Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1368 Skąd: Kępno
Wysłany: 2024-05-30, 16:42
Czyli jeśli we wrześniu kończy mi się gwarancja (3lata) i zdecyduje się żeby zrobić kolejny przegląd w ASO przed upływem 30tys albo roku od ostatniego przeglądu to będę miał gwarancję przedłużoną o kolejny rok ZEN za free ?
Na to wygląda, szkoda tylko, że link, gdzie mają być warunki się nie otwiera.
Jak to miałoby tak być to sens traci formuła non stop, a może i easy service.
Dla Renault też chyba jest zen
Marka: Dacia
Model: Spring
Silnik: EV
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Maj 2024 Posty: 63 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2024-06-03, 11:49
No, ale osprzęt na silniku już jest objęty. Kiedyś w i30 miałem gwarancję fabryczna na 4 i 5 rok ale tylko na słupek silnika - był zapis "silnik bez osprzętu".
I ja dla przykładu w 4 i 5 roku już na przegląd nie pojechałem bo szkoda było mi płacić 3 X więcej za zwykła wymianę oleju i filtrów. I30 ma dziś 15 lat, silnik cały w oryginale, wymieniony alternator i kilka świec żarowych. Wydech oryginalny nadal nie zezarty.
Se facto jednak Kia no (nie wiem czy Hyundai) może partycypować w drogich naprawach nawet mocno po gwarancji pod warunkiem jeżdżenia na serwisy do ASO i płacąc za fabryczne części.
Pytanie jaki jest koszt tej "imprezy" w Dacii - nie śledziłem.
Z mojego doświadczenia, z kilku samochodów, takie kontrakty się nie opłacają. Producenci dlatego je oferują, bo są pewni, że na tym dodatków zarobią. Vide próby sprzedaży przedluzonej gwarancji przy każdym zakupie sprzętu AGD, RTV itp.
Ja praktykuje samodzielne serwisy ten sam wymieniam oleje, płyny, filtry (mogę, mam dom z garażem) dlatego tysiące złotych rocznie zostają w mojej kieszeni i mogę je przeznaczyć na jakąś naprawę o ile będzie potrzeba (póki co nie ma potrzeby poza eksploatacją).
Ostatnio zmieniony przez Pepone 2024-06-03, 11:52, w całości zmieniany 1 raz
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1368 Skąd: Kępno
Wysłany: 2024-06-03, 12:45
Ale jak mniemam:
Turbo (zwłaszcza w 1.0 z klekoczactm popychaczem) głowica i zawory (dla wersji LPG może być istotne), rozrusznik, alternator (start&stop), akumulator (to trochę strzelam), lampy LED, kompresor i wymiennik klimatyzacji, elementy instalacji LPG, to generalnie tanie elementy nie są, a nie widzę żeby były wyłączone ?
Myślę że trzeba zrobić kalkulacje - o ile kojarzę w samochodach starszych niż 3 albo 4 lata w moim ASO (może wszędzie?) proponują rabat 30% na robocizną i chyba 20% na częściej jeśli się serwisuje samochód który już nie jest objęty gwarancją fabryczna.
Wysłany: 2024-06-03, 19:09
Ciekawe czy na forum jest jakiś magik z Dacia Polska bo może wie czy Dacia ma jakieś "gesty dobrej woli" względem lojalnych klientów, którzy popadli w problemy np z powodu kosztownej naprawy EDC czy podobnych niefartów. Na forum Kia na pewno taki gość jest i mocno pomaga.
A w PGD RG mówili, że dostali instrukcje mailem, że ma to być aktywowane po przeglądach serwisowych. Oficjalna strona www też twierdzi że to obowiązuje, skoro nawet pojawił się regulamin.
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 282 Skąd: LU
Wysłany: 2024-08-21, 12:20
Przy poziomie obsługi klienta jaki jest przyjęty w naszym kraju, uważam że to są pieniądze wyrzucone w błoto. Mi ostatnio odmówili naprawy progu na gwarancji.
zgadzam się z poprzednikiem, z takim podejściem do klienta to szkoda pieniędzy - na normalnej gwarancji nie chcą naprawić usterki a co dopiero później. Kiedyś Kia dawała 7 lat gwarancji , pod koniec okresu gwarancyjnego znajomy pojechał na przegląd to dali mu do zrozumienia, że mogą mu najwyżej dolać płynu do spryskiwaczy .
Wysłany: 2024-08-23, 01:06
Mnie czeka niebawem serwis na 90tys (34miesiac) A+B z wymiana filtra LPG i płynu hamulcowego. Trochę odstraszająca jest cena bo z moim olejem i filtrem do niego ma kosztować trochę ponad 1100pln ;/ ale chyba się słyszę - kolejny rok ewentualnej gwarancji na kluczowe elementy - ja generalnie do tej pory nie mogę narzekać na obsługę, ale zdaje sobie sprawę że to z powodu znajomości z głównym diagnosta w ASO.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1962 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-08-23, 20:57
krimar napisał/a:
Bo w kia 7 lat gwarancji było na blok silnika
ciekawe w których autach. Znajomy niedawno kupił używaną KIA Proceed z 2020 lub 2021 roku. Poczytałem sobie ich warunki gwarancji i te 7 lat którymi tak się chwalą to jest tylko na perforacje nadwozia. Podstawowa gwarancja jest na 2 lata lub nie za duży przebieg ( 25 tyś. km) i obejmuje niektóre elementy zawieszenia , układu napędowego czy sprzęgło. Gwarancja na 3 lata obejmuje radioodtwarzacz. Nie pamiętam na ile dokładnie ale jest jeszcze gwarancja na wymienione elementy, ale obejmuje ona tylko elementy, które zostały zostały zakupione i wymienione w autoryzowanym warsztacie KIA. Jednym słowem ta gwarancja to pic na wodę fotomontaż. Nie wiem czy już nie lepszą jest rozszerzona gwarancja na 5 lat w Dacii, bo tu gdy mój już były duster z 2016 roku miał ponad 4 lata z małymi problemami ale jednak wymienili mi przekładnie kierowniczą na nową, uszczelnili pokrywę łańcucha rozrządu czy prze lakierowali wnękę wlewu paliwa.
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 282 Skąd: LU
Wysłany: 2024-08-23, 22:42
Ja w pierwszym salonie:
- Auto kupione u nas?
- Nie.
- Nie ma szans.
Ja w drugim salonie:
Wzięli auto na podnośnik.
- Uszkodzenie zewnętrzne. Centrala nam nie uzna.
Wysłany: 2024-11-14, 19:12
Ku mojemu zaskoczeniu przy przeglądzie Springa po 3 latach pan również mnie poinformował że "aktywuje mi gwarancję Zen" - aż zdębiałem.
Aktywacja jest "darmowa" tzn jest w mojej ocenie zawarta w cenie usługi skoro 1 RBG kosztuje 420 PLN
Czytałem też regulamin gwarancji i jest dosyć jasny, dający spore nadzieje...
Wyjaśniam jednak z infolinia Dacia jak ma się do samochodów elektrycznych bo nie ma tam o takowych wzmianki.
Auto nie było kupione w tym salonie. Kupione Autospektum Kraków bodajże a gwarancja w Dabrowscy Zabrze - to w nawiązaniu do powyższego dialogu
Ostatnio zmieniony przez Pepone 2024-11-14, 19:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-11-15, 10:08
Ja odnośnie gwarancji zen dostałem tyle różnych informacji że zwątpiłem ;) ostatnia jest taka, że korzystnie z niej standardowo nakłada konieczność zakupu stosownych materiałów eksploatacyjnych w ASO (nie można przywieźć swoich) oraz wyklucza rabatowanie (nie wiem czy tak jest tak wszędzie, ale u Nawrota od czwartego roku na serwis jest rabat 30%i 20%) usługi i materiałów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum