Wysłany: 2023-09-16, 22:43 Dacia Logan 2015 -trzaskająca maska w czasie jazdy
Witajcie,
Jako posiadacz Logana od 8 lat dużo widziałem i dużo słyszałem. Od roku borykam się ze stukami podczas jazdy na nierównościach. Byłem u kilku mechaników lecz każdy rozkładał ręce gdyż wszystko jest ok. Przypadkiem udało się odkryć, że to klapa z przodu podskakuje w czasie jazdy i faktycznie jak się ją mocniej naciśnie ręką to wchodzi głębiej powodując rezonujący dźwięk. Czy miał ktoś może taki problem i wie co by szło przykręcić do atrapy pod maską by nie było tego irytującego stukania? Myślałem o gąbce wygłuszającej tylko boję się, że mi się odklei w czasie jazdy i wpadnie gdzieś do paska klinowego czy alternatora.
Pozdrawiam
Widziałem na YT, że do Dustera można kupić regulowane odbojniki maski. Pytanie czy będą one pasować do Logana.
Ta uszczelka może by pomogła chociaż problem ewidentnie leży w okolicach logo Dacia
Ja to założyłem i ok. Ale te rozwiązanie nie temu służy. Skoro klapa to , albo luzy . Albo odojniki wyklupane /gumy/ lub sam domykacz /regulacja itd./ Choc opiszę jeszczze inny przypadek który mnie spotkał. Zimą , dostałem sie na nierówność , wskutek niechlujstwa drogowców .Prawe koło dostało się pod wyrwę po sudzience sciekowej. Ale pojechałem dalej. Dziwiłem sie , ze szyba przeżyła .Bo cała buda doznała tąpniecia. Po kilku miesiacach , zaczeł dzwonic . Szczególnie na wertepach . Okzało sie , ze historia wróciła. Pękł jeden zwój spręzyny i sobie wisiał . Spręzyna wizualne nie spowodowała róznicy w wysokośći przodu auta. Po wymianie temat się zamknął. Polecam dokładnie przyjec się temu co Ci trzaska .Maska to nie wszystko , co lata nam w autach.Żadnych gąbek nie wkładaj. A jakby cos zawsze mozesz zrobić soboe wycieczkę do Chorzowa. Moze coś znajdziemy wieej .
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 18 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 850 Skąd: EL
Wysłany: 2023-09-17, 09:12
W moim mcv maska leży na KUKu. Dzięki zatrzaskowi (zamkowi) maska jest dociśnieta do KUKa na calej dlugości. Nic nie skrzypi. Niestety w moim przypadku KUK nie spelnia swojej podstawowej funkcji.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 89 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3379 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-09-18, 20:30
axelf napisał/a:
Widziałem na YT, że do Dustera można kupić regulowane odbojniki maski. Pytanie czy będą one pasować do Logana.
Ta uszczelka może by pomogła chociaż problem ewidentnie leży w okolicach logo Dacia
Takie regulowane odboje pasują do każdej Dacii, również poprzednich generacji. Z opisu wnioskuję, że stuka Ci to co w każdej Dacii drugiej generacji- po prostu zamek maski po zamknięciu ma luz. Ja tam zaraz po zakupie mojego Sandero zrobiłem rzecz prymitywną, ale skuteczną- owinąłem klamrę zamka taśmą elektroizolacyjną. Jedna warstwa, kilka zwojów i problem z głowy. Gdzieś tu czytałem, że komuś zrobili tak samo w ASO... 😁
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-09-18, 20:32, w całości zmieniany 1 raz
Ma ktoś link na te odboje regulowane? Na allegro widzę zwykłe OEM. U siebie podklejam maskę rzepem samoprzylepnym nad odbojami, ale rzep po czasie się uklepuje.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 Sce 115km
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort Pomógł: 49 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1791 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2023-09-19, 19:31
Ja tam zawsze rygiel na masce oklejam delikatnie np izolacja i maska już nie lata. Co kilka miesięcy taśmę wymieniam na nową. Jest to najszybsze i najtańsze rozwiązania.
Wersja: Outdoor Pomógł: 89 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3379 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-09-20, 09:35
eplus napisał/a:
To nie to samo - jeśli ja bym dociągnął zamek, to maska będzie poniżej błotników. Dlatego chcę podnieść maskę odbojami.
Owinięcie tego pręta w zasadzie nie dociąga maski a raczej likwiduje tylko stuki na zamku...
eplus napisał/a:
Ma ktoś link na te odboje regulowane? Na allegro widzę zwykłe OEM.
axelf napisał/a:
Dziś oglądałem te moje odboje. Tak wygniecione, że trzeba wymienić ewidentnie. Dysponuje ktoś numerem tych regulowanych?
Prezentacja i numerek (7700843546): TUTAJ Widzę, że bez problemu dostępne na allegro...
P.S.
I wracamy do starych, dobrych rozwiązań z samochodów PRL- gumowy odbój z gwintem wkręcanym wtedy- w blachę, teraz- w plastik
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-09-20, 09:52, w całości zmieniany 4 razy
Dziękuję za namiar. Na allegro po 30zł, kupiłem dwa, chociaż dziś widzę, że są cztery. Wymieniłem te skrajne, jest teraz tak, jak ma być. Polecam tego allegrowicza.
Stary odbój, ten szary wypłowiały, leży obok tylko dla porównania. Wymiana jest łatwa, bo ja dałem radę i to bez stresu.
Wysłany: Wczoraj 10:52
eplus napisał/a:
Nie żałuję, moje są już po 45. Inflacja 50%/tydzień hahaha!
Po prostu- Ty masz być może oryginały Renault, które chodzą po 45-50zł albo zamienniki Restagrafa po 30zł a ja mam na stole zamienniki 3RG po 18,74zł- wykonanie w stosunku do oryginału na pewno nieco mniej subtelne, ale działają tak samo
Odboje_maski-2.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 109,8 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek Wczoraj 10:53, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum