Witam , mówimy w nieskończoność o zużyciu paliwa ... Więc Duster, niech pali o 2 litry więcej od tez nowego auta 2010r np ASX. Liczymy 2 l więcej to = 10 zł czyli / 100 km na okrągło. No niech zapłacę nawet rocznie więcej nawet 1 tys zł jeżdżąc ok 10 tys km. Ale proszę policzcie inne opłaty gdybym np jeździł oszczędny ASX
cyt:
Porównano modele Mitsubishi ASX, Dacia Duster, Suzuki SX4, Skoda Yeti, Nissan Qashqai, Kia Sportage oraz Hyundai ix35, zarówno w wersjach z silnikami diesla, jak i benzynowymi.
Koszt pierwszego przeglądu wypadł najdrożej w Kii Sportage w wersji z silnikiem 2,0 Diesel - 1 150 zł. Niewiele ustępuje mu benzynowy Nissan Qashqai 1,6 litra - 1 100 zł. Najtańszy jest przegląd benzynowych modeli Skody Yeti 1,2 litra oraz Dacii Duster 1,6 - w obu przypadkach należy liczyć się z wydatkiem 650 zł. Co prawda pierwszy przegląd Suzuki SX4 jest jeszcze tańszy - 253 zł w wersji benzynowej i 323 zł w wersji z silnikiem Diesla, ale należy go wykonać już po przejechaniu 1 000 km. Kolejny przegląd należy przeprowadzić po następnych 15 tys. km. Kosztuje on wówczas odpowiednio 550 i 610 zł.
W przypadku wymiany sprzęgła najwięcej wydadzą posiadacze Mitsubishi ASX 1,8 Diesel. Za kompletne sprzęgło (z kołem) zapłacą 13 191 zł. Właściciel Dacii Duster 1,5 Diesel zapłaci zaledwie 780 zł. Jeśli jednak w silniku Diesla zepsuje się filtr cząstek stałych, za nowy najdrożej zapłaci kierowca Hyundaia ix35 2,0 Diesel - prawie 19 tys. zł. Nieco tylko tańszy jest filtr do Kii Sportage 2,0 Diesel - 15 150 zł. Najtańszy, wśród przebadanych aut, jest filtr do Dacii Duster 1,5 Diesel, który kosztuje 1 780 zł. W Mitsubishi ASX filtr cząstek stałych kosztuje 4 250 zł.
Hej. Sorry, że "odgrzewam" stary temat..
Obejrzałem porównanie i dziwi mnie jedna rzecz:
komplet sprzęgła do Dustera benzyny jest droższy od zestawu sprzęgła diesla???
Z tego co ja kojarzę, to zawsze Diesle (nowe) mają wyższe ceny sprzęgieł poprzez konieczność wymiany dwumasy, której benzyniaki nie mają..
Czy do tego porównania nie wkradł się "czeski" błąd?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum