Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-19, 23:42 Plastikowa stopka pedału sprzęgła w Sandero
Witam
Przy okazji pourlopowych porządków w aucie zdecydowałem sie oczyścić z piachu poziome rowki w pedale sprzęgła. Uczyniłem to nożykiem. Przy okazji odkryłem, ze sprzęgło w sandero jest całe z tworzywa sztucznego łącznie z samym pedałem. Czasem odczuwałem swoisty brak przyczepności obuwia do sprzęgła, lekki uślizg. Okazało sie, ze nie ma na nim gumowej osłonki - cała "stopka" jest z wytrzymałego plastiku/ABS czy jak zwał. W związku z tym zastanawiam sie, czy można jakoś "adoptować" gumową nakładkę z innego pojazdu na sprzęgło ? Czy Was tez to troszkę irytuje, ze jest inne oparcie stopy na hamulcu oraz sprzęgle ? Przy okazji oględzin pedał gazu jest tez cały plastikowy. Tutaj jednak to nie przeszkadza.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2013-07-19, 23:43, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Sandero STEPWAY
Silnik: 1.5 DCi 90 KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 57 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-22, 20:00
Z ciekawości zajrzałem jak jest u mnie (nowe sandero). Na wszystkich trzech pedałach są gumowe nakładki, a same pedały wydają się zrobione z pomalowanego na czarno aluminium.
Marka: Dacia
Model: Sandero STEPWAY
Silnik: 1.5 DCi 90 KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2012 Posty: 57 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-22, 20:20
radzio napisał/a:
Jak to możliwe?
Normalnie - farbą. Może być też w inny dowolny sposób nadany czarny kolor. Ale przy stukaniu wydaje metaliczny odgłos. Nie mam zamiaru drapać tego nożem by się przekonać czy to faktycznie aluminium czy ABS. Najważniejsze że są trzy gumowe nakładki.
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-23, 09:27
Może znaczenie ma rodzaj silnika? W dci jest sprzęgło hydrauliczne. Artur, czy sam podał jest metalowy oprócz stopki? Być może w Aso można dokupić gumową nakladke na sprzęgło.
Zaintrygował mnie ten temat do tego stopnia że aż się pochylę przed Stepway'em
W byłym już Sandero, zdziwienie - najpierw moje, później kupujących - wzbudziła styropianowa "wkładka" :) Było gdzieś tu u nas na Forum, ale tego nie da się opisać, trzeba samemu zobaczyć Jutro z ciekawości podejrzę pedały
Ma. Jest zupełnie inne mocowanie pedałów i same pedały w dCi i w benzynie.
Sprawdziłem. Przyznaję, że nadal bym żył w nieświadomości co codziennie dociskam podeszwami :) U siebie 1.6 MPI, mam tak jak Kolega Mekintosz - sprzęgło z tworzywa.
Przy czym po 72tyś km, dużego zużycia nie widać. Jest ono równomierne, to znaczy pedał hamulca wygląda podobnie. Pewnie i dlatego nie zwróciłem nawet uwagi na rodzaj materiału.
Wysłany: 2013-08-03, 06:55
Ja bym wolał mieć na tym plastikowym pedale zprzegła gumowa nakładkę. Czasem czuć pod stopą lekki poslizg. Pewnie tez innaczej by sprzegło sie wciskało. Zastanawiam sie tylko, co maja powiedziec Panie kierujace pojazdem dacia w roznego rodzaju szpilkachci innych butach z niemal twarda, sliska - plastikowa podeszwa. To moze byc niebezpieczne, jak taki bucik bez "podgumowania" zeskoczy ze sprzegła. Dlatego na hamulcu jest podkladka gumowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum