Wysłany: 2009-02-15, 21:10 Re: Czy ktoś już myślał aby z MCV zrobić samochód z kratką
dogberry! Nie rób tego. Jeśli kratka miała by być na stałe razem z blachą za 2-gim rzędem to popsujesz to co w MCV najlepsze: możliwości i pakowność. Jak widzę np. Fusiona z kratką to chce mi się wyć, przecież nim się nic nie przewiezie.
Jak na razie od płacenia/odliczania VATu udawało mi się jakoś wymigać, więc nigdy nie patrzyłem na to w ten sposób. Ale wyobraź sobie, że raz po raz będziesz chciał przewieźć coś większego. Nie będziesz się wtedy na kratkę wściekał?
Jeśli trwałość zamontowania sprowadza się do np 4 śrub, to nie widzę większego problemu...
Po drugie - niektórzy naprawę używają samochodów firmowych tylko do wyjazdów służbowych, a prywatnie jeżdżą czymś innym, bezkratkowym.
Z trzeciej strony - zależy gdzie ta kratka, nie? Dogberry nic na ten temat nie pisał - czy to jest obowiązkowe, żeby była zaraz za kierowcą? Dużo aut jeździ z taką symboliczną, normalnie za kanapą drugiego rzędu.
Od teraz bez przeszkód można odliczać podatek od samochodów o ładowności powyżej 500 kg. (...) Na liście samochodów
o ładowności powyżej 500 kg, oprócz modeli oczywistych, takich jak Citroen Berlingo czy Peugeot Partner, możemy znaleźć Chryslera Voyagera, BMW 5 kombi, Forda Mondeo kombi czy Porsche Cayenne.
Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-02-21, 07:38
No tak teoretycznie to prawda bo Polska przegrała "wojnę" o kratę w UE ale czy na pewno już weszła nowelizacja przepisów ? i można mieć spokojnie kratę za drugim rzędem siedzeń?.
Bo o ile wiem to o Vat mogą się ubiegać ci którzy byli posiadaczami takich aut i byli przez to pokrzywdzeni nie wiem jak ma się sprawa z nowymi użytkownikami którzy chcą przerobić auto na "ciężarowe".
Chyba najlepszym wyjściem jest podjechanie do okręgowej stacji diagnostycznej i spytanie się, w końcu to oni wydają homologację
Marka: Saab
Model: 9-3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2000 Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sty 2008 Posty: 40 Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-03-20, 13:28 MCV z kratką
W ofercie Skody jest już Octavia Tour Kombi z homologacją na 4 osoby i kratką. kupując na firmę - pełne odliczenie VAT od zakupu, paliwa, części itd. Inne firmy (np. Toyota) też raklamują się, że mają tego typu auta w ofercie (chyba unijna homologacja N1)
Co to daje??? Jak nietrudno policzyć - nowa skoda z silnikiem 1,6 jest za niecałe 50tys zł brutto, minus vat, a resztę w koszty. mikrofirmy mogą amortyzować całość od razu. Efkt, że aż "cenka" opada.
Czy pojawi się Dacia MCV z opcją "w kratkę"??? Jest to samochód idealny do tego typu funkcji. Nawet z krata ma masę miejsca na bagaż i ładunek.
Jeśli w ogóle występuje model z taką homologacją, to raczej nie przypuszczam, żeby były jakiekolwiek problemy - oczywiście pod warunkiem dokonania podobnych przeróbek i to zapewne przez uprawnioną firmę (vide MCV: 5 na 7? (TAK!)).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum