Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wysłany: 2007-11-11, 18:10 O abonamencie RTV słów kilka
Ponieważ mój znakomity polemizant - Jan z bliskiego mi grodu lubelskiego - uderza w polityczne tony i proroctwa nowe sprzedawać poczyna, więc i ja chcę umysł swój i innych przewietrzyć i zapytać szacowne grono, co sądzicie o pomyśle PO, aby abonament radiowo-telewizyjny zlikwidować.?
Dużo słucham radia w samochodzie, więc przysłuchuję się tej dyskusji ze szczerym zaciekawieniem. Mnie ten pomysł bliski jest od dawna, ale nie potrzeba mi Platformy, żeby za nim głosować. No ale skoro nikt wcześniej głośbno tego nie obwieścił, to i chwała im za to!
Już od kilku dni słyszę straszny rejwach dziennikarskiego bractwa przede wszystkim PR, ale i TVP po części, że tak nie można, że media publiczne mają swoją misję publiczną, że abonament taki czy inny istnieje w wielu krajach etc. etc. Przepaść ma nie tylko publiczne radio, telewizje regionalne, ale i orkiestry filcharmoniczne, i artyści, i teatr telewizyjny i Bóg wie, co jeszcze... Powiadają, że zamiast likwidować abonament (płaci go ok. 40% obywateli), powinno się poprawić jego ściągalność. Gdy jeden z zaproszonych do dyskusji gości, polityk z obozu obecnej koalicji zauważył, że my od kilkudziesięciu lat co i rusz nad tym pracujemy, robimy wielkie akcje, a efekty i tak mizerne, publiczny dziennikarzyna zawołał wręcz rozsierdzony, że może warto by wreszcie zaangażować do kontroli domowych policję i straż miejską...
I co wy na to, drodzy forumowicze spod znaku Dacii? Co powiecie dzielnicowemu, gdy pojutrze zapuka do waszych drzwi i poprosi o potwierdzenie opłaty abonamentu?
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2007-11-11, 18:26
Jakby tu rzec? Jestem gorącym zwolennikiem mediów publicznych, abonamentu i tzw "misji" społecznej mediów.
Z tym, że w ramach tego abonamentu w mediach publicznych widzieliśmy ostatnio (i nadal obserwujemy) posunięte do granic dziennikarskie kurewstwo.
Czyli: abonament TAK, dziennikarskie kurewstwo NIE!
Można też zadać pytanie co z tzw "społecznymi" nadawcami takimi jak TV Trwam i Rradio M? Korzystają oni obecnie z ogromych preferencji np przy przyznawaniu koncesji i częstotliwości.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Marka: Renault
Model: Thalia Alize
Silnik: 1,2 16V RED
Rocznik: 2007
Wysłany: 2007-11-12, 07:16
Będzie gorąco....
Ale oto moje zdanie:
Abonamentowi mówimy stanowcze NIE !
Przecież i tak doją z reklam więcej niż POLSAT i TVN - to niech się utrzymują.
A najlepiej zakodować i niech płacą Ci co chcą oglądać.
Inna propozycja (moja własna - autorska): Mamy w Polsce kilka milionów oglądaczy kablówek i platform - niech operatorzy dadzą tylko 30 groszy miesięcznie od każdego do budżetu i mamy finansowanie publicznych mediów.
Wysłany: 2007-11-12, 10:12 Re: O abonamencie RTV słów kilka
ZeneC napisał/a:
I co wy na to, drodzy forumowicze spod znaku Dacii? Co powiecie dzielnicowemu, gdy pojutrze zapuka do waszych drzwi i poprosi o potwierdzenie opłaty abonamentu?
NIKOGO NIE MA W DOMU...
Dla mnie tem abonament to farsa. Przecież wszyscy płacimy podatki. Idąc w tym kierunku powinno się płacić osobno na szkoły, osobno na policję, osobno na wojsko, osobno na straż pożarną, osobno na sejm i senat, osobno na... ,. Przecież praktycznie każdy ma w domu telewizor i radio, a neżeli nie to przaktycznie tylko tam, gdzie panuje już taka bieda, że potrzebna jest pomoc socjalna.
Pomysł, ze strażą miejską świetny, może powinni zakładać blokady na telewizory...
My też nie mamy TV i również nie z powodów finansowych. Tylko jak są ważne mecze reprezentacji, to odwiedzam rodziców :)
A abonamentu być nie powinno, tak samo jak i publicznej TV. Jak widać np. po Radiu Maryja i TV TRWAM - abstrahując od ich oceny - jest możliwe, aby zbudować stacje inne niż taka polsatowa komercyjna papka i utrzymujące się z dobrowolnych składek widzów i słuchaczy.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Ja abonament płacę bo oglądam.Wszyscy posiadacze kablówek i platworm satelitarnych nie powinn ponieważ już płacą . Abonametnt powinien za nich odprowadzić operator . I tym sposobem ściągalność abonamentu była na poziomie 90% i pewnie by staniał.
Wysłany: 2007-11-14, 09:05
Telewizja to oko szatana w domu.
Kurcze dawno temu, jak jeszcze byłem w liceum, słyszałem coś takiego na kazaniu w czasie rekolekcji. Potem było: "kiedyś oglądałem taki program w telewizji..." - salwa śmiechu - "tak... jakoś... przechodziłem i... niechcacy nasisnąłem guzik..." - kolejna salwa.
Wysłany: 2007-11-14, 10:00
Bracia i Siostry! Różni Szatani nadal są aktywni w ...TVP i PR.
Raczej podkreśliłbym że nie telewizja a radio M.....
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum