Muszę wymontować w Sandero reflektor lewy. Zastanawiam się czy da się go wymontować i później zamontować bez zdejmowania przedniego zderzaka. Może ktoś już przeprowadzał taką operację?
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2014-10-19, 11:06
Będziesz musiał zdjąć zderzak - co prawda tego nie robiłem, ale tak wynika z instrukcji montażowej Logana - czynności:
1. Demontaż atrapy przedniej.
2. Demontaż nadkola plastikowego.
3. Demontaż zderzaka.
4. Demontaż i wymiana reflektora.
P.S.
Tylko przy wymianie halogenów przeciwmgłowych obyłoby się bez zdejmowania zderzaka.
Ja wymieniałem, jak wiesz gdzie są śruby i masz dobre klucze to nie musisz nic ściągać, z tego co pamiętam (Sandero nie mam od 2lat), śrubę (2) można odkręcić od strony komory silnika
Ostatnio zmieniony przez czaju 2014-10-19, 18:16, w całości zmieniany 1 raz
Niestety, aby w Sandero wyjąć reflektor trzeba odkręcić zderzak. Dolną śrubę może można odkręcić bez demontażu zderzaka, co jest bardzo trudne i trzeba by mieć jakiś bardzo sprytny klucz (ja częściowo zdemontowałem nadkole), ale po odkręceniu, reflektora nie można wyjąć, ponieważ jego kołnierz zachodzi za zderzak i błotnik a nie ma na tyle luzu by wyszedł. Nie wiem jak się to udało Koledze Czaju.
Witam wszystkich, chciałbym wymontować przedni logotyp ten duży biały odblaskowy w Daci Duster III (628906394R), żeby zmienić kolor na czarny okleić lub pomalować, chcę uzyskać efekt całego czarnego gr;ila/atrapy. Białe paski okleiłem bez problemu folią i jest OK ale ze znaczkiem jest trochę kłopot... Czy ktoś może coś podpowiedzieć, żeby ułatwić robotę? Oczywiście można wymienić gril na oryginalny fabryczny czarny ale to koszt około 400 eur. 🤦🏻♂️ ( Auto jest jeszcze na gwarancji więc nie może być śladów inwazyjnej ingerencji jedynie kosmetyka...
Pozdrawiam.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3759 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-10, 08:45
A nie wsuniesz pod niego folii/papieru ochronnego żeby następnie prysnąć lakierem ? Zresztą on wchodzi na wcisk więc pewnie da się go ostrożnie wyciągnąć ze zderzaka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum