Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Marek1603
2019-01-21, 16:35
żywotność akumulatora
Autor Wiadomość
mike 


Marka: Dacia
Model: Logan Laureate
Silnik: 1,5 dci
Rocznik: 2006
Wiek: 63
Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 81
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2010-08-26, 20:47   żywotność akumulatora

właśnie mi padł z naklejką Dacia - po niecałych 4 latach; dzień wcześniej w czasie przerwy na trasie wyzerowały się zapisy aktualnego przebiegu, zużycia paliwa itp., może właśnie przez zbyt niskie napiecie, ale auto odpaliło jak zawsze; następnego dnia (na szczęście już pod domem) akumulator nie był w stanie niczego zasilić nie mówiąc już o rozruszniku; po wymianie na nowy - auto znowu zachowuje się jak trzeba; tak czy inaczej niepełne cztery lata użytkowania akumulatora to trochę za mało - zięć w toyocie (benzyna) wymieniał go po 8 latach;
_________________
1,5 dci Laureate
 
krakry1 



Marka: Dacia / VW
Model: Sandero / Up
Silnik: 1,5 dCi 85KM/60 KM
Rocznik: 2010 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 54
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1880
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-08-26, 20:50   

E, no nie narzekaj - ja w Seicento wymieniałem akumulator co 3,5 roku i to był standard. Kolejne akumulatory padały zawsze ... latem. Biję się w piersi nawet do nich nie zaglądałem.

A tak przy okazji pytanko. Nie był kłopotów z kompem pokładowym po wymianie akumulatora? Pytam, bo u mnie też dCi.
 
piotrres 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 51
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 2521
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-08-26, 21:02   

W Loganie benzyniaku oryginalny "Calciu-Romania" sprawował się b/z przez 5.5roku. Po drodze były dwie ciężkie zimy i autko prawie zawsze odpalało "od pierwszego kręcenia".
W marcu sprawdzałem stan akumulatora. Był podręcznikowy. No ale to benzyniak...

Inna sprawa, że do swojego "bezobsługowego" dolewałem wodę. Raz. Dwa lata temu.
Nie wiem jak dalej, w każdym razie zasugerowałem nowemu właścicielowi Drakulki by go sobie przed zimą 2010/11 wymienił jednak na nowy.

krakry1 napisał/a:
Biję się w piersi nawet do nich nie zaglądałem.

Bo to bezobsługowe akumulatory były..
_________________
Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-08-26, 21:08, w całości zmieniany 2 razy  
 
ADAM 12 



Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open
Pomógł: 3 razy
Wiek: 49
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 174
Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2010-08-26, 21:17   

Cztery lata w dci to standartowy wynik.A dlaczego pada latem? Bo woda z elektrolitu latem szybciej wyparowała i jak przyznał Krakry1 nikt tam nie zagląda,a to nie jest bezobsługowy (CENA).Jeśli Cię niepokoi Mike taki okres działania baterii,to podjedź do elektryka i sprawdź ładowanie i pobór prądu przez rozrusznik.Są to usterki które "widać"dopiero po dłuższym czasie.(Brak ładowania wychodzi prawie od razu)
 
mike 


Marka: Dacia
Model: Logan Laureate
Silnik: 1,5 dci
Rocznik: 2006
Wiek: 63
Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 81
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2010-08-26, 21:26   

krakry1 napisał/a:
E, no nie narzekaj - ja w Seicento wymieniałem akumulator co 3,5 roku i to był standard. Kolejne akumulatory padały zawsze ... latem. Biję się w piersi nawet do nich nie zaglądałem.

A tak przy okazji pytanko. Nie był kłopotów z kompem pokładowym po wymianie akumulatora? Pytam, bo u mnie też dCi.

-------------
nie, nie było żadnych kłopotów; wyzerowały się jedynie zapisy o aktualnych danych - informacja np. o całkowitym przebiegu pozostała w pamięci;
a swoją drogą trzeba sprawdzać czy w czasie przeglądów technicznych oczyszczane są klemy akumulatorów i złącza przewodów do nich - u mnie były pokryte grubą warstwą białego nalotu; co świadczy, że stacje autoryzowane olewają nawet takie proste czynności; a to mogło być przyczyną uszkodzenia akumulatora;
_________________
1,5 dci Laureate
 
ADAM 12 



Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open
Pomógł: 3 razy
Wiek: 49
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 174
Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2010-08-26, 21:33   

Parafrazując reklamę-liczy się tylko to co Sami zrobimy(przypilnujemy)
 
mike 


Marka: Dacia
Model: Logan Laureate
Silnik: 1,5 dci
Rocznik: 2006
Wiek: 63
Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 81
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2010-08-26, 21:36   

ADAM 12 napisał/a:
Cztery lata w dci to standartowy wynik.A dlaczego pada latem? Bo woda z elektrolitu latem szybciej wyparowała i jak przyznał Krakry1 nikt tam nie zagląda,a to nie jest bezobsługowy (CENA).Jeśli Cię niepokoi Mike taki okres działania baterii,to podjedź do elektryka i sprawdź ładowanie i pobór prądu przez rozrusznik.Są to usterki które "widać"dopiero po dłuższym czasie.(Brak ładowania wychodzi prawie od razu)

---
teraz sam sprawdziłem napięcia na klemach bez i przy pracującym silniku - wygląda, że jest dobrze; pobór prądu w stanie po wyłączeniu zapłonu też; myślę, że to jednak przyczyną było za słabe doładowywanie akumulatora spowodowane za dużym oporem wynikającym z nieoczyszczanego nalotu na klemach i złączach kabli prądowych; płacimy za przeglądy, a oni są tylko ludźmi; trzeba wiedzieć i wymagać;
_________________
1,5 dci Laureate
 
mike 


Marka: Dacia
Model: Logan Laureate
Silnik: 1,5 dci
Rocznik: 2006
Wiek: 63
Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 81
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2010-08-26, 21:39   

ADAM 12 napisał/a:
Parafrazując reklamę-liczy się tylko to co Sami zrobimy(przypilnujemy)

---
na to wychodzi; tylko, że takie wizyty w autoryzowanych stacjach sporo kosztują, więc wydawałoby się że robią wszystkie przewidziane czynności; ale to mrzonki;
_________________
1,5 dci Laureate
 
ADAM 12 



Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open
Pomógł: 3 razy
Wiek: 49
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 174
Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2010-08-26, 21:42   

mike napisał/a:
na to wychodzi; tylko, że takie wizyty w autoryzowanych stacjach sporo kosztują, więc wydawałoby się że robią wszystkie przewidziane czynności; ale to mrzonki


Właśnie dlatego zmieniłem serwis :-D
 
krakry1 



Marka: Dacia / VW
Model: Sandero / Up
Silnik: 1,5 dCi 85KM/60 KM
Rocznik: 2010 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 54
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1880
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-08-26, 22:03   

Mike dzięki za odp.
 
ZeneC 



Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wersja: [Inna]
Pomógł: 6 razy
Wiek: 54
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 370
Skąd: Celestynów/Warszawa
Wysłany: 2010-08-26, 22:31   

Mój padł po 3 latach i dwóch miesiącach. W lipcowy, upalny dzień pod gmachem Polskiego Radia w Warszawie. Śmierć miał naglą, krótką, dla mnie zaskakującą..

Ale składam mu głeboki ukłon, bo zrobiłem w tym czasie 170 000 km, z czego połowa to krótkie przeloty, od kilku do kilkunastu kilometrów. Trzy zimy w 80% pod chmurką. Zważywszy, że przebieg trzykrotnie wyższy od standarowego to i wiek powinienem mu podrasować, nieprawdaż?
_________________

 
piotrres 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Wiek: 51
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 2521
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-08-26, 22:59   

mike napisał/a:
nie, nie było żadnych kłopotów; wyzerowały się jedynie zapisy o aktualnych danych - informacja np. o całkowitym przebiegu pozostała w pamięci;
a swoją drogą trzeba sprawdzać czy w czasie przeglądów technicznych oczyszczane są klemy akumulatorów i złącza przewodów do nich - u mnie były pokryte grubą warstwą białego nalotu;


Aaa widzisz! Ja dwa razy oczyszczałem złącza, i smarowałem gruubaśnie w wazeliną techniczną. Jedynym skutkiem ubocznym było wyzerowanie parametrów cząstkowych, i to, że na zegarze w Drakulce w biały dzień wybiła północ. Pamięć kompa jest typu flash więc odpięcie mu nie zaszkodziło. Mercedes np nie rozpoznałaby już kluczyka :lol:

P.S>
Moi fani diesla z pracy twierdzą, że3,5 roku dla akumulatora to wiek emerytalny
_________________
Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-08-26, 23:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
PiotrWie 



Marka: Dacia /Opel
Model: Duster 4x2 /Zafira Family
Silnik: 1,6 16v K4M/1,8
Rocznik: 2010 /2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 9 razy
Wiek: 60
Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 1505
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-08-27, 10:31   

piotrres napisał/a:

Inna sprawa, że do swojego "bezobsługowego" dolewałem wodę.

Bezobsługowe to takie które nie maja w ogóle korków robi takie np Bosh. Pozostałe są bezobsługowe według jakiejś tam normy tj.... przez pierwszy rok :mrgreen:
 
Matthias[Wlkp] 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 7 os.
Wiek: 35
Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 125
Skąd: Skórzewo k/Poznania
Wysłany: 2010-08-27, 12:37   

Poprzedni właściciel mojego Berlingo zapakował w niego jakiś mocno przesadzony typ i dopiero po tej zimie padł. Pomiar wskazał 7 Volt... :mrgreen: Jeździłem na nim 6 lat i nie wiem, ile wcześniej ten aku znalazł się w tym aucie. W sumie 7-8 mogło być...
_________________
 
MarkD 


Marka: Skoda
Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Rocznik: 2011
Pomógł: 4 razy
Wiek: 45
Dołączył: 18 Cze 2010
Posty: 279
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-08-27, 12:46   

No u mnie w DU Nexia, akumulator wytrzymał 12 lat.
 
Mariusz 


Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wersja: [Inna]
Pomógł: 13 razy
Wiek: 43
Dołączył: 10 Paź 2008
Posty: 1545
Skąd: Ozorków
Wysłany: 2010-08-27, 12:49   

U mnie w Matizie 8 lat
_________________

 
ian 



Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Wrz 2007
Posty: 549
Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-08-27, 13:00   

W znajomej Yarisce (silnik benzynowy) akumulator skończył 7 lat i mechanik zasugerował żeby przed zimą najlepiej już go wymienić.

Cytat:
U mnie w Matizie 8 lat


Dobry był ;-) W tych Matizach, które ja znam w ósmym roku użytkowania był najczęściej już trzeci, sporadycznie drugi.
_________________
Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Ostatnio zmieniony przez ian 2010-08-27, 13:01, w całości zmieniany 2 razy  
 
vulcanor 



Marka: Była Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi 85KM
Rocznik: 2010
Wersja: BlackLine 7 os.
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 25 Cze 2010
Posty: 674
Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-08-27, 20:59   

Tak a propo to jakie macie akumulatory fabrycznie w dci. Ile mają Ah, ja mam 60Ah i wydaje się mało jak na diesla-pewnie oszczędzają w fabryce.Marka Rombat Calcium z tego co pamiętam.
_________________
Kanał Motoryzacyjny
 
tomi 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 3 razy
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 317
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-08-28, 13:41   

U mnie jest 70Ah, też Romba Calciu.
 
jackthenight 



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3241
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-08-28, 20:59   

U mnie w 1.4MPI jest również 70Ah.
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-08-28, 20:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomi 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 3 razy
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sie 2008
Posty: 317
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-08-29, 15:36   

Pewnie kładą to co mają na stanie.
 
adams 


Marka: Chevrolet
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2004
Dołączył: 08 Lip 2010
Posty: 97
Skąd: Toruń
Wysłany: 2010-08-29, 20:13   

na to wygląda bo 70Ah do 1.4 benzyny to horendalnie dużo
na aku trzeba uważać nie tylko na pojemnosc, ale też prąd rozruchowy, jak wymieniałem swoj to kupiłem centre standard o identycznej pojemnosci niestety ma 70A 360 kontra 430 pradu rozruchowego mniej niz poprzednik, wiec jak w mroz nie odpali od pierwszego krecenia, to bedzie pech
 
krakry1 



Marka: Dacia / VW
Model: Sandero / Up
Silnik: 1,5 dCi 85KM/60 KM
Rocznik: 2010 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 54
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1880
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-08-30, 17:20   

Mam tyle samo co Taxi Airport - 60 Ah ( Romba Calciu).
 
Pawlo 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV, Dokker
Silnik: 1,5dci, 1,5dci
Rocznik: 2007, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 331
Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-09-05, 12:20   

U mnie w dieslu 70ah. Powiem tak z ciekawości sprawdziłem u siebie poziom elektrolitu (poprzez odkręcenie korków) i co się okazało zielona kulka czyli aku ok a w każdej celi brakowało ok. 1,5cm elektrolitu oczywiście dolałem wody destylowanej oczko zrobiło się czarne, więc wczoraj wyjąłem akumulator i na ładowarkę go. Dzisiaj oczko jest już zielone czyli wygląda na to że chyba go uratowałem.
Czytałem trochę na temat tych akumulatorów w necie i wygląda że tak do końca to one takie bezobsługowe nie są. A stare powiedzenie "jak dbasz tak masz" chyba jest trafione.
Te bezobsługowe aku chyba są przeliczone tak na 4-5lat jak się przy nich nic nie robi i wymiana jak z akumulatorami żelowymi w systemach alarmowych.
_________________
Pawlo
 
krakry1 



Marka: Dacia / VW
Model: Sandero / Up
Silnik: 1,5 dCi 85KM/60 KM
Rocznik: 2010 / 2014
Wersja: Laureate
Pomógł: 12 razy
Wiek: 54
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 1880
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-09-05, 13:15   

Z tego wszystkie widać, że obojętnie czy Pb czy ON - wkłądaja takie akumulatory jakie maja pod ręką.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne