DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
1.0 tce X-Tronic - falowanie obrotów w czasie jazdy.
Autor Wiadomość
kabaret10 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.0 Tce (CVT)
Rocznik: 2023
Wersja: Comfort
  Wysłany: 2024-12-26, 14:02   1.0 tce X-Tronic - falowanie obrotów w czasie jazdy.

Hej, niedawno wróciłem z serwisu ASO, gdzie usłyszałem klasykę.
Wszystko jest w porządku, ten typ tak ma.

Nie ukrywam, że liczę na jakieś wskazówki.
Przy przebiegu kilkunastu tysięcy, zaczęły się pojawiać falujące obroty w czasie jazdy. Co ciekawe, występują one przy konkretnym położeniu pedału gazu, głównie między 30 a 50km/h. Samochód 90% jeździ po mieście i problem jest dosyć irytujący jak buja na fotelu.
Jakieś pomysły co z tym można zrobić? OBD nic nie znalazł, podpięli auto w ASO i też nic nie pokazało.
Materiał Video poniżej. Nagrywałem jak było relatywnie ciepło, ale jak były mrozy to jeszcze bardziej bujało.

https://drive.google.com/file/d/... [/list]

topdrive 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Lodgy Outdoor, 500
Silnik: 1.5dCi, 1.2
Rocznik: 2017, 2017
Wersja: Stepway
Wysłany: 2025-01-01, 15:07   

Zadam potwornie głupie pytanie - robili aktualizację sterownika silnika i skrzyni?

Ogólnie niech całe auto zaktualizują w ASO, w dci podobno w ten sposób zmniejszyli uciążliwość problemów z overboostem przy 1400rpm wysokim przełożeniu (chociaż u mnie nadal występuje i pilnuje, żeby jeździć powyżej 1500rpm).

To też jest silnik z doładowaniem - może ten sam problem? Overboost jak w dci albo sterowanie zmienną geometrią się zacina?

Z ciekawości, próbowałeś przejechać się na pozycji L i zobaczyć czy przy wyższych obrotach problem też jest widoczny? :)

kabaret10 

Wysłany: 2025-01-05, 13:45   

Póki co omijam jak się da tego miejsca na obrotomierzu.
Na przeglądzie była zlecona operacja odnośnie tego falowania, aktualizacja czy co tam zrobili nic nie dała.

Wydali świadectwo kontroli, na którym jest wyszczególniony test przekładni automatycznej z brakiem błędów. Konkretny bład wystąpi pewnie dopiero po gwarancji, wtedy zalecą wymianę skrzyni i tyle.

Na pozycji L problem nie może wystąpić bo to bieg typowo górski - utrzymuje stałe 3000obr/min. Problem nie występuje jak silnik i skrzynia są jeszcze zimne. Dopiero kiedy wszystko załapie temperaturę i sterownik pozwoli na przekazanie więcej momentu na skrzynie, wtedy usterka powraca.

Tak więc czekam, aż się coś bardziej zepsuje :-?

uno0 

Marka: Dacia / Opel
Model: Sandero Stepway 3/Auris 2/Piaggio Medley 125
Silnik: 999 TCE X-Tronic
Rocznik: 2021
Wysłany: 2025-01-06, 17:21   Re: 1.0 tce X-Tronic - falowanie obrotów w czasie jazdy.

kabaret10 napisał/a:
Hej, niedawno wróciłem z serwisu ASO, gdzie usłyszałem klasykę.
Wszystko jest w porządku, ten typ tak ma.

Nie ukrywam, że liczę na jakieś wskazówki.
Przy przebiegu kilkunastu tysięcy, zaczęły się pojawiać falujące obroty w czasie jazdy. Co ciekawe, występują one przy konkretnym położeniu pedału gazu, głównie między 30 a 50km/h. Samochód 90% jeździ po mieście i problem jest dosyć irytujący jak buja na fotelu.
Jakieś pomysły co z tym można zrobić? OBD nic nie znalazł, podpięli auto w ASO i też nic nie pokazało.
Materiał Video poniżej. Nagrywałem jak było relatywnie ciepło, ale jak były mrozy to jeszcze bardziej bujało.

https://drive.google.com/file/d/... [/list]

ale co dokładnie się dzieje. Mam też tą skrzynię z rocznika 2021 i nie widzę czegoś dziwnego, a film nie pokazuję dokładnie problemu.....

kabaret10 

Wysłany: 2025-01-26, 11:53   

Jak nie pokazuje problemu, mijam 30 km/h i samochód nie jedzie równo tylko faluje obrotami. Byłem drugi raz w serwisie, wymienili świece i soft - jest troszkę lepiej. Amplituda tego falowania zmalała, jednak problem nadal występuje.
Zapewne skrzynia jest w porządku skoro taki zabieg coś tam poprawił.

1737888327247(1).jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 174,88 KB

Odpowiedz do tematu