Wysłany: 2025-04-10, 15:19 Wykorzystanie AC na naprawę szyby czołowej
Witam,
Na autostradzie kamień trafił w szybę w moim Sandero Stepway z 2024 r. Szyba pekła na całej długości od góry słupka A po stronie kierowcy do dołu słupka A po stronie pasażera.
Mam AC bez ochrony zniżek, bez osobnego ubezpieczenia szyb i nie potrafię wyczytać z OWU czy pierwsza likwidacja szkody nie spowoduje utraty zniżek.
Teraz za ubezpieczenie OC +AC w Ergo Hesti zapłaciłem 3500 zł.
Prawo jazdy mam 12 lat i to będzie moje pierwsze ewentualne skorzystanie z ubezpieczenia samochodu w życiu
Teraz pytanie do Was czy opłaca się korzystać z AC przy wymianie szyby ?
Ubezpieczenie po wymianie pewnie na następny rok będzie coś koło 4000 zł bo będą musieli sobie tą wymianę odbić.
Czy samemu zapłacić w ASO za jej wymianę ze swojej gotówki ?
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2025-04-11, 07:27 Re: Wykorzystanie AC na naprawę szyby czołowej
oktawian napisał/a:
Witam,
Na autostradzie kamień trafił w szybę w moim Sandero Stepway z 2024 r. Szyba pekła na całej długości od góry słupka A po stronie kierowcy do dołu słupka A po stronie pasażera.
Mam AC bez ochrony zniżek, bez osobnego ubezpieczenia szyb i nie potrafię wyczytać z OWU czy pierwsza likwidacja szkody nie spowoduje utraty zniżek.
Teraz za ubezpieczenie OC +AC w Ergo Hesti zapłaciłem 3500 zł.
Prawo jazdy mam 12 lat i to będzie moje pierwsze ewentualne skorzystanie z ubezpieczenia samochodu w życiu
Teraz pytanie do Was czy opłaca się korzystać z AC przy wymianie szyby ?
Ubezpieczenie po wymianie pewnie na następny rok będzie coś koło 4000 zł bo będą musieli sobie tą wymianę odbić.
Czy samemu zapłacić w ASO za jej wymianę ze swojej gotówki ?
Jeśli masz jedno auto i wzrost będzie nawet o te 500zł to i tak się opłaci, bo żadne ASO nie wymieni szyby za te 500zł, obawiam się że nawet koszt samej szyby to o wiele więcej niż 500
Jesteś z moich stron, więc spróbuj z Auto Eska Przeworsk, jak nie skorzystasz, to zorientujesz się cenowo. Dobre kilka lat temu za szybę przednią Duster z wymianą na poczekaniu płaciłem coś 360 zł. Polecam, fachowcy. Bez cyrografów, formalności, inspekcji likwidatora.
Dzięki za odpowiedzi. Po zastanowieniu i przeczytaniu Waszych opinii zgłosiłem szkodę z AC.
W sumie wstępny koszt wymiany w ASO ubezpieczyciel wyliczył na 2300 zł z kalibrowaniem czujników i nową szybą. Naprawa bezgotówkowa oddaje auto do wybranego przeze mnie serwisu z grupy Auto Spektrum i dostaje z powrotem naprawione . Zadzwonią jak będą mieli szybę i wtedy przywiozę auto na wymianę.
Dostanę kopię kosztorysu, zdjęcia mam to nawet jakbym sprzedawał za 5-6 lat samochód to potencjalny kupujący będzie miał komplet dokumentów potwierdzających wpisaną szkodę .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum