Wysłany: 2011-02-19, 00:03 Regeneracja, naprawa wtryskiwaczy common rail
Założyłem ten temat, bo zaskoczył mnie cennik (na plus), a przyznam szczerze, że kiepsko sie w tym temacie orientuję:
"regeneracja wtryskiwaczy common rail bosch i delphi - 150 zł (brutto) + części"
Nie orientuję się ile mogą stanowić jeszcze te "... + części", ale jak to w końcu jest z tymi strasznie wysokimi kosztami naprawy wtryskiwaczy? Wiem, że jeszcze może paść pompa (ale to już inna sprawa; oczywiście kosztowna). Ktoś niedawno pisał na forum, że naprawa (dci w Kangoo) kosztowała go około 7 tys. zł (a w ASO byłoby 12 tys. zł).
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-02-19, 12:05
Dokładnie wychodzi że regeneracja lekko za wtryskiwacz 500-600zł i warsztatach wymieniają tylko tez zaworek i czyszczą wszystko, jak byś chciał jeszcze rozpylacz wymienić następne 200zł, i do tego jeszcze robocizna z wymianą. Na allegro wtryskiwacz nowy kosztuje 700-800zł.
Czyli regeneracja się nie opłaca, chyba, że "regeneracja" sposobem chałupniczym i samodzielnie (jak w tym filmiku, gdzie wymiana zaworka trwa 10 minut), to nie jest jeszcze tak źle (około 4 x 260 zł).
Oczywiście nie żałuję, że zamówiłem Scenica z silnikiem TCE (bo ma kilka zalet i ma coś wspólnego z dieslem - chodzi mi o spory moment obrotowy przy niskich obrotach), ale gdybym wcześniej wiedział, że wtryskiwacze można "zregenerować" tak niskim kosztem (jak dla mnie), to pewnie dalej bym jeździł dieslami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum