Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 01:07
"Tanie plastiki"
Autor Wiadomość
Andrzej 

Marka: Dacia Logan
Model: MCV 7os.
Silnik: dci 85
Rocznik: 11.2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2007-12-25, 11:59   "Tanie plastiki"

Niedawno założyłem Drakulce radio. Oczywiście nie mam garażu ani nic takiego, gdzie możnaby schować samochód i trochę go ogrzać.
Tak więc temperatura na dworze -5°C, a te tanie i kiepskiej jakości plastiki dalej pozostają elastyczne. Nie było problemów z demontażem ani osłon głośników ani tego czarnego czegoś, co nazywają w instrukcji schowkiem, a w praktyce zasłania dziurę na radio. Przyczepić się można jedynie do tego, że to co w aucie normalnie pozostaje niewidoczne jest gorzej wykonane od tego, co widać - ale to standard chyba ogólnoświatowy... - w zasadzie chodzi o nieusuniete nadlewy po formie, które samamu musiałem usunąć nożykiem aby móc zainstalować półkieszeń od radia, no i jeszcze śruby od osłon głośników w przednich drzwiach [w tylnych były głośniki...] tak dokręcone, że wsicnęły się, a raczej chyba wtopiły w plastikową osłonę na głośnik i przy wykręcaniu uszkodziły te blaszki [nie wiem jak je nazwać...], w które były wkręcone, ale na szczęście dało się je odratować.

Tak przy okazji, zauważyłem, ze drzwi są od wewnątrz obsikane jakimś zabezpieczeniem antykorozyjnym! [taki rumuński FLUIDOL - czy coś w tym rodzaju].
Więc jeżeli chodzi o jakość tych, dominujących w aucie, plastików to są one bardzo dobrej jakości, tylko ich wygląd, a właściwie faktura mogłaby być inna - czyli mniej siermiężna -, ale to już kwestia gustu.

KaS602 

Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2007-12-25, 12:40   

To nie kwestia gustu tylko nastawienia do marki... (IMHO).

Wystarczy spojrzec na deske rozdzielcza tak zachwalanej Fabiedy (poprzedniej wersji)... Czarne polacie rownie twardego i taniego plastiku jak w Loganie, tylko wyglada jak jednolity blok tworzywa zaprojektowany od linijki i ocisany heblem... A nie, przepraszam, to niemiecka ergonomia i solidnosc wykonania... ;-)

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2007-12-25, 17:39   Re: "Tanie plastiki"

Andrzej napisał/a:

Tak przy okazji, zauważyłem, ze drzwi są od wewnątrz obsikane jakimś zabezpieczeniem antykorozyjnym! [taki rumuński FLUIDOL - czy coś w tym rodzaju].

Tak Kolego, to "coś" całe lato wypływało mojej cygance z otworów drzwi i otworów podłużnic. Nie narzekam. Przeciwnie jest to jakiś tam dowód na, tak zachwalane, zabezpieczenie antykorozyjne samochodu.

Na wiosnę zrobię kontrolę podwozia i sam prysnę w profile i kieszenie preparat atykorozyjny.
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

Pablo78 

Marka: Dacia
Model: Logan Sedan; 1310
Silnik: 1.5 dci 90 KM; 1.3
Rocznik: grudzień 2015; 1983
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2007-12-25, 21:08   

kas602 napisał/a:
... A nie, przepraszam, to niemiecka ergonomia i solidnosc wykonania...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2007-12-27, 15:52   

Cześć,
Dzisiaj podrzuciłem Loganem kolegę który swego czasu w lokanym radiu prowadził program motoryzacyjny. Od słowa do słowa i okazało się, że jeździł ...Loganem. Zrobiłem więc z nim po drodze mały wywiad i....wiem co motożurnalistów gryzie (mniam! :mrgreen: ) Pomijając osobników skrajnie tendencyjnych i fanatyków Das Auto ;-)
Otóż , rzeczony kolega miał jak najbardziej pozytwne wrażenia z"testowej jazdy" natmiast nie dawało mu spokoju, że tak kawał auta może być wykończony w środku jak "dół klasy B" (tanie plastiki-zamiast skóry i mahoniu :lol: ). Co więcej, spokoju nie dawało mu również to, że tak duże auto kosztuje tak niewiele ("dali tam NA PEWNO najgorsze mat. konstrukcyjne bo jakoś cene zbić trzeba, 10 lat tym nie pojeździsz...")

Znaczy się, co to ma znaczyć? Otóż, tuszę iż, gdyby Logan był wielkości np. Fabiedy to wszystko byłoby OK. Wielu Logan się nie mieści w głowie :shock:

Andrzej 

Wysłany: 2007-12-27, 16:35   

piotrres napisał/a:
("dali tam NA PEWNO najgorsze mat. konstrukcyjne bo jakoś cene zbić trzeba, 10 lat tym nie pojeździsz...")

Ciekawe spostrzeżenie. Tylko czemu nasze Polonezy i maluszki potrafiły dłużej wytrzymać? Mój np. 18lat - parkowany pod chmurką...
Ale prawdą jest, że o blachy trochę się boję...

piotrres 

Wysłany: 2007-12-27, 18:50   

Andrzeju,
Mój Poldek "Caro" zaczął objawiać pierwsze widoczne objawy korozji po ca. 8 latach.
i to bynajmniej nie na powierzchniach zewnętrznych.
A co do "twardych plastików" to mój znajomy fanatyk "zielonej strzały z pióropuszem"(oni tak maja ;-) ) też Piotrek z resztą, chemik od plastików, oznajmił mi, że "te twarde plastiki w Loganie to b. niedobrze bo są mało podatne, mocowania sie wyrobią w czasie współpracy z blacharką i będzie ci auto pomyslunek skrzypem niczym wóz drabiniasty turbowało" -cyt. z pamieci :lol:
A co do mojego kol. żurnalisty to majaczył cos, że brak tutaj effffiektownych przetłoczeń na karoserii. Tu się akurat prawie zgadzam. Vide: Sandero

Choć, z drugiej strony taki na przykład pojazd spod znaku błyskawicy ("Blitz") czyli poprzednia Astra sedan? Mozna napisać to samo, a Loganka wygląda przy niej rasowo (choć niearyjsko :-D ) Wiem bo "u mnie" na parkingu jest dosc pospolita
BTW. Właściciel pewnej astry dopytywał się mnie o to jak się loganka sprawuje bo na najnowszą edycję swego wehikułu nie będzie sobie mógł raczej pozwolić ("poszaleli z kosztami")

Andrzej 

Wysłany: 2007-12-27, 19:20   

Tylko, że te plastiki wcale nie są takie twarde - a wręcz przeciwnie, elastyczne.

piotrres 

Wysłany: 2007-12-27, 19:31   

Andrzej napisał/a:
Tylko, że te plastiki wcale nie są takie twarde - a wręcz przeciwnie, elastyczne.

wiem sprawdziłem organoleptycznie :-D
To twarde wrażenie robi gł."kamienna" faktura, chać wygląda to lepiej niż "miękka faktura" w Thalii czy Scenicu (oba. Alize) gdzie ta miękkość po przybrudzeniu w wygląda raczej obleśnie

GeRRaD 

Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wysłany: 2007-12-27, 20:51   

A mnie tam niestety :lol: podobają się miękkie plastiki o gładkiej fakturze i myślę że może Sandero a póżniej Logan II pokażą coś nowego w tej materii :-D

Gregosa 

Marka: dacia
Model: logan MCV
Silnik: dCi
Rocznik: '07
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2007-12-27, 21:58   

Podwożona przez mnie znajoma - notabene rozsądna kobieta w sile wieku - pierwsze co zrobiła po zajęciu fotela pasażera, to postukała teatralnie paznokciami po desce rozdzielczej i rzekła stanowczym głosem: "podstawowy model". :-D Piotrres, to sytuacja analogiczna do tej z twoim 6-cio letnim przekaźnikiem głosu rodziców. Dam sobie głowę obciąć, że była tubą swojego męża. A co tam :lol:
Komu bardzo przeszkadzają te plastiki, polecam obszyć kierownicę skórą. Serio.

GeRRaD 

Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wysłany: 2007-12-27, 22:34   

Gregosa napisał/a:

Mam obszytą i również polecam ten patent 8-) jednak problem leży moim zdaniem nie w materiale kierownicy a w fakturze materiału z którego zbudowano deskę rodzielczą :-(
A to obszyć skórą już ciężko :lol:

Pablo78 

Wysłany: 2007-12-27, 22:35   

piotrres napisał/a:
A co do mojego kol. żurnalisty to majaczył cos, że brak tutaj effffiektownych przetłoczeń na karoserii. Tu się akurat prawie zgadzam. Vide: Sandero

No ale również dzięki temu blachy można taniej tłoczyć, co wpływa na cene :-)

Gregosa 

Wysłany: 2007-12-27, 22:42   

GeRRaD napisał/a:
problem leży moim zdaniem nie w materiale kierownicy a w fakturze materiału z którego zbudowano deskę rodzielczą :-(

To jasne, ale żadnego innego elementu deski rozdzielczej - poza kierownicą - nie macam zbyt często :-P

piotrres 

Wysłany: 2007-12-28, 00:59   

GeRRaD napisał/a:
Gregosa napisał/a:

Mam obszytą i również polecam ten patent 8-) jednak problem leży moim zdaniem nie w materiale kierownicy a w fakturze materiału z którego zbudowano deskę rodzielczą :-(
A to obszyć skórą już ciężko :lol:

Cóż, gusta i guścuki są różne: jak obiłe kólko skórą, i stwierdziłem, ze mi lepiej w łapach leży, to kol. Małzonka stwierdziła, że jej jest właśnie gorzej i wolała ten plastik, i teraz kieriwnica jest za gruba i..... :-D NIe kazdemu dogodzisz. Ostatecznie przyzwyczaiła się.
A co dodeski rozdzielczej i jej faktury, to można w ostateczności okleić futerkiem :mrgreen: :lol:
I pomyśleć, że i na innych autoforach taki żart przyjęty byłby ze św.oburzeniem

psur 

Marka: Nissan
Model: NV200 Evalia
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2007-12-28, 09:34   

Cytat:
Podwożona przez mnie znajoma - notabene rozsądna kobieta w sile wieku - pierwsze co zrobiła po zajęciu fotela pasażera, to postukała teatralnie paznokciami po desce rozdzielczej i rzekła stanowczym głosem: "podstawowy model"

Albo bardzo dobra znajoma i może sobie pozwolić albo bardzo źle wychowana kobita.

Ludzie się przytulają do tych plastików czy co? Ja tam nie widzę żadnego problemu...

www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce

dmas 

Model: Logan MCV Laureate 7 os.
Silnik: 1,6 MPI (87)
Wysłany: 2007-12-28, 10:01   

Gregosa napisał/a:
postukała teatralnie paznokciami po desce rozdzielczej i rzekła stanowczym głosem: "podstawowy model

no to sie koledze dostalo...

Pablo78 

Wysłany: 2007-12-28, 14:11   

psur napisał/a:
Ludzie się przytulają do tych plastików czy co?

Pewnie tylko kobietki... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

piotrres 

Wysłany: 2007-12-28, 18:38   

Są w narodzie autofile..... :evil:

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"

waski 

Model: Logan - Laureate
Silnik: 1.4
Wysłany: 2007-12-28, 19:25   

A czym jeździ na co dzień ta twoja znajoma że tak zapytam, obrażając nasze deski rozdzielcze, wykonane z tandetnego plastiku :mrgreen: . Tylko właściciele tych tandetnych desek rozdzielczych mają prawo je krytykować. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Andrzej 

Wysłany: 2007-12-29, 15:24   

psur napisał/a:

Ludzie się przytulają do tych plastików czy co?

Może po prostu kobiecina ma bogate doświadczenie z lateksowymi zabawkami i stąd to uczucie twardości???

Gregosa 

Wysłany: 2007-12-29, 15:46   

waski napisał/a:
A czym jeździ na co dzień ta twoja znajoma że tak zapytam, obrażając nasze deski rozdzielcze, wykonane z tandetnego plastiku :mrgreen: . Tylko właściciele tych tandetnych desek rozdzielczych mają prawo je krytykować. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sprowadzoną prawie-nową limuzyną klasy średniej z 2000 roku. Ale ma dużą wiedzę motoryzacyjną, która posiadła z reklam i wypowiedzi męża :-D

waski 

Model: Logan - Laureate
Silnik: 1.4
Wysłany: 2007-12-29, 18:36   

Gregosa napisał/a:
waski napisał/a:

Sprowadzoną prawie-nową limuzyną klasy średniej z 2000 roku. Ale ma dużą wiedzę motoryzacyjną, która posiadła z reklam i wypowiedzi męża :-D

A jeszcze się tak spytam, bo mnie to męczy, bo tej twojej znajomej to chyba się musiała zepsuć ta limuzyna klasy średniej, bo musiałeś ją podwieść hłehłe, i może przez to ze złości wyżyła się na tych plastikach. Mogłeś się ją przy okazji spytać jak tam się spisuje jej prawie 8-mio letni trup, bo za wiele z limuzyny nie ma po 8-miu latach, tylko starzejący się samochód. To samo jest, jak większość maniaków aryjskiej motoryzacji myśli że jak kupiło sobie piętnastoletnią bmk-ę, to myślą że złapali Pana Boga za nogi, a tak naprawdę siedzą w domu i czekają, kiedy coś nawali. :lol:

Pablo78 

Wysłany: 2007-12-29, 23:42   

Cytat:
A jeszcze się tak spytam, bo mnie to męczy, bo tej twojej znajomej to chyba się musiała zepsuć ta limuzyna klasy średniej, bo musiałeś ją podwieść hłehłe, i może przez to ze złości wyżyła się na tych plastikach. Mogłeś się ją przy okazji spytać jak tam się spisuje jej prawie 8-mio letni trup, bo za wiele z limuzyny nie ma po 8-miu latach, tylko starzejący się samochód. To samo jest, jak większość maniaków aryjskiej motoryzacji myśli że jak kupiło sobie piętnastoletnią bmk-ę, to myślą że złapali Pana Boga za nogi, a tak naprawdę siedzą w domu i czekają, kiedy coś nawali.

He, he amen bracie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

johnny303 

Model: Logan
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2008
Wersja: Prestige
Wysłany: 2008-03-29, 17:13   

Kierownicę mam fabrycznie obszytą skórą, a plastiki i wzornictwo wnętrza, w tym wyloty powietrza, to dla mnie czysty rock-and-roll. Logan i pod tym względem da się lubić. ;-)

Odpowiedz do tematu