Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
wyłączenie alarmu fabrycznego bez pilota
Autor Wiadomość
qubacen 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Stepway
Pomógł: 1 raz
Wiek: 40
Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 95
Skąd: Kielce
Wysłany: 2010-08-07, 18:47   wyłączenie alarmu fabrycznego bez pilota

Mam pytanie. Posiadam alarm fabryczny cobra 7887 i z kluczyka po naciśnięciu guzika blokują się zamki oraz uzbraja alarm. Tym, że samym kluczykiem odbezpiecza się zarówno alarm jak i zamki. A jak wyłączyć wyjący alarm? Wiem, że są jakieś kombinacje ale ludzie z salonu jakoś nie wiedzieli jakie. Z tej makulatury co ją dostałem z autem to nic się nie da wyczytać bo to jakieś nieporozumienie a nie instrukcja… Pytam bo miałem w starym aucie sytuację kiedy to kluczyk po zaliczeniu gleby przestał działać – znaczy się drzwi otworzył auto odpalało ale nie działało zdalne sterowanie (okazało się, że bateria się wypięła).
 
krakry1 



Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 55
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1893
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-08-07, 19:22   

Bez pilota do alarmu niewiele można zdziałać - wszelkie programowanie alarmu wymaga bowiem osobnego pilota do alarmu - a takiego nie dają (mam ten sam alarm co ty). W przypadku takim, jak opisujesz alarm powinien wyłączyć się po włączeniu zapłonu - no a potem wycieczka do ASO. Mi na to pytanie tak odpowiedzieli, gdy odbierałem autko. Człowiekiem do tych rzeczy, na 100% kompetentnym na tym forum jest na pewno Jackthenight.

Sam jestem ciekaw czy jest jakiś bezpiecznik odpowiadający za alarm - jego wyjęcie wyłączałoby alarm - ale z kolei byłoby to tez ułatwienie dla złodzieja. Tak gdybam bo się nad tym bardziej nie zastanawiałem.

Gdyby mi się coś takiego wydarzyło miałbym na to patent - może topory i nie wiem czy skuteczny. Zdjęcie klemy z akumulatora, a potem odpięcie (odkręcenie przewodów) zasilania od centralki alarmu - no a potem wycieczka do ASO.
 
qubacen 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Stepway
Pomógł: 1 raz
Wiek: 40
Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 95
Skąd: Kielce
Wysłany: 2010-08-07, 19:34   

"powinien wyłączyć się po włączeniu zapłonu"

Muszęto kiedy sprawdzić - tak na zaś...
_________________
 
krakry1 



Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 55
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1893
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-08-07, 19:52   

U mnie ten patent działa sprawdzałem - no ale co, jak nie zadziała? Wtedy trzeba kombinować.
 
Beckie 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 2073
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-08-07, 21:46   

http://www.logan.fora.pl/...a,223.html#2583
_________________
 
Jarosław P 



Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate
Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 534
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2010-11-18, 23:47   

A kto zna sposób na awaryjne odłączenie alarmu np gdy pilot przestanie działać ?
 
benny86 


Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wersja: [Inna]
Pomógł: 31 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 2970
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-11-19, 00:01   

odkręcić syrene? :mrgreen:
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-11-19, 08:11   

Jarosław P napisał/a:
A kto zna sposób na awaryjne odłączenie alarmu np gdy pilot przestanie działać ?


http://www.logan.fora.pl/...a,223.html#2583
_________________

 
PiotrWie 



Marka: Dacia /Opel
Model: Duster 4x2 /Zafira Family
Silnik: 1,6 16v K4M/1,8
Rocznik: 2010 /2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 9 razy
Wiek: 62
Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 1568
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-11-19, 10:43   

Wedłu mnie najlepszym sposobem na awaryjne odłączanie alarmu jest nie mieć alarmu. Wyjec nic nie daje - kto z nas na widok samochodu jadącego z wyjącym alarmem nie pomyślał " zaciął mu się alarm"? a do odstraszania złodzieji - amatorów najlepsza jest sama dioda
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3201
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2010-11-19, 11:34   

No ale chyba nie mieli niektórzy koledzy nigdy alarmu :mrgreen: albo nie przeczytali instrukcji, bo przeciętny alarm pozwala zamknąć auto bez aktywacji czujek wewnętrznych, np. gdy zostawia się psa albo uchylone okna (wiatr wzbudza alarm). Dłuższe albo kilkakrotne naciśnięcie.
I jest procedura awaryjnej dezaktywacji (np. ukryty guzik - wstukać kod).
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 40
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-11-19, 12:21   

eplus napisał/a:
No ale chyba nie mieli niektórzy koledzy nigdy alarmu :mrgreen: albo nie przeczytali instrukcji, bo przeciętny alarm pozwala zamknąć auto bez aktywacji czujek wewnętrznych, np. gdy zostawia się psa albo uchylone okna (wiatr wzbudza alarm). Dłuższe albo kilkakrotne naciśnięcie.
I jest procedura awaryjnej dezaktywacji (np. ukryty guzik - wstukać kod).


A kolega to chyba nie czytał dokładnie postów wyżej napisanych, pisząc takie rady.
Mowa jest o alarmie Cobra 7887, do którego nie ma pilota ani nie ma żadnych przycisków - taki alarm montowany jest często przez ASO w Dacii.
Kluczykiem pilota auta zamyka/otwiera się drzwi oraz włącza i wyłącza się alarm.
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-11-19, 12:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
Jarosław P 



Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate
Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 534
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2010-11-23, 16:45   

Dziękuję za odpowiedź przy okazji sprawdzę.
 
oflogmw 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,5dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Dołączył: 21 Sie 2010
Posty: 9
Skąd: Puck
Wysłany: 2011-02-05, 18:28   

jackthenight napisał/a:
eplus napisał/a:
No ale chyba nie mieli niektórzy koledzy nigdy alarmu :mrgreen: albo nie przeczytali instrukcji, bo przeciętny alarm pozwala zamknąć auto bez aktywacji czujek wewnętrznych, np. gdy zostawia się psa albo uchylone okna (wiatr wzbudza alarm). Dłuższe albo kilkakrotne naciśnięcie.
I jest procedura awaryjnej dezaktywacji (np. ukryty guzik - wstukać kod).


A kolega to chyba nie czytał dokładnie postów wyżej napisanych, pisząc takie rady.
Mowa jest o alarmie Cobra 7887, do którego nie ma pilota ani nie ma żadnych przycisków - taki alarm montowany jest często przez ASO w Dacii.
Kluczykiem pilota auta zamyka/otwiera się drzwi oraz włącza i wyłącza się alarm.


JACKTHENIGHT dzięki za twoje argumenty dotyczące wyboru wersji alarmu z dodatkowym pilotem.
Dzisiaj stanąłem przed tym problemem gdy ustalałem szczegóły odbioru samochodu (14 lutego). Na początku chciałem nie mieć dodatkowego pilota ale po przeczytaniu Waszych wpisów zmienię zdanie ! Zapytałem dealera czy mój alarm będe mógł aktywować bez czujek wewnetrznych ale pan zrobił karpika. On nie wie bo są różne modele itd. Dla mnie to ważne bo często podróżuję z psem.

Czy ma ktoś inny alarm, montowany u dealera, bez pilota którego można włączyć bez aktywacji czujki wewnętrznej ?
Rozumiem że COBRA 7887 tego nie potrafi.

pozdrawiam
_________________
Jeszcze tylko parę dni !!!!
 
Pawlo 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV, Dokker
Silnik: 1,5dci, 1,5dci
Rocznik: 2007, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 333
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-02-05, 19:10   

Ja mam montowany u dilera a kupiony w sklepie i dostarczony taki jak chciałem.
_________________
Pawlo
 
TD Pedro 



Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 3485
Skąd: RP
Wysłany: 2012-02-06, 16:35   

pytałem dzisiaj w ASO w jaki sposób skorzystać z drugiego fabrycznego kluczyka (bez pilota) w sytuacji gdy samochód stoi zamknięty, alarm uzbrojony a pilot-kluczyk "gdzieś się zapodział" - i co ? - nikt nic nie wie... :-( to po co w takim razie dają drugi kluczyk jeżeli jest bezużyteczny... chyba skrobnę parę słów do Renault Polska i spytam o co z tym chodzi... :-/
 
bushi 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V 105 / SCe 115 S&S
Rocznik: 2011 / 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 487
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-06, 17:01   

No niestety tak wyglada u nas obluga klienta Dacii. Ja odbierajac moj woz otrzymalem karteczke wielkosci prawka z kodem i skserowana, nieczytelna kartke A4. Gdy spytalem sprzedawcy co zrobic w sytuacji o ktora sie pytasz nie potrafil udzielic odpowiedzi, ale obiecal, ze w dniu nastepnym spyta sie fachmana od alarmow i do mnie oddzwoni - i nie moze sie widac dodzwonic od 9 miesiecy :) [dla zainteresowanych - salon Przyguccy Inter - Car w Lodzi]. No i sam sobie po producencie poszukalem w necie instrukcji obslugi. A wylaczanie alarmu wyglada tak (przyklad dla kodu 12321)

alarm.jpg
Plik ściągnięto 436 raz(y) 49,5 KB

_________________
http://www.jamnikiniczyje.pl
http://jamniki.eadopcje.org
POMAGAJMY JAMNIKOM!!!
 
TD Pedro 



Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 3485
Skąd: RP
Wysłany: 2012-02-06, 17:21   

bushi napisał/a:
No i sam sobie po producencie poszukalem w necie instrukcji obslugi. A wylaczanie alarmu wyglada tak

super... dzięki... czy przerabiałeś to praktycznie? a tak jeśli mam byś szczery to chyba jestem kumaty inaczej :-( bo nie bardzo mogę się w tym połapać... może parę słów opisu... :oops:
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3201
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2012-02-06, 17:29   

Uwielbiam obrazki dla analfabetów... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Alarm to urządzenie, które nie nie sprawia złodziejowi wiele kłopotu, za to właścicielowi - wprost przeciwnie.
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
TD Pedro 



Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 3485
Skąd: RP
Wysłany: 2012-02-06, 17:31   

eplus napisał/a:
nie sprawia złodziejowi wiele kłopotu, za to właścicielowi - wprost przeciwnie

coś w tym jest... :mrgreen:
 
bushi 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V 105 / SCe 115 S&S
Rocznik: 2011 / 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Lis 2010
Posty: 487
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-06, 17:42   

Otwierasz woz kluczykiem, wsiadasz, przekrecasz kluczyk, dioda alarmu mignie (zazwyczaj montowana na granicy slupka i deski po stronie kierowcy), wylaczasz stacyjke i teraz zaczynaja sie schody :)
Dioda zacznie migac. A ty musisz liczyc migniecia. jesli np twoj kod to 34543 to gdy dioda mignie 3 razy musisz wcisnac przycisk przy diodzie, mignie 4 razy i znow przycisk, mignie 5 razy, przycisk, 4 razy, przycisk, 3 razy, przycisk. Gratulacje, rozbroiles bombe, nie trzeba bylo decydowac czy ciac czerwony czy czarny kabelek :D
Sam nie testowalem bo nie mialem okazji byc na odludziu co by innym wyciem alarmu nie przeszkadzac ;)
_________________
http://www.jamnikiniczyje.pl
http://jamniki.eadopcje.org
POMAGAJMY JAMNIKOM!!!
 
TD Pedro 



Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 3485
Skąd: RP
Wysłany: 2012-02-06, 18:28   

to teraz tylko jeszcze trzeba zdobyć/ustalić kod i... pełnia szczęścia... ktoś to fajnie wymyślił :-( a prościej byłoby dorzucić jednak drugiego pilota, byłoby bardziej normalnie... :-/
 
PiotrWie 



Marka: Dacia /Opel
Model: Duster 4x2 /Zafira Family
Silnik: 1,6 16v K4M/1,8
Rocznik: 2010 /2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 9 razy
Wiek: 62
Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 1568
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2012-02-06, 19:26   

Prościej po prostu było nie montować alarmu, co na szczęście uczyniłem :lol:
 
TD Pedro 



Marka: Dacia
Model: Duster 4WD
Silnik: 1,6 16V + LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 19 Lis 2010
Posty: 3485
Skąd: RP
Wysłany: 2012-02-06, 19:29   

PiotrWie napisał/a:
Prościej po prostu było nie montować alarmu

ba, gdybym to wiedział? a z drugiej strony to chyba nikt, nie znający faktów na to by nie wpadł... dealer chętnie dorzucił alarm w postaci bonusa ale słowem o tym karkołomnym rozwiązaniu nie wspomniał :-(
 
PiotrWie 



Marka: Dacia /Opel
Model: Duster 4x2 /Zafira Family
Silnik: 1,6 16v K4M/1,8
Rocznik: 2010 /2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 9 razy
Wiek: 62
Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 1568
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2012-02-06, 19:49   

Fakt, ja w Lagunie też założyłem. Przy Dacii już się zreflektowałem że to niepotrzebny gadżet pożerający prąd.
Nie wiem jak ten montowany w Dacii, ale na Cobrę z Laguny sposobem jest wyjęcie bezpiecznika znajdującego się w samej centralce alarmu. Centralny działa, alarm nie i na dodatek znika miganie kierunkowskazami przy otwarciu. Po jakimś niedawno widzianym filmie, gdy z ukradzionymi w sklepie kluczami złodziej szedł wzdłuż parkingu naciskając pilota aż mu w końcu poszukiwany samochód "zamrugał" stwierdziłem że to też niepotrzebny gadżet.
 
Leszekp 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wiek: 70
Dołączył: 28 Lis 2011
Posty: 30
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2012-02-06, 19:56   

właśnie, mnie uprzedził sprzedawca i z tego bonusa-alarmu zrezygnowałem na rzecz radaru cofania
_________________
Duster to mój dziesiąty samochód, mam nadzieję że będzie dobry.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne