Wysłany: 2024-12-26, 14:02 1.0 tce X-Tronic - falowanie obrotów w czasie jazdy.
Hej, niedawno wróciłem z serwisu ASO, gdzie usłyszałem klasykę.
Wszystko jest w porządku, ten typ tak ma.
Nie ukrywam, że liczę na jakieś wskazówki.
Przy przebiegu kilkunastu tysięcy, zaczęły się pojawiać falujące obroty w czasie jazdy. Co ciekawe, występują one przy konkretnym położeniu pedału gazu, głównie między 30 a 50km/h. Samochód 90% jeździ po mieście i problem jest dosyć irytujący jak buja na fotelu.
Jakieś pomysły co z tym można zrobić? OBD nic nie znalazł, podpięli auto w ASO i też nic nie pokazało.
Materiał Video poniżej. Nagrywałem jak było relatywnie ciepło, ale jak były mrozy to jeszcze bardziej bujało.
Zadam potwornie głupie pytanie - robili aktualizację sterownika silnika i skrzyni?
Ogólnie niech całe auto zaktualizują w ASO, w dci podobno w ten sposób zmniejszyli uciążliwość problemów z overboostem przy 1400rpm wysokim przełożeniu (chociaż u mnie nadal występuje i pilnuje, żeby jeździć powyżej 1500rpm).
To też jest silnik z doładowaniem - może ten sam problem? Overboost jak w dci albo sterowanie zmienną geometrią się zacina?
Z ciekawości, próbowałeś przejechać się na pozycji L i zobaczyć czy przy wyższych obrotach problem też jest widoczny? :)
Póki co omijam jak się da tego miejsca na obrotomierzu.
Na przeglądzie była zlecona operacja odnośnie tego falowania, aktualizacja czy co tam zrobili nic nie dała.
Wydali świadectwo kontroli, na którym jest wyszczególniony test przekładni automatycznej z brakiem błędów. Konkretny bład wystąpi pewnie dopiero po gwarancji, wtedy zalecą wymianę skrzyni i tyle.
Na pozycji L problem nie może wystąpić bo to bieg typowo górski - utrzymuje stałe 3000obr/min. Problem nie występuje jak silnik i skrzynia są jeszcze zimne. Dopiero kiedy wszystko załapie temperaturę i sterownik pozwoli na przekazanie więcej momentu na skrzynie, wtedy usterka powraca.
Wysłany: 2025-01-06, 17:21 Re: 1.0 tce X-Tronic - falowanie obrotów w czasie jazdy.
kabaret10 napisał/a:
Hej, niedawno wróciłem z serwisu ASO, gdzie usłyszałem klasykę.
Wszystko jest w porządku, ten typ tak ma.
Nie ukrywam, że liczę na jakieś wskazówki.
Przy przebiegu kilkunastu tysięcy, zaczęły się pojawiać falujące obroty w czasie jazdy. Co ciekawe, występują one przy konkretnym położeniu pedału gazu, głównie między 30 a 50km/h. Samochód 90% jeździ po mieście i problem jest dosyć irytujący jak buja na fotelu.
Jakieś pomysły co z tym można zrobić? OBD nic nie znalazł, podpięli auto w ASO i też nic nie pokazało.
Materiał Video poniżej. Nagrywałem jak było relatywnie ciepło, ale jak były mrozy to jeszcze bardziej bujało.
Jak nie pokazuje problemu, mijam 30 km/h i samochód nie jedzie równo tylko faluje obrotami. Byłem drugi raz w serwisie, wymienili świece i soft - jest troszkę lepiej. Amplituda tego falowania zmalała, jednak problem nadal występuje.
Zapewne skrzynia jest w porządku skoro taki zabieg coś tam poprawił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum