Wysłany: 2011-03-25, 21:23 Dziwny hałas nonstop od przekręcenia stacyjki do wyłączenia
Czytalem troche forum ale nie do konca czuje, zeby to bylo to o czym pisano wczesniej.
Piszczy/buczy mi cos jak tylko przekrece kluczyk w pozycje w ktorej pala sie zegary - przestaje piszczec/buczec w momencie gdy wlaczy sie immobilizer (czyli po wylaczeniu stacyjki buczy przez chwile, pozniej sluchac jakis przekaznik kilka razy pykajacy i ucicha gdy zaczyna migac dioda immobilizera) - jest to niezalezne od wlaczenia silnika i buczy/piszczy "nonstop" w sumie cicho i jednostajnie - na swoj nos podejrzewam jakis problem z montarzem alarmu - piszczy/buczy z okolic podszybia po stronie kierowcy a mam tam syrenke alarmu zamontowana ale nie wiem czy to z niej...
Czy sa jakies elementy aktywne w ten sposob znane z piszczenia czy raczej to slaby montaz/cos namieszane i jechac z tym do ASO? I tutaj pytanie - jechac tam gdzie montowali czy do tego gdzie mam blizej? (W sumie inne aso troche by sprawdzilo co tam narobilo macierzyste ale moze moga nie znac alarmu? (STER) )
Pomocy :)
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-03-25, 22:40, w całości zmieniany 1 raz
Laisar - u mnie to niezalezne od kierownicy i zaczyna sie zaraz po przekreceniu stacyjki ale BEZ wlaczania silnika - w tych linkach ludzie raczej pisza, o piszczeniu/buczeniu po wylaczeniu silnika - czy to nadal moze byc "to"?
Z tego co pisano to warto z tym pojechac, zeby cos zrobili/podgieli? :)
Podjechać do sprawdzenia nigdy nie zaszkodzi, natomiast można przecież samemu - otworzyć maskę, posadzić kogoś za kółkiem, żeby kręcił kluczykiem, a samemu słuchać i macać po silniku...
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-03-25, 22:14
W jednym Stepway dCI u jednego kolegi "Zygzak" z forum dokładnie tak samo buczał zawór EGR.
Byłem przy tym i buczenie było dokładnie takie samo jak opisujesz RnR u siebie.
Pojechał z tym do ASO i powiedzieli mu, że na razie zawór EGR działa poprawnie, a jak przestanie to dopiero go wymienią.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-03-25, 22:31, w całości zmieniany 4 razy
Możesz odłączyć wtyczkę elektryczną od tego zaworka, żeby się upewnić, czy to on.
Cytat:
Jak powazny jest to problem?
Jeżeli to ten zawór, to albo 3TM, albo bezproblemowa wymiana.
Jeżdżenie z ewentualnie popsutym nie ma zdaje się żadnych innych odczuwalnych efektów poza przekroczeniem norm emisji spalin. No i nerwem na piszczka (;
Ja, też bym pojechał jak najszybciej do serwisu, hałas wydobywa się chyba z zaworu sterowania turbosprężarką. Załączam rys. poglądowy z instrukcji serwisowej.
Nie wiem z jakiego serwisu korzystasz, ale dla mnie odłączenie zaworu potwierdzi tylko miejsce i nadal nie usunie przyczyny.
Cytat:
ze to ten elektrozawór i ze ten typ tak ma
Na Twoim miejscu zażądałbym wymiany lub naprawy. Skoro już jest kilku użytkowników tej marki i nie zgłaszają dziwnego dźwięku to znaczy, że "ten typ tak nie ma".
Marka: KIA
Model: Sorento
Silnik: 2,5
Rocznik: 2008 Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2011 Posty: 112 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-26, 08:51
Czekałeś na auto tyle czasu, zapłaciłeś furę kasy, to chyba masz prawo być zadowolony z zakupu? a nie jakieś buczenie będzie Ci psuło frajdę z jazdy. Stwierdzenie że ten typ tak ma nie załatwi sprawy, ja kategorycznie domagałbym się wymiany, tym bardziej że jak odbierałeś autko z salonu to tego nie było.
Obejrzałem Twój filmik i to jest to o czym myślałem i napisałem Ci w pierwszym poście
U mnie piszczy dokładnie tak samo - od nowości i niezmiennie do dnia dzisiejszego
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-03-26, 10:34
Najpierw to niech kolega RnR odłączy wtyczkę od tego elektrozaworu, aby się upewnić że to na pewno on - bo tak na słuch to niczego pewnym być nie można.
Nie zdziwiłbym się gdyby odłączył wtyczkę od tego elektrozaworu turbosprężarki a gwizd i piszczenie nadal byłoby słychać.
W innym aucie dokładnie tak samo piszczał elektrozawór EGR, także piszczeć może nie tylko elektrozawór turbosprężarki, ale dopóki nie odłączy wtyczki to nic pewnego, a ASO zapewne przyjęło wersję kolegi RnR i nawet dobrze nie otworzyło maski jak już zdało koledze auto z tekstem TTTM.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-03-26, 10:38, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-03-26, 10:40
wox napisał/a:
przecież był już w ASO, więc ktoś to już zweryfikował
ASO zapewne przyjęło wersję kolegi RnR i nawet dobrze nie otworzyło maski jak już zdało koledze auto z tekstem TTTM. Wiadomo jak nieraz bywało w ASO. Koledze RnR nie zaszkodzi zdjąć na chwilę wtyczkę i przekonać się samemu czy piszczenie ustąpiło - potrwa to 10 sekund a będzie przynajmniej pewny.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-03-26, 10:42, w całości zmieniany 1 raz
Wcześniej pisałem, że nie ma głosów, że coś wydaje niezidentyfikowane dźwięki, a teraz mamy w postach następne przypadki, dwa przypadki w opylaczu i jeden MCV (a może jest ich więcej). Pomimo wszystko pozostaje przy swoim, że taka usterka musi być usunięta a lokalizacja przez właściciela poprzez wyjęcie wtyczki nic nie daje. Proponuję aby wszyscy, którzy maja taka usterkę wpisywali się na forum. Wtedy będzie łatwiej przygotować skargę do Daci o usunięcie lub zamienienie piszczącego urządzenia.
W innych autach ale zasilanych benzyną takie dźwięki wydaje pompa paliwa, z tym że są one zdecydowanie bardziej wytłumione i trwają nie dłużej niż 3 do 5 sec.
U mnie też tak buczy ale tak że tego nie słychać i po wyłączeniu silnika też buczy przez jakieś 5 do 10 sek potem pstryka przekaźnik i jest cisza. Zawsze tak było i to od nowości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum