Jutro, pojadę i wymuszę zeznanania.
Jak odbierałem DD, to usłyszałem, że "przegląd po roku to jest po to byśmy mogli skasować stówkę" Cennika naonczas nie był (?) dostępny.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
1. przegląd Dustera = 650 zł??? Myślę, że wątpię...
Po roku zgłosiłem się na przegląd z moją MCV i zapłaciłem dokładnie 599 zł. A Duster jest droższy więc 650 zł wydaję się prawdopodobne. Oczywiście zależy od tego co w taki przegląd wchodzi.
Ja po roku wymieniałem olej w silniku. Trudno, żeby nie wymienić jak ma się diesla, no chyba że ktoś robi poniżej 10 tys. km rocznie (tylko po co komu wtedy diesel?), co dało ponad połowę ww. kwoty, robocizna prawie 300 to drogo, ale obserwowałem co robili i naprawdę o mało mi Daćki na śrubki nie rozkręcili, zajrzeli naprawdę wszędziei przesmarowali co się dało. Jako usterkę zgłosiłem brzęczenie w tylnych drzwiach, więc rozkręcili drzwi (lewe i prawe) i poprawili prowadnice szyb. teraz już nie brzęczy. Więc mimo to poczucia krzywdy nie mam, tym bardziej, że konkurencja bierze więcej.
Po roku zgłosiłem się na przegląd z moją MCV i zapłaciłem dokładnie 599 zł. A Duster jest droższy więc 650 zł wydaję się prawdopodobne. Oczywiście zależy od tego co w taki przegląd wchodzi.
Ja po roku wymieniałem olej w silniku. Trudno, żeby nie wymienić jak ma się diesla, no chyba że ktoś robi poniżej 10 tys. km rocznie (tylko po co komu wtedy diesel?), co dało ponad połowę ww. kwoty, robocizna prawie 300 to drogo, ale obserwowałem co robili i naprawdę o mało mi Daćki na śrubki nie rozkręcili, zajrzeli naprawdę wszędziei przesmarowali co się dało. Jako usterkę zgłosiłem brzęczenie w tylnych drzwiach, więc rozkręcili drzwi (lewe i prawe) i poprawili prowadnice szyb. teraz już nie brzęczy. Więc mimo to poczucia krzywdy nie mam, tym bardziej, że konkurencja bierze więcej.
A gdzie robiłeś przeglad bo ja sie zblizam do pierwszego i też zamierzam olejek wymienic
Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010 Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Cze 2010 Posty: 399 Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2010-10-28, 09:58
Dlatego każdy kupuje samochód na jaki go stać.
Ciekaw jestem ilu z nowych użytkowników Miśka ASX czy IX35 będzie wymieniało sprzęgło, DPF czy inne dwumasy - te problemy raczej będą interesowały następnego właściciela tego auta, a za kilka lat nikt nie będzie wymieniał tego w ASO za chore ceny. Do Volvo V60 2.4D 2006r. sprzęgło w serwisie kosztuje 9tyś z wymianą a można to zrobić na częściach Valeo za 1,5tyś. Wymiana pompy wspomagania w Renault Modus - gdzieś był opisywany taki przypadek - w ASO 7tyś. - w warsztacie Boscha na nowej pompie cena za całość 1,6tyś.
Gdyby części były wszędzie tak drogie jak w ASO to na ulicach chyba było by połowę mniej samochodów bo zwyczajnie ludzi nie byłoby stać na utrzymanie auta.
Małe SUV'y czy Crossovery to akurat taki segment, gdzie za jeszcze nie tak bardzo duże pieniądze (w porównaniu do prawdziwych suvów czy terenówek) kupuje się samochód często po to żeby się "pokazać". Większość tych aut to zwyczajne miejskie samochody z większym bagażnikiem - idealne na zakupy. Nic dziwnego, że producenci przez wysokie ceny części żerują na naszej próżności.
_________________ Teoria nie zrobi z nikogo praktyka :)
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-10-28, 13:35, w całości zmieniany 1 raz
No to po drodze wpadłem do Zodiacu rozpoznać temat.
Dowiedziałem się, że jako takiego cennika do DD jeszcze nie ma, bo za wcześnie, natomiast "biorąc pod uwagę silnik 1.6 16V taki jak w Megane, to za całość w granicach 700 zł, po 2 latach lub 30 000km". Co ciekawe wymianę oleju sugerują dopiero po tym dystansie, a filtra przeciwpyłkowego po roku (co jest akurat zrozumiałe) a nie co dwa lata.
Przegląd serwisowy po roku lub 15000 km 100 zł
marektbg napisał/a:
Nic dziwnego, że producenci przez wysokie ceny części żerują na naszej próżności.
Oj nażrą ci się na tej mojej próżności
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-10-28, 21:49, w całości zmieniany 3 razy
A gdzie robiłeś przeglad bo ja sie zblizam do pierwszego i też zamierzam olejek wymienic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum