07-28, 11:01, w całości zmieniany 1 raz
Poszukaj nieszczelności na wszystkich wężach gumowych, a szczególnie na łączeniach tam gdzie są opaski zaciskające. Tam gdzie zobaczysz jakby bały nalot na łączach to tam ucieka płyn powolutku i niezauważalnie. Najgorzej jest jak płyn ucieka wewnątrz silnika poprzez uszczelki w głowicy to wtedy zostaje wymiana uszczelki pod głowicą.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Na razie jedynie pobieżnie obejrzałem przewody gumowe i nic niepokojącego nie rzuciło mi się w oczy. Pytanie - czy po przebiegu 40000 km mogło coś stać się z uszczelką pod głowicą..
Różnie to bywa... Oprócz uszczelki może być również nieszczelna pompa cieczy chłodzącej w silniku,uszkodzony termostat, ale to mało prawdopodobnie, "dziurawa" chłodnica lub nagrzewnica w środku pod deską rozdzielczą..... Przyczyn może być kilka.
Należy się udać do warsztatu i tam sprawdzą szczelność za pomocą dwutlenku węgla. Koszt to około 50 zł i mogą dokładniej zlokalizować usterkę.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum