DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Błąd B274 (87) - co on oznacza?
Autor Wiadomość
aaa 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 3
Silnik: 1.0TCe 90KM
Rocznik: 2022
Wysłany: 2026-03-23, 08:00   Błąd B274 (87) - co on oznacza?

Dzień dobry,

w mojej Dacii Sandero Stepway 3 z 2022 roku, 1.0TCe 90KM, ostatnio, po zapaleniu silnika miałem choinkę lampek ("Rada przód skontroluj", "Skontrolu hamulec parking.", migała dioda przy przycisku elektrycznego ręcznego + aktywował się piszczyk, symbol hamulca postojowego na desce rozdzielczej, świecił żółty kluczyk, czerwony napis STOP). W związku z tym, że to nie pierwsza tego typu "wpadka" tego auta, wyczyściłem masy pod maską, złącza bezpieczników w skrzynce pod silnikiem (co ciekawe, jakiś przekaźnik był przyczepiony do obudowy na izolację...), łączenie kabla "+" ze skrzynką i alternatorem, a także naładowałem akumulator (wymieniałem go w grudniu ub. roku, a przy okazji zaaplikowałem kabel do złącza maski, żeby trwale wyłączyć S&S).

Po całym zdarzeniu został mi jeden błąd w sekcji "Sonar": B274 (87), odczytywany w aplikacji Car Scanner Pro. Ma on status "pending" i powraca chwilę po usunięciu. Auto wyposażone jest w czujniki cofania przód+tył, kamerę cofania oraz czujniki martwej strefy.

Wydaje mi się, że występowanie tego błędu nie jest powiązane z "choinką". Pod linkami wskazanymi na forum nie znajduję błędu B274 (suffix 87 dotyczy "Missing Message"). Jedynie na stronie dot. Mitsubishi udało mi się znaleźć takie oznaczenie, ale tam linkuje do wymiany modułu sonaru, ew. braku komunikacji z czujnikiem skrętu kierownicy - ten działa prawidłowo, bo po włączeniu biegu wstecznego pasy na ekranie reagują na skręt kierownicy prawidłowo.

Gemini podpowiada, że uszkodzeniu mogła ulec wiązka elektryczna w zderzaku lub sam przewód/ pin sygnału "LIN" w czujniku, sugerując, że B274 dotyczy prawego wewnętrznego czujnika na przednim zderzaku. Auto w zeszłym roku miało małą kolizję - w zasadzie tylko tablica rejestracyjna była wgięta, ale może to jest trop. Na próbę odłączyłem czujnik skrajny prawy i wyskoczył komunikat z grupy B27x, więc teoria może i jest prawdziwa.

Chciałem jednak zapytać Forumowiczów, czy macie może możliwość sprawdzenia owego błędu w dokumentacji serwisowej, żeby jednoznacznie potwierdzić jego przyczynę? Wolałbym się upewnić, zanim na bazie halucynacji AI rozbiorę pół auta (muszę zdjąć zderzak, bo nie dojdę do czujnika i wiązki od strony zakola, a dół również jest mocno zabudowany i sam pas między zderzakiem a osłoną silnika jest na nity pastikowe, albo wyjątkowo mocne kołki rozporowe).

Wszystkie czujniki "drgają" podczas nasłuchu stetoskopem, więc napięcie dochodzi, a co ciekawe, każdy reaguje na symulowanie zbliżającej się przeszkody. Może nie zawsze idealnie, ale ten system chyba po prostu tak działa.

Będę wdzięczny za pomoc/ sugestie.

Pozdrawiam
aaa

Odpowiedz do tematu