Marka: opel
Model: vectra c
Silnik: 3,2
Wysłany: 2025-02-10, 16:24 Dziwny hałas ok 120 kmh
Witam posiadam roboczego Logan 1 ekspres 1.5 dCi
Dźwięk tak jakbym przejeżdżał przez nierówności na jezdni autostradzie
Występuje przy około 120 km/h
Dudnienie Coś Ala niedokręcona osłona ( jest metalowa)
Niestety wszystko dokręcone
Ostatnio było u mechanika na wymianie opon i gum na drążku kierowniczym
Do 120 jest cisza
Co waszym zdaniem to może byc
Jestem poza granicą polski więc powrót do warsztatu na razie niemożliwy
Auto ma ok 210 tys przebiegu i ja nim zrobiłem już 140
Łożysko piasty? Jeśli walenie jest rytmiczne, to chyba dość prawdopodobna przyczyna. Ujawnia się przy wyższej prędkości, ponieważ jeszcze nie jest bardzo wyeksploatowane i przez jakiś dystans da radę.
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-02-13, 09:15
A te ciśnienie w kołach to nie za wysokie? Ja mam w DD3 2,2 atm. Zmierz przy zimnych oponach lub naładuj opony azotem. Ciśnienie pozostanie takie same nawet przy 120 km/h.
Wysłany: 2025-02-15, 06:21
paul7 napisał/a:
A te ciśnienie w kołach to nie za wysokie? Ja mam w DD3 2,2 atm. Zmierz przy zimnych oponach lub naładuj opony azotem. Ciśnienie pozostanie takie same nawet przy 120 km/h.
To jest roboczy wytwór daci
Przewozi ładunki 😃
Myślę o zmianie już bo dopadła go szczelinowa korozja
Mam go przeszło 7 lat
I wiecie co najlepsze moje auto
Ja pompuję azotem, ale tylko w 78%. Uważam, że mniej to za mało, ale więcej to też przesada.
Hahaha Podobno azot nie przenika przez gumę jak tlen, więc ciśnienie nie spada z czasem.
Z tego ktoś wysnuł teorię, że trzeba pompować powietrzem. Tlen ucieka, azot zostaje. Dopompować raz i drugi... W końcu w oponach będzie prawie sam azot pod właściwym ciśnieniem.
_________________ K4M - NOT tested on animals
Ostatnio zmieniony przez eplus 2025-02-15, 08:24, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2025-03-03, 13:44
Mała aktualizacja
Hałas się pogłębił
Ewidentnie dochodzi z okolicy skrzyni prawa strona pasażera
Gdy przyspieszam z gazem wciśniętym nie ma tego dźwięku, a gdy jadę z jednostajna prędkością są właśnie te stuki
Może to być półoś wewnętrzna?
Gdy wcisne sprzęgło to jest cisza
Da radę sprawdzić jeszcze czy to to o czym pisze, auto juz w kraju, mechanik zawalony na razie robota i dopiero na następny tydzień
Ostatnio zmieniony przez darkow1988 2025-03-03, 13:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum