Wysłany: 2025-10-06, 05:59 Problem z kołem dwumasowym w Daci Jogger 1.0 TCE 110km.
Cześć, przymierzam się do kupna ww auta i zbieram informacje o ew. problemach. Jest bardzo mało informacji o tym silniku w polskiej infosferze, często jest utożsamiany z eco-g.
Przeglądając internety trafiłem na stronę chyba angielskiego forum, gdzie jest dość sporo wpisów o padającej dość szybko dwumasie, głównie w joggerach. Nawet po kilku kkm. w samochodach nowych, na gwarancji.
Czy miał ktoś z tym problem, słyszał o tym u nas?
Czyli jednak tak, niestety na tamtym forum pisali o rocznikach 2024/5, więc raczej nie poprawili. radzili również wyłączyć ss jako jedną z przyczyn obciążenia dwumasy.
Marka: Ford
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
Wysłany: 2025-11-17, 10:37
Tak ja miałem ten problem. Bzdura z tym wyłączaniem start/stop - ja od początku zakupu auta zawsze to wyłączałem, to nie jest przyczyna.
Problem pojawił się po 1 roku i kilkunastu tyś przebiegu. Objawiał się tak że przy uruchamianiu ciepłego silnika następował odgłos metalicznego haratnięcia jakbys traktor uruchamiał , ale tylko na ciepłym, na zimnym o dziwo nie było tego efektu. Według mnie wielu ludzi może nawet na to nie zwracać uwagi i jeździć z tą wadą.
ASO w ramach gwarancji wymieniło koło dwumasowe oraz sprzęgło.
Obstawiam że w joggerach montują koła dwumasowe z wadliwymi sprężynami które szybko pękają. Chociaż nie rozumiem dlaczego nie było efektu na zimnym silniku.
Moim zdaniem wiedzą o tej wadzie tylko się nie przyznają bo tak naprawdę to powinni zrobić wymianę wszystkim użytkownikom jako wada fabryczna, ale za drogo by ich to wyniosło i siedzą cicho.
Ostatnio zmieniony przez Hamal99 2025-11-17, 10:40, w całości zmieniany 2 razy
Czy piszesz o silniku 110 KM (konie mechaniczne) ???
arko napisał/a:
często jest utożsamiany z eco-g.
EcoG to 1.0 TCE 100/90 KM ma 3 cylindry i na 100% wtrysk pośredni.
Z tego co się orientuję (proszę poprawić, jak źle), to silnik 110 KM ma też 3 cylindry ale wtrysk bezpośredni. Coś jak ostatnie 1.2 TCE.
Także silnik ma większy moment obrotowy i może przez to szybciej pada dwumasa?
Pewnie jest tak jak pisze Hamal99.
Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 58 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2068 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-06-13, 20:43
Hamal99 napisał/a:
Tak ja miałem ten problem. Bzdura z tym wyłączaniem start/stop - ja od początku zakupu auta zawsze to wyłączałem, to nie jest przyczyna.
Problem pojawił się po 1 roku i kilkunastu tyś przebiegu. Objawiał się tak że przy uruchamianiu ciepłego silnika następował odgłos metalicznego haratnięcia jakbys traktor uruchamiał , ale tylko na ciepłym, na zimnym o dziwo nie było tego efektu. Według mnie wielu ludzi może nawet na to nie zwracać uwagi i jeździć z tą wadą.
ASO w ramach gwarancji wymieniło koło dwumasowe oraz sprzęgło.
Obstawiam że w joggerach montują koła dwumasowe z wadliwymi sprężynami które szybko pękają. Chociaż nie rozumiem dlaczego nie było efektu na zimnym silniku.
Moim zdaniem wiedzą o tej wadzie tylko się nie przyznają bo tak naprawdę to powinni zrobić wymianę wszystkim użytkownikom jako wada fabryczna, ale za drogo by ich to wyniosło i siedzą cicho.
Jestem wręcz pewien na 99% że ta przypadłość tz. Uszkodzone koło dwumasowe dosięgnęła i mnie a raczej mojego Joggera. O dziwo u mnie objawia się to głośnym chrobotanie z okolic skrzyni biegów ale występuje to tylko na zimnym silniku kiedy auto jest na tz ssaniu.Gdy motor złapie delikatnie temperaturę i obroty zaczynają się normować, chrobotanie całkowicie znika. Nagrałem sobie filmik i umówiłem się na 16 czerwca do ASO na weryfikację. Prawdopodobnie będę musiał zostawić im auto na noc bo na ciepłym silniku nic nie zdiagnozują. Mam nadzieję że podejdą do tematu z godnością i bez problemu usuną usterkę. Mój jogger na chwilę obecną ma prawie 16 tyś. km a chrobotanie zacząłem słyszeć z 1000km wcześniej.
Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 58 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2068 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-06-19, 21:05
MartinezTychy napisał/a:
dudu$, byłeś w ASO coś stwierdzili?
Okazało się że na szczęście to nie koło dwumasowe ale element, którego nie wymienią bo renault od X lat zlewa ten temat. Trzaski i chrobotanie u mnie w aucie spowodowane są... Cięgnem turbiny, czyli czymś co większość posiadaczy aut z tym silnikiem ma lub będzie miało. Zazwyczaj objawy te występują przy hamowaniu silnikiem alu ja tego u siebie nie zauważyłem. Patrzyłem jak u mnie sytuacja wygląda z tym cięgnem i faktycznie, jest luz od strony zimnej. ASO na początku zwalali że dźwięki u mnie spowodowane są brakiem jakiejś uszczelki przy poduszce skrzyni biegów, dołożyli ja ale nic to nie dało. Po moich rozmowach z technikiem z ASO, przyjrzeli się temu ciegnu i to to jest jego wina. Wgrali poprawiony soft ale i on nic nie dał. Kazali jeździc i tyle bo turbiny nie wymienią co jest jakaś paranoja. Auto z przebiegiem 16 tyś. km a ASO zlewa temat. Dlatego to już chyba będzie moje ostatnie auto z tego koncernu, już nie mam powoli siły aby walczyć z Usterkami praktycznie nowych aut, których ASO nie chce usuwać pomimo aktywnej gwarancji. To już jest pewne, po złocie Dacii w sierpniu, Jogger leci na sprzedaż. Chciałem wymienić go na Dustera/ Bigstera lub w marcu na Strikera, ale pójdę chyba w używana Toyotę aby mieć święty spokój. Mój sąsiad, tak zrobił. Miał Dustera z 2021 roku, którego kupił w salonie i po gwarancji postanowił go zmienić na używanego Hyundaia Tutsona i jest mega zadowolony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum