Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Domykanie szyb
Autor Wiadomość
wieza 



Marka: Dacia
Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 11 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 1919
Skąd: ŁÓDŹ
Wysłany: 2010-05-24, 21:58   Domykanie szyb

Witam mam zamontowanie domykanie automatyczne szyb.
Domykaja sie z alarmu i z kluczyka :)
druga rzecz to ryglowanie drzwi po przekroczeniu 35km/h
oraz trzecia to gasniecie swiatla na poodsufitce po 10s a nie jak bylo po 30s

Przedstawiam pare fotek z montazy jak szanowny kolega JACKTHENIGHT sie nameczyl:)
i jak to dziala :)

Jeszcze raz serdecznie dzieki J.

a tak sie domykaja :)
http://www.youtube.com/watch?v=EpWmm1Avrm0

domykanie1.JPG
Plik ściągnięto 877 raz(y) 49,6 KB

domykanie1 (1).JPG
Plik ściągnięto 912 raz(y) 56,81 KB

domykanie1 (2).JPG
Plik ściągnięto 777 raz(y) 47,87 KB

domykanie1 (3).JPG
Plik ściągnięto 830 raz(y) 57,04 KB

_________________
Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
 
El Diablo 


Marka: Renault
Model: Scenic
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
Wersja: [Inna]
Wiek: 37
Dołączył: 19 Maj 2009
Posty: 54
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-24, 22:06   

Ńo bardzo ładnie.Rozumiem, że koledze jakoś się odwdzięczyłeś? :lol:
Pieknie.
 
wieza 



Marka: Dacia
Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 11 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 1919
Skąd: ŁÓDŹ
  Wysłany: 2010-05-24, 22:12   

no jasne :) teraz w skrocie olewam juz szyby i sie nie martwie ze zapomne
_________________
Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-24, 22:50   

Efekt domykania szyb tak mi się spodobał, że sam również u siebie założę domykacze szyb - bardzo przydatna sprawa - szczególnie w naszych Daciach, gdzie żeby domknąć szybę to trzeba włożyć kluczyk, przekręcić na zapłon i dopiero można zamknąć szybę - co nie raz mnie lekko denerwowało.
_________________

 
tomi 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 3 razy
Wiek: 54
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 315
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-25, 09:23   

A jaki jest kosz układu do domykania szyb, i gdzie kupiłeś?
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-25, 09:33   

Koszt modułu domykania 2 szyb to 49 zł
Koszt modułu domykania 4 szyb to 59 zł

Kupiony od www.stig.pl - firma z Łodzi
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-05-25, 09:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
tomi 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 3 razy
Wiek: 54
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 315
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-25, 09:44   

Dzięki, jakbym miał problemy z montażem to się odezwę.
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-25, 10:08   

Nie ma problemu, jak coś to pisz śmiało.
_________________

 
Mikele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 521
Skąd: Gibraltar
Wysłany: 2010-05-25, 15:05   

Świetna sprawa !

Ja mam tylko jedno pytanie - czy te układy są wyposażone w opcję cofania szyby w przypadku natrafienia na przeszkodę podczas domykania ? Z racji "mania" dzieci brak cofania szyb napawa mnie zawsze delikatnym lękiem, ilekroć zostają same w aucie... ;-)
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-25, 15:27   

Te moduły są wyposażone w układ przeciążeniowy, jeśli trafią na opór jak np. ręka to się zatrzymują, ale nie cofają.
Jeśli chodzi o dzieci, to można układ podłączyć tak, aby tylko włączenie alarmu domykało szyby - wtedy nawet jak dzieci zostaną same w aucie to nie będą w stanie aktywować domykania szyb.
U kolegi wieza podłączyłem aktywowanie szyb pod zamykanie drzwi, więc mogłoby się tak zdarzyć, że dzieci pozostawione same w aucie nacisną przycisk zamykania drzwi na konsoli środkowej i tym samym aktywują domykanie szyb - dlatego lepiej podłączyć aktywacje modułu domykania pod alarm, czyli tylko wciśniecie uzbrajania alarmu z pilota aktywuje domykanie szyb - co jest już wystarczającym zabezpieczeniem przed dziećmi.
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-05-25, 15:39, w całości zmieniany 4 razy  
 
krakry1 



Marka: Dacia / VW
Model: Sandero / Up
Silnik: 1,5 dCi 85KM/60 KM
Rocznik: 2010 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 54
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1880
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-05-25, 15:50   

Bardzo fajne to domykanie szyb - ale co z gwarancją. I jak to się dokładnie robi?
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-25, 17:59   

No gwarancja jest dalej, taki moduł niczego uszkodzić nie może - to tak jak montaż radia czy CB radia.
_________________

 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-28, 20:47   

krakry1 napisał/a:
I jak to się dokładnie robi?


Niedługo, a dokładnie w czwartek będę zakładał u siebie moduł domykania 4 szyb - porobię zdjęcia i szczegółowy opis montażu aby każdy nawet laik w elektryce mógł sobie w DACII podłączyć taki moduł domykania szyb bez jakikolwiek problemów - taki
HOW IT`S MADE :)
_________________

 
tomi 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 3 razy
Wiek: 54
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 315
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-30, 11:36   

A można by Ci towarzyszyć przy montażu, może też bym od razu zamontował?
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-30, 12:04   

tomi napisał/a:
A można by Ci towarzyszyć przy montażu, może też bym od razu zamontował?


Oczywiście, że można. Odezwij się na priv, to dogadamy szczegóły.
_________________

 
krakry1 



Marka: Dacia / VW
Model: Sandero / Up
Silnik: 1,5 dCi 85KM/60 KM
Rocznik: 2010 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 54
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1880
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-05-30, 13:02   

jackthenight napisał/a:


Niedługo, a dokładnie w czwartek będę zakładał u siebie moduł domykania 4 szyb - porobię zdjęcia i szczegółowy opis montażu aby każdy nawet laik w elektryce mógł sobie w DACII podłączyć taki moduł domykania szyb bez jakikolwiek problemów - taki
HOW IT`S MADE :)


Z niecierpliwością będę czekał na Twoje zdjęcia i podpowiedzi - bo też przymierzam się do tego modułu. Jak wszystko będzie jasne to postaram się zrobić to sam - jak nie w ostateczności podjadę do elekrtomechanika.
 
tomi 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 3 razy
Wiek: 54
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 315
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-30, 20:01   

jackthenight napisał/a:
tomi napisał/a:
A można by Ci towarzyszyć przy montażu, może też bym od razu zamontował?


Oczywiście, że można. Odezwij się na priv, to dogadamy szczegóły.

Puściłem maila.
 
kajos32 



Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.5dci
Wersja: Laureate
Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 89
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-01, 12:03   

Witam,

Czy wskazany moduł można podpiąć tylko pod centralny zamek?
 
Beckie 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 2072
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-06-01, 12:06   

A jak byś to inaczej widział? Masz jakiś pomysł?
_________________
 
kajos32 



Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.5dci
Wersja: Laureate
Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 89
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-01, 12:08   

Można wpiąć się w centralkę alarmu.
 
Beckie 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 2072
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-06-01, 12:11   

Jakoś inaczej niż
jackthenight napisał/a:
U kolegi wieza podłączyłem aktywowanie szyb pod zamykanie drzwi, więc mogłoby się tak zdarzyć, że dzieci pozostawione same w aucie nacisną przycisk zamykania drzwi na konsoli środkowej i tym samym aktywują domykanie szyb - dlatego lepiej podłączyć aktywacje modułu domykania pod alarm, czyli tylko wciśniecie uzbrajania alarmu z pilota aktywuje domykanie szyb - co jest już wystarczającym zabezpieczeniem przed dziećmi.
:?:
_________________
 
kajos32 



Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.5dci
Wersja: Laureate
Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 89
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-01, 12:16   

A dziękuje już wszystko jasne. ;-)
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-06-01, 17:40   

Ogólnie moduły domykania szyb są bardzo uniwersalne, czyli można aktywować domykanie szyb poprzez podanie plusa lub minusa.
U kolegi wieży podłączyłem aktywowanie pod przewód ryglowania drzwi - czyli zasilanie siłownika przy zamykaniu - czyli aktywacja za pomocą plusa.

Ale również można podać minus (oczywiście na inny kabel w module domykania) z alarmu z sygnału, który ma zamykać drzwi. W naszych alarmach "Cobra", zamykanie odbywa się za pomocą minusa podawanego na komputer UCH (dokładnie pin 17 - kostka brązowa)
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-06-01, 18:56, w całości zmieniany 4 razy  
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-06-03, 22:36   

No już jestem po montażu modułu domykania 4 szyb.

Filmik działania domykacza szyb :


Zajęło mi to dobre 5 godzin, z uwagi na dokładność montażu - wiązki kabli owijałem taśmą, przewody były lutowane zakończone koszulką termokurczliwą, wiązki kabli prowadziłem wraz z wiązkami fabrycznymi.

Najpierw zdejmujemy matę pod deską, nad pedałami :




Odłączamy klemę ujemną z akumulatora.
Montaż zaczynamy od umiejscowienia modułu. Ja wybrałem lewy przedni słupek, tuż pod UCH przy dźwigni otwierania maski. Jest to dobre miejsce, pod wykładziną- moduł przyklejamy do wygłuszenia (stopka na lewą nogę jest niżej i bardziej po prawej stronie, także nie przeszkadza ten moduł kiedy odstawiamy nogę na stopkę).
Odrazu podłączamy wtyczki do modułu.
Obydwie wtyczki mają po jednym czerwonym kablu - łączymy je ze sobą - ja kabel cieńszy czerwony dolutowałem do wsuwki bezpiecznika grubszego czerwonego kabla.
Cienki czerwony to zasilanie elektroniki modułu domykania szyb.
Gruby czerwony to zasilanie silniczków elektrycznych szyb






Następnie rozdzielamy przewody :

pomarańczowo-biały, pomarańczowo-czarny, brązowo-biały, brązowo-czarny owijamy taśmą izolacyjną (zrobi się większy porządek, dodatkowa ochrona kabli) i ta wiązka pójdzie górą do środkowej konsoli.






Następna wiązka kabli pójdzie dołem, przy lewym progu :

Kabel szaro-biały, szaro-czarny, zielono-biały, zielono-czarny.



Doprowadzamy ją do wtyczki R2 :



I ostatnia wiązka zasilająca :

Kabel Czerwony, czarny, pomarańczowy, biały.
Te kable prowadzimy do wtyczek UCH :

Kabel czarny od modułu łączymy do kabla czarnego pin A1 wtyczka P1



Kabel biały od modułu domykania szyb łączymy z kablem żółtym Pin A5 wtyczka P1

Kabel czerwony (zasilanie modułu domykania) łączymy do kabla czerwonego pin B3 wtyczka P1

Natomiast pomarańczowy (sygnał wyzwalania) podłączamy do wtyczki brązowej pin A17 wtyczka EH1
Podłączenie tego kabla można wykonać z diodą lub bez.
Ja podłączyłem z diodą w ten sposób, że kabel pomarańczowy od modułu oraz kabel zamykania drzwi od alarmu są połączone razem do diody a następnie do kabla pomarańczowego pin A17.
Wtedy tylko włączenie alarmu uruchamia domykanie szyb.
Gdyby podłączyć bez diody, to włączenie alarmu, oraz zamknięcie drzwi z konsoli uruchamia domykani szyb.
Oczywiście w obu przypadkach domykanie szyb działa tylko wtedy kiedy wyłączony jest zapłon (zegary nie są włączone)



Wtyczka brązowa i zielona są umiejscowione we wtyczce czarnej i podłączone do UCH.
Oznaczenie tej wtyczki czarnej to : EH1



Wyżej obrazowo UCH i podłączenie kabli z modułu domykania szyb do wtyczek UCH.

Teraz podłączamy szyby przednie, czyli :





Tniemy teraz kable zielony przy przełączniku kierowcy, oraz pomarańczowy przy przełączniku podnoszeni/opuszczania szyby pasażera.



Do kabla zielonego od strony przełącznika kierowcy dolutowujemy kabel pomarańczowo-czarny, natomiast do drugiej części kabla zielonego (tego od strony silniczka) dolutowujemy kabel pomarańczowo-biały.



Analogicznie robimy przy przełączniku prawym :



A następnie lutujemy. Brązowo-czarny od strony przełącznika, a brązowo-biały od strony silniczka szyby.

Kable wszystkie izolujemy.


I zaczynamy podłączać tylne szyby.



We wtyczce R2 interesują nas kable :

Zielony - jest to plus podnoszenia szyby tylnej lewej
Łososiowy - jest to plus podnoszenia szyby tylnej prawej




Tniemy kable zielony i łososiowy i podłączamy analogicznie jak w przypadku szyb przednich :







WAŻNE
I aby było wszystko tak jak trzeba, należy jeszcze zrobić to :
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=61472#61472


I to wszystko - pozostaje sprawdzić czy działa :)

Podaje jeszcze schemat podłączenia modułu domykania 4 szyb :






Kabla żółtego nie używamy.
Kabla niebieskiego nie podłączamy,
ponieważ podłączamy kabel pomarańczowy (masa sygnałem wyzwolenia )
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-10-07, 20:52, w całości zmieniany 5 razy  
 
Blade 


Marka: Dacia
Model: Sandero SL Black Line
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2010
Wiek: 35
Dołączył: 31 Mar 2010
Posty: 48
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-06-03, 23:04   

Rozumiem, że to tak jest zrobione że szyby zamykają się każda po kolei a nie wszystkie razem? Ogólnie fajna sprawa ten moduł :-) I gratuluję umiejętności i wytrwałości :-)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne