Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy pełnowartościowy kamper z Polski
Autor Wiadomość
Resident 

Marka: KIA
Model: cee'd_SW
Silnik: 1.6 DOHC CVVT 126KM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-03-15, 11:34   Pierwszy pełnowartościowy kamper z Polski

Neo-Traveller to, jak na razie, pierwszy pełnowartościowy kamper, który ma szansę urzeczywistnić marzenia rodzimych caravaningowców o posiadaniu kompaktowego pojazdu rodzinnego rodem z Polski.

http://moto.onet.pl/16033...html?node=20121

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-03-15, 14:17   

Ciekawa propozycja dla kogoś, kto dużo podróżuje. Miejsca jakby trochę mało - szczególnie dla większej rodziny.

Resident 

Wysłany: 2010-03-15, 15:37   

Tak się zastanawiam jakie zalety ma podróżowanie z własnym domem na kółkach (może być przyczepa) w porównaniu ze spaniem w motelach, domkach, pod namiotem? Przyczepa trochę kosztuje, nie ułatwia poruszania się po miastach, również wymaga cywilizacji (prąd, kanaliza, czysta woda)... Ktoś tu na forum ma zdjęcie Logana z przyczepą... może podzieli się doświadczeniem? :mrgreen:

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Wysłany: 2010-03-15, 16:57   

Kanalizacja - w cywilizowanych krajach są punkty opróżniania i czyszczenia zbiorników
Woda - zazwyczaj wozisz ją ze sobą w dużej butli
Prąd - hmm nie wiem czy jest aż tak niezmiernie potrzebny , jeśli już to jakiś agregacik zawsze można zabrać,
kuchenki są z reguły gazowe więc wystarczy butla z certyfikwoanym zaworem (nie musi być ta duża 11kg, są wersje turystyczne)

Zalety jakie mi przychodzą na myśl:
koszty (opłata na polu kepingowym na pewno będzie mniejsza niż nocleg dla kilku osób
wolność - sam decydujesz gdzie spędzisz czas, każdego dnia można być w innym miejscu

laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-03-15, 17:55   

Cytat:
jakie zalety ma podróżowanie z własnym domem na kółkach

Oczywiście wspomniana mobilność, ale równie ważne jest nastawienie: "małe, ciasne - ale WŁASNE" (;

(Chyba że sprzęt się wypożycza, ale nawet w takim przypadku można się przygotować i czuć lepiej niż w jakimś tam hotelu).

Podróżowanie z przyczepą (którą najczęściej trzeba jednak choć trochę rozstawić do wygodnego zamieszkania) jest inne od wyjazdu kamperem (gdzie zazwyczaj rozstawianie się jest bardziej opcjonalne).

Motel / hotel to oczywiście coś kompletnie innego - natomiast namiot to niemal to samo (choć oczywiście zawsze wymaga rozbicia "obozu").

Cenowo w miejscowościach wypoczynkowych "przyrodniczo" wychodzi rzeczywiście dość podobnie do domków czy hoteli, ale przy zwiedzaniu miast(eczek) i zabytków zazwyczaj jest nieco taniej.

Prąd właściwie zupełnie nie jest potrzebny, choć oczywiście przydatny, jak już jest.

Ogólnie - co kto lubi, niektórzy wypoczywają w najróżniejsze sposoby, także czasem w/z domkiem na kółkach.

Resident 

Wysłany: 2010-03-15, 18:10   

benny86 napisał/a:
Kanalizacja - w cywilizowanych krajach są punkty opróżniania i czyszczenia zbiorników

No własnie o to mi chodzi, że i tak od czasu do czasu trzeba udać sie do cywilizacji celem opróżnienia zbiornika z naszego WC. Na kempingach są takie udogodnienia. Ale jak i tak mamy rozkładać się na kampingu, to czemu nie wynająć tam domku (tudzież rozbić namiotu).

laisar 
Moderator

Wysłany: 2010-03-15, 18:35   

Nooo, wyjazd w dzicz na pół roku to i tak raczej dla twardzieli - a jak krótkookresowo, to wszystko jedno, namiot/przyczepa/kamper/domek/hotel. Po prostu - co kto lubi.

benny86 

Wysłany: 2010-03-15, 18:36   

A jeśli już chcesz być z dala od cywilizacji to za przeproszeniem jak chcesz wydalać resztki powstałe w procesie trawienia pokarmu? Pod drzewkiem? Sądzę że kemping jest "nieco" wygodniejszy a punkty oprózniania zbiorników są coraz cześciej przy stacjach benzynowych, przejściach granicznych, nie wspominając już o polach kempingowych. Wynajęcie domku jak już pisaliśmy jest mało "mobilne" a namiot zdecydowanie mniej wygodny i narażony na warunki atmosferyczne (czasami przed wyjazdem nie ma anwet zcasu go wysuszyć)

Resident 

Wysłany: 2010-03-16, 08:19   

Nie chcę wylewać pod drzewem i dlatego piszę, że nawet przyczepa wymaga infrastruktury, przy której jest również domek do wynajęcia czy ostatecznie namiot to rozbicia. Dlatego zastanawiam się po co wydawać 20-30 tyś. zł na przyczepę, albo jeszcze więcej na kampera. Zastanawiam się nad zaletami tych sposobów podróżowania. Dają one co prawda trochę większą niezależność ale tak na prawdę jak często zatrzymuje się człowiek gdzie nie ma nic i sprzęt w przyczepie jest wtedy przydatny?

Przyczepa/kamper:
- moje
- mogę stanąć gdzie chcę (o ile prawo na to pozwala) - ale nie nazbyt długo (opróżnianie pojemnika WC) i nie za często to się zdarza (chyba - zależy od preferencji wypoczynkowych)
- nie płacę za domek tylko za miejsce na placu... ale wywalam kupę kasy na przyczepę - taniej nie wyjdzie
- każdy dzień w innym miejscu - z domkiem to samo, przecież można wynająć na jedną noc

Myślę, że Europa trochę za mała jest, zbyt gęsta jest infrastruktura. W USA za to, to taki kamper to dobra rzecz. Ulice szerokie, parkingi wielkie, odległości też znacznie większe, więc i potrzeba spania "w polu" częściej się zdarza, a wtedy własny prysznic, kibelek, kuchenka są nieocenione.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2010-03-16, 10:55   

Będę pisał powoli, bo widzę Resident, że masz kłopoty ze zrozumieniem <;

Jakieś 99% rzeczy w życiu jest subiektywne - a sposób wypoczynku należy do grupy tych, które są wręcz subiektywne do kwadratu.

Rzeczy subiektywne są z założenia nieprzeliczalne na obiektywne wartości finansowe.

Zatem NIE MA i NIE MUSI być żadnych logicznych argumentów za jakąkolwiek jego formą wypoczynku.

Cała reszta to już szczegóły - jedni spędzają każdą wolną chwilę w trasie, bez mała mieszkając połowę życia w kamperze/przyczepie), drudzy jadą z pożyczoną raz na dwa lata, trzeci nawet nie patrzą na nic z kółkami.

Z czym Ty masz problem???
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-03-16, 10:58, w całości zmieniany 1 raz  

Resident 

Wysłany: 2010-03-16, 12:45   

Z niczym nie mam problemu. Chciałem podyskutować o "zadach i waletach" kupowania przyczepy kempingowej / kampera. Przecież napisaliście o paru zaletach z waszego punktu widzenia i o to chodzi. Ktoś widzi w czymś zaletę i coś jest dla niego ważne, a ktoś inny nie. Chciałem poznać punkt widzenia innych osób. A stwierdzenie "bo tak lubię" ucina każdą dyskusję. Ale już nie zamierzam kontynuować wątku. Gdyby ktoś jednak chciał jeszcze dopisać, jakie on widzi zalety z posiadania przyczepy, to zapraszam. :-) Chętnie przeczytam.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2010-03-16, 13:18   

Podawane przez Ciebie przykłady wyglądały po prostu na sugerowanie jakiejś obiektywnej bezsensowności karawaningu - gdy tymczasem wszystko sprowadza się właśnie jedynie do lubienia.

Bardzo się zatem cieszę, że teraz już to wiesz i nie masz z tym problemu (((;

psur 

Marka: Nissan
Model: NV200 Evalia
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2010-03-17, 12:05   

Też się wypowiem, chociaż nigdy nie miałem przyjemności podróżować z przyczepą czy tego typu samochodem. Mimo to łatwo można dostrzec obiektywne, logiczne zalety takiego domku na kółkach (poza subiektywnych urokiem, o którym pisał laisar).

Tak jak koledzy pisali - zatrzymujesz się kiedy i gdzie masz ochotę, sam wybierasz sobie miejscowość, pole kempingowe itp. Jak ktoś jedzie gdzieś dalej, to po drodze może sobie znaleźć jakieś miejsce i tam się zatrzymać na dzień odpoczynku. Napiszesz, że można wynająć domek czy pokój w hotelu, ale tak od ręki znaleźć domek nie zawsze jest łatwo - trzeba się nachodzić, a na jedną noc często niechętnie wynajmują domki. Kolejna sprawa - masz nielimitowany czas, nie musisz go z góry określać jak w przypadku kwatery. Napiszesz, że to wszystko daje ci też namiot, no ale on na pewno nie daje takiego komfortu jak przyczepa/samochód, szczególnie przy chłodzie czy deszczu i też oczywiście nie ma wc itp.

Trochę mnie ciągnie, żeby kiedyś jakąś przyczepę sobie sprawić, ale to jeszcze w nieco odleglejszej przyszłości... Poza tym mam taką obserwację, że w Polsce kempingów, to chyba raczej ubywa niż przybywa. To się wiąże chyba z tym, że jest sporo kwater i ludzi na nie stać, więc zainteresowanie namiotami itp. jest coraz mniejsze. Robimy się coraz bardziej wygodni.

www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce

benny86 

Wysłany: 2010-03-17, 12:22   

No tak, ale z drugiej strony ludzie szukają coraz bardziej niestandardowych form wypoczynku, bo pójść do iura turystycznego czy znależc ofertę w internecie, zapłacić i pojechać w wyznaczone miejsce to żadna sztuka, a coraz więcej ludzi chce się oderwać od codziennej rzeczywistości podczas urlopu i spędzić go trochę inaczej. Mamy nawet dobrego producenta przyczep - Niewiadów - ale zdecydowaną większość produkcji sprzedaje na eksport. Z kolei polscy amatorzy karawaningu sprowadzają przyczepy (lub domki holenderskie) z zachodniej europy

laisar 
Moderator

Wysłany: 2010-03-17, 12:30   

Jak ktoś chce po prostu sprawdzić jak to jest, albo jeździć tylko od czasu do czasu, to przyczepę lub kampera można po prostu wynająć. Co prawda faktycznie jest to niezbyt tanie (zwłaszcza w PL) - ale z drugiej strony także nie jakoś kosmicznie drogie... (: Na pewno jest za to warte wypróbowania!

Odpowiedz do tematu