Wysłany: 2010-07-31, 18:04 Wrazenia z jazdy probnej - Dacia Sandero 1,4 75KM
Witam. Odbylem wczoraj jazde probna Dacia Sandero 1,4 75KM. Powiem tak:
Atrakcyjny wyglad z zewnatrz. Przedni zderzak i reflektory robia niezle wrazenie [a co dopiero w Stepway'u!]. Ladny oplywowy ksztalt z tylu.
Bagaznik szalu nie robi-ok 300litrow pojemnosci, wiec sadze ze w sam raz jak na tej klasy samochod.
Silnik pracuje raczej glosno, ciezko ocenic ten halas-ani to rajdowka, ani tez jakis strasznie dokuczliwy dla ucha.
Za kierownica siedzi sie tak sobie-fotel jest wyprofilowany slabo-czuc na zakretach i przy wiekszych predkosciach. Mam 182 wzrostu, ale sufitu nie zahaczalem:) 2jka pasazerow z tylu twierdzila, ze jedzie sie poprawnie, nie narzekali na pewno [sa mojego wzrostu].
Samochod pokowuje nierownosci bardzo poprawnie. Jest dosyc miekko, nie czuc trzaskow, nie buja. Jechalem 100km/h maxymalnie i jechalo sie dobrze, calkiem znosnie jezeli chodzi o halas. Jechalo nas 4 osoby, silnik slabiutki, wiec trzeba bylo pilowac dosc mocno silnik, zeby sie bujnal-4-5tys RPM. Przyspieszenie dosyc poprawne, aczkolwiek ciezko ocenic-4 osoby i slaby silnik robia swoje. Sadze, ze jednak silnik 1,6 to minimum do tego samochodu.
I to tyle jezeli chodzi o plusy. Pora na najgorsze- a niesety sa to rzeczy baaaardzo znaczace.
Belka po lewej stronie kierowcy-za cos takiego ten samochod nie powinien byc w ogole dopuszczony do jazdy [Pozycja fotela byla ustawiona 'normalnie', bez zadnego rozwalania sie do tylu czy wsuwania maxymalnie pod szybe z przodu]. Gdy doszlo do skrecania w prawo, odwrocilem sie, zeby zobaczyc czy cos nie jedzie z lewej. I co? I szok.....jedyne co widzialem to ta belka. No po prostu szok!!! Jezdzilem Cordoba I, Ibiza III, Polonezem, Seicento [obecnie], Astra II i czegos takiego nie zauwazylem w zadnej pozycji fotela [ a jezdze roznie].
Deska rozdzielcza - no po prostu masakra. Nie wiem ile kosztuje montaz, ale dolozylbym 1-2tys na modelu na miejscu producenta, bo to co tam jest to zenada maxymalna. Juz ladniejsza w polonezie byla!! Na to sie nie da patrzec nawet! Te przyciski to jak od kuchenki normalnie... Sama kierownica i jej wyglad...po prostu no comment.
PS. otwieranie szyb po srodku-to jakis zart?! Brak schowkow bocznych w drzwiach?! I jeszcze ta dzwignia zmiany biegow-wyglada jak...fuuuuj. W ogole dziwnie sie biegi zmienia-wole mniejsze/krotsze dzwignie. Zegary, natomiast, wygladaja ladnie, prosto i nieskomplikowanie, ale ladnie.
Myslalem dosc powaznie nad kupnem Stepway'a. Za 37tys+lpg za 3tys. Ale po tym co zobaczylem, stwierdzam, ze musze sie POWAZNIE zastanowic. Samochod z zewnatrz prezentuje sie pieknie, ale co z tego jak ja bede korzystal ze srodka, ktory zajezdza naprawde ostra tandeta. Spodziewalem sie poprawnosci ala Polonez albo Seicento, a to co jest w Dacii to zenada jednym slowem [musza lifting zrobic, musza!].
Nie czulem zadnej frajdy podczas jazdy-bylo po prostu poprawnie. Jezeli to komus nie przeszkadza to jednak samochod wart polecenia!!
Moze ja po prostu musze sie przemoc?! Wyglad zewnetrzny jest po prostu BOSKI!!! Gdy dodamy sprawdzony silnik produkowany od 20lat, tani serwis, czesci i koszty eksploatacji to zdecydowanie polecam.
Na koniec mala ciekawostka. Dzisiaj na TVN Turbo testowali Dustera. Prowadzacy na koniec powiedzial ciekawa rzecz na temat Dacii: "U kobiety nie zwraca sie uwagi na smukla sylwetke, piekny usmiech i w ogole urode. Najwazniejsze jest to co ma w srodku. Niestety z Dacia jest zupelnie odwrotnie". Przylaczam sie do opinii (poki co), gdyz licze jednak na lifting.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum