DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Kolejni producenci wprowadzają tanie marki samochodów
Autor Wiadomość
maciek 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
  Wysłany: 2011-03-07, 21:07   Kolejni producenci wprowadzają tanie marki samochodów

http://www.mototok.pl/Kol...samochodow-a342

ian 

Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2011-03-08, 10:24   

Nie wierzę, nie wierzę. Od kilku lat słyszę jak wiele koncernów samochodowych projektuje, pracuje, buduje, a na rynku dostępna tylko Dacia i Tata. Gdzie tanie marki np.: Forda, Toyoty, Volkswagena o których tak dużo się pisze i czyta? To jakiś przekręt marketingowy...

DrOzda 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-03-08, 10:45   

W Polsce Dacia mogłaby spokojnie być sprzedawana w internecie. I tak dealerzy Renault traktują jej sprzedaż jak zło konieczne. Parę razy zrobiłem eksperyment w salonach w Warszawie - jak oglądałem Dacie to pies z kulawą nogą się nie zainteresował czy mógłby w czymś mi pomóc, za to jak podszedłem to Clio czy Thalii to zaraz przybiegali ze sztucznym uśmiechem.
Gdyby dzięki takiej sprzedaży bezpośredniej ceny byłyby znacząco niższe to myślę że pomysł by się przyjął.

Prezes 

Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2011-03-08, 10:50   

Ja kupiłem przez Internet :)
Jazdę testową w Warszawie dzięki uprzejmości handlowca z Renault odbyłem, ale kupić już nie mogłem (nie było w terminie, albo w konfiguracji w jakiej chciałem, albo Niemcom odsprzedali kilka sztuk z dostawy) same problemy. Swojego Dustera zamówiłem internetowo-telefonicznie. Po odbiór tylko się pofatygowałem, ale to z wielką przyjemnością :)

DrOzda 

Wysłany: 2011-03-08, 11:24   

Wiesz Duster to wyjątek z uwagi na popyt. Ale ja się interesowałem Loganem sedanem i pod koniec roku znalezienie salonu który eksponowałby ten model w Warszawie było NIEMOŻLIWE. Owszem mogliby mnie wpuścić gdzieś na parking gdzie stał sobie zafoliowany egzemplarz - NO COMMENT. O jeździe próbnej nie było nawet mowy. Z czym do ludzi Renault ? Ciekawe że żadnego łepka z biurowca w na Rzymowskiego nie dziwi roczna sprzedaż sedana na poziomie 200 sztuk rocznie ? A może to celowy zabieg - w końcu Thalia kosztuje podobną kasę a pewnie więcej punktów w centrali przyznają za sprzedaż mainstreamu ....

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-03-08, 11:26   

Ciekawa rzecz ta sprzedaż przez internet, ale za mało szczegółów podali. Podstawowa sprawa dla mnie: czy będą punkty dealerskie (lub też inne miejsca) w których można taki samochód obejrzeć, przymierzyć się, odbyć krótką jazdę próbną? Może jestem upierdliwy, ale nie wyobrażam sobie kupna samochodu bez wcześniejszej jazdy próbnej (ewentualnie jazdy takim samym samochodem np. od znajomego, sąsiada itp :mrgreen: )

Kwestia też ile zyskam na zamówieniu przez internet? Jeśli 10% lub więcej to bardzo chętnie bym skorzystał, poniżej tego poziomu nie bardzo się opłaca bo można to często wynegocjować kupując tradycyjnie samochód.

Przydałoby się rónież jakieś narzędzie internetowa do badania zdolności kredytowej, np wpisuję cene samochodu, wkład własny, dochody itp i wyskakuje mi gotowa oferta kredytu.

DrOzda 

Wysłany: 2011-03-08, 11:32   

benny86 napisał/a:
Ciekawa rzecz ta sprzedaż przez internet, ale za mało szczegółów podali. Podstawowa sprawa dla mnie: czy będą punkty dealerskie (lub też inne miejsca) w których można taki samochód obejrzeć, przymierzyć się, odbyć krótką jazdę próbną? Może jestem upierdliwy, ale nie wyobrażam sobie kupna samochodu bez wcześniejszej jazdy próbnej

Oj widzę że kolega czyta do pierwszego akapitu:
"Rozwiązaniem problemu zapewnienia potencjalnym klientom możliwości odbycia jazd testowych samochodami nowej marki byłoby zawarcie umów z sieciami wypożyczalni samochodów. Co ciekawe ten sam pomysł jest również rozważany w odniesieniu do głównych marek koncernu. W efekcie, dzięki zmniejszeniu liczby samochodów testowych w salonach sprzedaży, ograniczono by koszty ich funkcjonowania, ponieważ takie samochody muszą być potem sprzedawane jako używane, po obniżonej cenie."

Kolejny pomysł ode mnie - podstawowe serwisowanie i przeglądy w sieciach szybkiej naprawy jak Norauto (Peugeot ma takie placówki pod nazwą Peugeot Rapide) - poważniejsze przypadki w serwisach głównych.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2011-03-08, 11:36, w całości zmieniany 2 razy  

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-03-08, 11:57   

No to ciekawie sprawa wygląda, w sumie chętnie bym wydał te 100-150zł za wypożyczenie samochodu który zamierzam kupić (strzelam z cenami, nie znam aktualnych) - może i wydatek, ale mammożliwość sprawdzenia auta na trasie, w mieście, w warunkach których będe eksploatował samochód - a tak jestem na łasce dealera czy da mi 15 czy 30 min na jazdę próbną..

Odpowiedz do tematu